Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Baba olmayı beklerken...
HABERİ PAYLAŞ

Baba olmayı beklerken...

Haberin Devamı

Erkeğin sperm sayı ve kalitesinin normal olmasının şartlarından biri de yumurtaların torbaya inmesi ve hep orada kalmasıdır. Yumurtaların torbaya inmemesi ergenlik döneminde yeterli ve kaliteli sperm üretilememesine neden olur. Bu yüzden çocuğunuzu takip edin ki baba olmak istediğinde sorun yaşamasın.

SORU: Tüp bebekten başka şansımız yok mu?

32 yaşında, 4 yıllık evliyim. Küçük yaşlarda yumurtalıklarım kasığımda olduğu için 2 ameliyat geçirdim. Yumurtalıklarım ameliyatlarla yerine getirildi. Tüm denemelerimize rağmen çocuk sahibi olmadığımız için doktora gittik. Sperm sayımın 1 milyon civarında olduğu ve normal yollarla çocuk sahibi olamayacağımız söylendi. Acaba ilaç ya da başka bir tedaviyi evde uygulama şansımız nedir?

CEVAP

Bir erkekte sperm sayı ve kalitesinin normal olmasının şartlarından biri de doğumdan sonraki ilk 12 ay içinde yumurtaların torbaya inerek sürekli olarak orada kalmasıdır. Yumurtaların torbaya inmemesi ve zaman zaman vücut içine yükselmesi ileride ergenlik döneminde yeterli ve kaliteli sperm üretilememesine sebep olabilir. Yumurtaların torbaya inmemesi veya orada sürekli kalmaması nedeniyle yapılan ameliyatların çocuk 1 yaşını doldurmadan tamamlanması gereklidir.

Tüp bebek denenebilir

Bu işlemin zamanında yapılması halinde dahi bazı doğumsal nedenlerden dolayı doğurganlıkta sorun olabilir. Sizin durumunuzda eğer sperm sayı ve kalitesini arttırıcı ek bir tedavi uygulanamıyorsa tek çare tüp bebek- ICSI uygulamasına devam etmektir. Zaten bu yöntem de en iyi şartlarda uygulandığında ancak yüzde 30 civarı sağlıklı doğum ile sonuçlanmaktadır. Birçok merkez ise bu başarı oranlarından maalesef uzaktadır.

SORU: Sertleşmeden boşalıyorum, neden?

29 yaşındayım. Mastürbasyon yaptığım zamanlar penisim sertleşiyor ama karşı cinsle ilişkiye girdiğim zaman penisim sertleşmeden boşalıyorum. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Cinsel ilişki sırasında tam sertliğe ulaşmadan boşalmanız öncelikle bir sertleşme sorunu olarak ele alınmalı ve gerekli tetkikler yapılmalıdır. Bir üroloji uzmanına başvurmanızı öneririm. Günümüzde erkek cinsel fonksiyonları ile ilgili mekanizmalar çok daha iyi bilindiğinden bu gibi sorunların tamamına yakınını çözebilmekteyiz.

SORU: Çok büyük

23 yaşındayım. Hiç cinsel ilişkiye girmedim bunun nedeni ise penisimin boyunun 24 santim oluşu. Bu beni çok korkutuyor. Acaba cinsel ilişkiye girmemde bir sorun olur mu?

CEVAP

Bu normal uzunluğun epey üzerinde. Ama derine penetrasyon yapmayan uygun pozisyonlarda ve gerekirse araya bir yastık koyarak ilişkiye girebilirsiniz. İri yapılı ve uzun boylu partnerler tercih etmenizin de faydası olacaktır, minyon kadınlar ile daha fazla zorluk yaşayabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder