Siyaset Babacan: Bizim beyannamemizde 8,5 yılda yaptıklarımız var
Paylaş
Babacan: Bizim beyannamemizde 8,5 yılda yaptıklarımız var

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Bizim seçim beyannamemizde son 8,5 yılda yaptıklarımız var. Diğer bütün partilerin seçim beyannamelerinde sadece ileriye doğru bazı vaatleri göreceksiniz, sadece laf göreceksiniz" dedi.

Babacan, kanal 24 televizyonunda soruları yanıtladı. Seçim beyannamesine ilişkin bir soru üzerine Babacan, bu beyannamemizde 5 tane ana konu olduğunu belirterek, bunlardan birincisinin "ileri demokrasi", ikincisinin "büyük ekonomi", üçüncüsünün "güçlü toplum" olduğunu ve bunun sosyal politikaları, toplumu ve aile yapısını güçlendirmeyi içerdiğini ifade etti. Babacan, dördüncüsünün "daha yaşanabilir bir çevre" ve beşincisinin de "lider ülke" olduğunu ifade ederek, "İleri demokrasi ile başladık. Çünkü demokrasi her şeyin zemini. Sağlam bir demokratik zemin olmazsa ne kadar iyi bir ekonomik program yaparsanız yapın, bunun ömrü uzun olmaz" dedi.

Haberin Devamı

Babacan, seçim beyannamelerinin farkına ilişkin olarak şunları söyledi:
"Bizim seçim beyannamemizin en önemli farkı şu? Diğer bütün partilerin seçim beyannamelerinde sadece ileriye doğru bazı vaatleri göreceksiniz, sadece laf göreceksiniz. Bizim seçim beyannamemizde son 8,5 yılda yaptıklarımız var. 8,5 yılda Türkiye nereden nereye geldi. Biz neler yaptık ve bunun devamı olarak ileride neleri hedefledik, 2023’de neleri hedefledik. Bu çok önemli farktır. Kolaysa eğer yapabiliyorlarsa CHP, MHP, diğer partiler ne yaptıklarını da anlatsınlar. Kendi dönemlerini anlatsınlar, kendi dönemlerinde ekonomi nereden nereye gitmiş, onu bir anlatsınlar. Kendi dönemlerinde demokrasi adına ne yapabilmişler, ne yapmışlar? Demokrasiyi ileri mi götürmüşler, geriye mi götürmüşler? Onu bir anlatsınlar, ondan sonra ileriye doğru bir söz versinler."

Haberin Devamı

-"SEÇİM BEYANNAMELERİNDE O PARTİLER GEÇMİŞTE YAPTIKLARINI YAZSINLAR"-

Ticaret hayatından geldiğini anımsatan Babacan, ticarette vadeli, kredili mal isteyen birisine öncelikle "ödemelerini düzgün yaptın mı, sözlerini tuttun mu çek yazdın mı?" şeklinde geçmişinin sorulduğunu, yeni işe başlamış biri geldiğinde de bazen ileriye doğru söylediklerinin çok anlamı olmayacağını ifade etti ve bunun siyaset hayatında da geçerli olduğunu söyledi. Babacan, şunları kaydetti:

"Çünkü ileriye doğru söylenenler ancak geçmişin kredibilitesi üzerine söylenir. Geçmişte yaptıklarını teminat gösterip, ileride ben bunları yapacağım demelisiniz. İş hayatında bu böyledir. İş hayatındaki bu gerçeğin, siyasette de aynı olduğunu söylüyorum.

Bakın, seçim beyannamelerini göreceksiniz. Özellikle ben buradan halkımıza da sesleniyorum. Seçim beyannamelerinde o partiler geçmişte yaptıklarını yazsınlar, mesela MHP geçmişte ne yaptığını yazsın. Bizden önceki dönemde onlar iş başındaydı. Kim var MHP, DSP, ANAP var. Bunlar 3 yıl 6 ay işbaşında kalmışlar. O dönemdeki ekonomik gelişmeleri yazsınlar. Ben kısaca özetleyeyim. O dönemde ne olmuş? Toplam merkezi hükümetin borcu 28 milyardan 235 milyara çıkmış. 3,5 yılda yüzde 715 borcu artmış Türkiye’nin. Kaldı ki bunun üzerine bize bankaların batık borçlarını bıraktılar.

Haberin Devamı

O dönemde sadece 3,5 yıllık kümülatif enflasyon yüzde 303. Şimdi bunları yazsınlar seçim beyannamelerinde. ’Ya biz bunları yaptık, iktidar olursak bunları yapacağız’ diye yazsınlar. Göreceksiniz hiçbir parti kendi döneminde yaptığıyla ilgili ciddi bir şeyler yazamayacak seçim beyannamesine, yok çünkü. Yazsalar yazacak bir şey yok."

Babacan, diğer partilerin vaatlerini nasıl bulduğu sorusuna ise, "Bunu artık halkımız iyi anlıyor" yanıtını verdi.