Özlem Denizmen Baba bank
HABERİ PAYLAŞ
Haberin Devamı

Bu Pazar, Babalar Günü. Onlar, her konuda olduğu gibi para konularında da çocukların rol modeli. Peki baba-çocuğun para ilişkisi nasıl olmalı? İşte ipuçları...

Harçlık eğitimimizi aldığımız ilk müessese baba bankamız. Baba bankasının amacı çocuklara para yetiştirmek değil, doğru para bilincini oluşturmak olmalı. Çocuklar görür, duyar, ister... Bu doğaldır. Önemli olan onlara kendi aile değerlerinizi göstermek, öğretmek. Ana mesajları öncelikle kendiniz uygulamalısınız. Yani çocuğunuzun kahramanı, ilk rol modeli olduğunuzu aklınızdan çıkarmayın.

5 TEMEL ALIŞKANLIK

İlk hedefiniz çocuğunuza hayatı boyunca unutmayacağı, ona yol gösterecek 5 temel para alışkanlığını öğretmek olsun.

1- Daima bir hedefi olsun.

2- Gereksiz borçtan uzak dursun.

3- Kazandığından az harcasın.

4- Biriktirsin, yatırımı öğrensin.

5- En önemlisi, kıymet bilsin.

ÇOCUKLAR NE İSTER?

■ Baba paralar suyunu çekti.

■ Baba kredi kartıma yardım eder misin?

■ Baba yeni bir telefon çıkmış.

■ Baba biraz borç yaptım da...

■ Baba bana para versene.

■ Baba ver elini öpeyim.

■ Baba, çok güzel bir elbise gördüm, alabilir miyim?

BABALAR NE DER?

■ Oğlum gereksiz para harcama!

■ Kızım dolabın kıyafet dolu zaten.

■ Ne almışsın yine, insan bir babasına danışır.

■ Oğlum nereden çıktı bu kredi kartı borcu!

■ Yavrum bana açıl, beraber çözelim.

■ Çocuğum ek kartı arkadaşlarını restoranlarda gezdir diye vermedim ki sana.

■ Kızım erkeklerden hediye kabul etme. Bir şeye ihtiyacın olunca ben sana alırım.

■ Oğlum arabayı sürmesini biliyorsun ama sigorta, benzin deyince babaya geliyorsun.

Babalar Gününüz şimdiden kutlu olsun. Araştırmalara göre; babaların yüzde 85’i “Keşke daha erken yaşta birikime başlasaymışım” diyor.

İLK İŞ BABALIK

Anne Çocuk Eğitim Vakfı’nın (AÇEV) Baba Destek Programı şahane. Bu programı tüm Türkiye tanımalı. Toplumsal erkeklik kalıpları içerisinde babalık yapmaya çalışan erkeklere, çocuklarının gelişiminde sorumluluk üstlenmeleri, daha iyi birer baba olmaları için eğitim veriyorlar. Babalar toplanıyor, yaşadıklarını paylaşıyor, tavsiyeler alıyor, veriyorlar. Anneler de çok mutlu.

Baba bank
AÇEV’in Baba Destek Programı'na katılan babaları televizyon programımda ağırladım. Şahaneler!

ZEKAT: Henüz yapmadıysanız, yıllık gelirinizi hesaplamaya başlamanın tam da zamanı. Bereketinizin artması için herhangi bir maddi sıkıntınız, borcunuz yoksa, malınızın 40’ta 1’ini ihtiyacı olanlarla paylaşabilirsiniz. Örneğin; 10 bin liralık mal varlığı olan ve borcu bulunmayan kişinin zekat olarak 250 lira ödemesi gerekiyor.

BUGÜN SON GÜN!

Bankada son 10 yıldır işlem yapılmayan hesaplarda paranız varsa bunun için son gün BUGÜN! Bugün paranızı çekmezseniz paranız TMSF ya da Güvence Hesabı’na devrolacak.

KISA YOLDAN 1 MİLYON TL

SORU: En kısa zamanda 1 milyon TL’yi nasıl elde edebilirim? ● Sedat

CEVAP: Böyle bir formül olsaydı ortalık milyonerden geçilmezdi. Kısa zamanda yüksek kazanç vaat eden kişi ve kurumlardan UZAK DUR. Kendine rakam değil, anlamı olan ve ulaşılabilir hedefler belirle. Örnek: “5 sene içinde İstanbul’da ailecek oturacağımız 300 bin liralık ev almak” gibi. Bunu oturup hesaplayabiliriz.

BORCUNU KAPAT BİTSİN

SORU: Düzenli ödediğim 21 ayı kalmış olan 53 bin TL kredi borcum var. Şimdi elime 50 bin lira geçti. Borcumu mu kapatayım, yatırım mı yapayım? ● Mahmut

CEVAP: Eğer ev kredisi ise erken kapatma ücreti var, seninki için yüzde 1 (500 TL). Eğer otomobil kredisi veya tüketici kredisi ise kapat gitsin. Boşuna faiz ödeme. Sonra 21 ay düzenli borç ödüyormuş gibi BİRİKTİR bu parayı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder