Ekonomi Babacan: Bankalarla kavga söz konusu olamaz

Babacan: Bankalarla kavga söz konusu olamaz

Paylaş
Babacan: Bankalarla kavga söz konusu olamaz

Babacan: Bankalarla kavga söz konusu olamaz

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Merkez Bankası, fiyat istikrarını sağlamak için uygulayacağı para politikasını ve kullanacağı para politikası araçlarını kendisi belirlemeye devam edecek. Burada önemli olan bağımsızlığı doğru bir çerçeveye oturtmak" dedi.

Haberin Devamı

Babacan, Kanal 24 Televizyonunda katıldığı bir programda, soruları yanıtladı.
Bugün akşam saatlerinde Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın görev süresinin tamamlanacağı ve Erdem Başçı’nın 5 yıl süreyle Merkez Bankası Başkanı olarak görev yapacağını hatırlatan Babacan, Başçı’ya yeni görevinde başarılar diledi. Babacan, Durmuş Yılmaz’a da son 5 yılda ortaya koyduğu performans nedeniyle teşekkür etmek istediğini kaydetti. Son 5 yılın ekonomi yönünden kolay geçmediğini e-muhtıra, parti kapatma davası, küresel kriz gibi önemli olaylar yaşandığını anımsatan Babacan, Merkez Bankasının bütün bu dönemlerde zamanında ve doğru adımlar attığını söyledi.

-MERKEZ BANKASI’NIN BAĞIMSIZLIĞI-

Merkez Bankası’nın bağımsızlığıyla ilgili Bakan Babacan, şöyle konuştu:
"Merkez Bankasının temel önceliği fiyat istikrarıdır. Merkez Bankası fiyat istikrarını sağlama amacıyla çelişmemek kaydıyla hükümetin büyüme ve istihdam politikalarını destekleyecektir. Bu kanunla zaten belirlenmiş. Bu kanunu biz yapmadık. Finansal istikrar söz konusu olunca Merkez Bankamız buradaki önemli aktörlerden birisi. Ancak finansal istikrar adına atılan bütün adımların, bütün kurumlarla koordineli bir şekilde yürütülmesi gerekir ki sonuç alabilelim.

Haberin Devamı

Burada Merkez Bankası bağımsızlığı böyle bağımsız bir devlet, bağımsız bir cumhuriyet anlamına kesinlikle gelmiyor, Türkiye Cumhuriyeti’nin bir kuruluşu. Ama burada önemli olan yine kanunda yazılmış, para politikalarının temel amacı, fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmektir, para politikası finansal istikrarı da gözetecektir. Yine Merkez Bankasının fiyat istikrarını sağlamak için uygulayacağı para politikası ve kullanacağı para politikası araçlarını doğrudan kendinin belirlemesi esas olmaya devam edecektir. Burada önemli olan bağımsızlığı doğru bir çerçeveye oturtmak, aynı zamanda Merkez Bankamızla diğer ilgili bütün kurumlarla koordineli bir şekilde çalışmasını sağlayacak ortamı oluşturmak."

-"UYMAYANA YAPTIRIM VARDIR"-

Bakan Babacan, "Bankalarla kavga bitti mi?" şeklindeki soru üzerine "bankalarla kavga" diye bir şeyin söz konusu olamayacağını belirterek, "Devlet düzenleme yapar, bankalar da buna uyar. Kavga diye bir şey olmaz. Uymayana da yaptırım vardır. Bankaları dinleriz, görüşlerini alırız ama Türkiye için doğrusu neyse de onu yaparız" diye konuştu.

Haberin Devamı

-"DARBE İHTİMALİNİN YÜKSELDİĞİ DÖNEMLERDE BİLE EKONOMİMİZ YAVAŞLAMIŞTIR"-

"Darbeler Türkiye ekonomisine zarar vermiş midir?" sorusuna da Babacan, şu yanıtı verdi:
"Kesinlikle. Bu bütün istatistiklerle sabittir. Bırakın darbelerin kendisini, darbe ihtimalinin yükseldiği dönemlerde bile bizim ekonomimiz yavaşlamıştır. 2007’nin e-muhtıra olayını hatırlayın, 2008’deki parti kapatma olayını, davasını hatırlayın. İnsanları içine kapatıcı, ekonomik faaliyeti yavaşlatıcı çok olumsuz etkileri oldu. Bakıyoruz 2008’in tümünde Türkiye yüzde 1 bile büyüyememiş. 2008’in sadece sonunda kriz etkiledi. Peki başında...Parti kapatma davası sebebiyle. Ülkeyi böylesine bir belirsizliğe sürükleyen herhangi bir olay olduğunda kuşkusuz insanlar hemen duruyor, yatırımlar azalıyor. Böyle olunca da ekonomi yavaşlıyor. Bu çok açık.

Haberin Devamı

Bu bir bakıma askeri bir darbeyle yapılamayanın bir yargı darbesiyle yapılma teşebbüsüydü. Yapılan çok açıktı. Bütün dünyada da bu böyle değerlendirildi. ’Bir yargı darbesi’ diye dünya medyası manşetler attı. Yüzde 47 oy ile iş başına gelen bir parti var 2007’de. Hemen 2008’in başında kapatma davası açılıyor. Dolayısıyla bunlar tabi ki ekonomiyi olumsuz etkiliyor."

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, hükümete geldikleri 2002 yılından bugüne kadar geçen zamanda Türkiye ekonomisinin verilerini daha önceki dönemlerle kıyaslayarak değerlendirdi.