Yaşam Baba olmaya hazırlanmak sizi korkutmasın

Baba olmaya hazırlanmak sizi korkutmasın

Paylaş
Baba olmaya hazırlanmak sizi korkutmasın

Anneler kadar baba adayları da bebek sahibi olma konusunda bazı endişeler yaşıyor. İşte bunun stresini yaşamamak için yapmanız gerekenler

Anne adayları gibi baba adayları da bebek yapmaya karar verdikleri andan itibaren bazı endişeler yaşarlar. Dünyaya gelecek minik varlığın sorumluluğunu almak, onu yetiştirirken nasıl davranacağını bilmemek baba adaylarını ilk etapta fazlasıyla korkutur. Uzmanlara göre, baba adaylarının bu korkuyu yemek için yapmaları gereken şey, kendilerine güvenmek ve bebeklerinin dünyaya geliş evresinde her şeyi yaşayarak öğrenme sürecine başlamaları olduğudur.

İç Güdülerinize Güvenin
Erkekler genellikle kadınların bebekler konusunda ne yapacaklarını bilmelerinin normal olduğunu ancak bu durumun kendileri için geçerli olmadığını düşünmektedirler. Uzmanlara göre ise, bu konu hiç de gerçekçi değildir. Çünkü baba adaylarının da tıpkı anne adaylarında olduğu gibi kısa bir zaman içerisinde bebeklerinin bakımı konusunda uzmanlık kazanacak olmalarıdır. Bebeklerini kucaklarına aldıklarında ona nasıl biberon vereceklerini bilecek, en çok neleri sevdiğini anlayacaklardır. Hatta zaman zaman eşlerinin yetersiz kaldığı durumlarda bebeklerini nasıl sakinleştireceklerini bile bulacaklardır.

Gizli Yetenekleriniz Ortaya Çıkacak
Ebeveyn olmak, varlığının bile farkında olmadığınız bazı yetenek ve donanımlarınızın ortaya çıkmasını sağlayacaktır. Her şeyden önemlisi bebeğinizi korumak adına elinizden gelenin en iyisini yapacaksınız. Bazen hiç ummadığınız anlarda neler başardığınızı görmek sizi şaşırtabilir. Ebeveynliğin bir takım işi olduğunu hatırlamalısınız. Bebeğinizle ilgili her zaman her şeyi tek başınıza başaramayacağınızı unutmayın. Bebeğiniz için yetersiz kaldığınızı hissettiğiniz anlarda eşiniz bu noktada devreye girecektir. Mesela, siz bebeğinizle oynamak konusunda iyiyseniz, eşiniz de bebeğinizde oluşan ve titizlik gerektiren sorunlarla başa çıkmakta iyi olabilir.

Hissettiğiniz Duyguları Aktarın
Pek çok erkek baba iyi bir baba olabilmek için yeterli duygusal yapıya sahip olup olmadığını sorgular. Bu durum zaman zaman onları kaygılandırır. Uzmanlar, baba adaylarının duygusal yanlarını ortaya çıkarmak için yapmaları gereken şeyin, sadece bebeklerine bakmaları ve ne hissediyorlarsa bebeklerine o duyguları aktarmalarını tavsiye ederler. Bebeklerle bağ kurmanın bazen zaman alabileceğini bu süreçte babaların cesaretlerini yitirmemeleri gerektiğinin de altını çizerler.

Baba Olmak ve Çalışma Hayatı
Çalışma hayatınız bebek sahibi olduğunuz andan itibaren daha da fazla önem taşır. Bebek sahibi olmak bir yandan maddi yükümlülükleri de beraberinde getirirken, gece geç saatlere kadar ya da hafta sonları çalışmak bebeğinizin büyüme sürecini kaçırmanıza neden olabilir. Bu durumu ortadan kaldırmak bebeğinizin her anında yanında olabilmek için şirketinizin izinler konusundaki kurallarını gözden geçirebilir, patronunuzla konuşarak çalışma saatlerinizi azaltabilir ya da durumunuz uygunsa bir süre evden çalışabilirsiniz.

Hissettiğiniz Duyguları Hayal Bile Edemezsiniz
Bebeğinizin doğumundan önce hazırlık aşamasında yapabileceğiniz çok şey vardır. Fakat asla tam anlamıyla hazır olamayacağınız tek şey, baba olduktan sonra hissettiğiniz duygulardır. Örneğin, bebeğiniz size ilk defa gülümsediği anda ya da ilk defa size sarıldığı andaki duyacağınız mutluluk gibi. Her ne kadar bebeğin olduğu bir hayata, yoğun ve yorucu tempoya alışmak çok kolay olmasa da, uykusuzluktan bitap düşmüş halde bile olsanız, karşılığında kazanacağınız duygulara paha biçmeniz mümkün olmayacaktır. Birçok erkek baba olmadan önce çocuklarını bu kadar çok seveceklerini hayal bile edemediklerini söylerler.

Babaların Bebeğe Hazırlanma Süreci “Duygusal Hazırlık”

Haberin Devamı