Ekonomi Babacan: Bugünlerde dolar toto oynanıyor

Babacan: Bugünlerde dolar toto oynanıyor

Paylaş
Babacan: Bugünlerde dolar toto oynanıyor

Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan dolar kurundaki yükselişle ilgili, “Dolar-toto oynanıyor bugünlerde. Kendi içimizdeki tartışmalar da kurun yükselmesinde etkili oldu. Ama bu durum bize özel değil” dedi. Babacan ayrıca "Birinci sınıf demokrasi olmamız için hukuk devleti olmamız şart" diye konuştu

Babacan'ın açıklamalarından önemli satırbaşları şunlar:

Haberin Devamı

O güne göre daha iyi işleyen bir demokrasimiz var. 2002’ye göre ekonomik göstergelerimiz çok daha iyi. AB sürecinde yapmış olduğumuz siyasi reformlar.

Ve AB çabasını sapasağlam sürdürmek bu reformların devamı açısından önemli. Her ülke kendi kendini demokratik olarak tanımlıyabilir.

Daha ne istiyoruz ki diyebilir. Hukuk devleti olmak konusunda tamam benim kanunlarım var daha ne istiyorsunuz diyebilir.

Oysa gerçek bu değil. Hukuk konusunda uluslararası ölçütlerde uluslararası mukayese edilebilir şekilde başarı ortaya koymak gerekiyor.

Bunun için bir ülkenin kendi kendine bakabileceği ayna. Bir ülkenin kendine demokratik cumhuriyet demesi yetmiyor. Çok önemli reformlar yaptık. Herkesin kolayca anlayacağı açık net sağlam bir anayasa uluslararası. Hukukun üstünlüğü, güvenliği…

Haberin Devamı

BİRİNCİ SINIF DEMOKRASİ İÇİN...

Gri alanların olmadığı, yasaların açık açık yazılıp çizildiği bir düzen… Birinci sınıf demokrasi olmamız için hukuk devleti olmamız şart İşte ancak bunları sağlarsak Türkiye’de gerçek anlamda bir hukuk devleti olabiliriz.

İleri ekonomi olmak için hukuk devleti olmak şart.

Hukuk olmazsa demokrasi kendi başına yeterli değil, halkı kaosa götürebilir.

Hukuk yoksa bir ülkede zenginler olabilir am tüm ülke zenginleşemez.

Adalet Bakanlığımızda 3 bakanımız ayrılmak zorunda kaldılar.

Adalet Bakanlığı’nın çalıştığı bir taslağı bizimle paylaştı.

İyi bir çalışma, güzel tespitler var.

Belki seçimden önce bunun her yönünü tartışmak doğru değil ama seçimde sonra yargı reformunu gerçekleştirmek önemli.

GÜVEN BÜYÜK TAHRİBAT ALDI

17-25 Aralık süreci Türkiye’yi en çok yaraladığı nokta yargıya olan güvenin çok büyük bir tahribat alması Bir paralel yapının yargı sistemini kullanarak kendi amaçlarına ulaşmaya çalışma ve böylesi sıkıntılı bir ortama sürüklemesi kabul edilebilir değil.

Yargının mutlaka hakimlerin hür vicdani ile çalışması lazım Ben artık hazine borçlanmalarıyla ilgili haber görmüyorum gazetelerde Eskiden ekonomi sayfalarında şöyle oldu, böyle oldu yazıyordu.

Haberin Devamı

Ortadan kalktı çok şükür 2018’e kadar kalkınma planı açıkladık ve takvime bağladık.

Yeter ki uygulayalım Bunlar kolay işler değil.

Bu kadar kendini bağlamak, sonra gelin beni denetleyin demek kolay değil. Her ülke yapamıyor bunları.

MB'NİN BAĞIMSIZLIĞI VAR

Sorumlu merkez bankası Tabii ki hükümet genel çerçeveyi çiziyor, yasada çok açık yazılı. Ama MB’nin araç bağımsızlığı var kendi hareket alanı var. O noktada şu an ihtiyaç duyduğumuz öngörülebilirlik.

Sadece MB tarafından yapılan iyi bir iletişim ve güven uyandıran uygulamalar. Zor bir dönemden geçiyor olsak da kendi içimizde kendi politikamızı iyi yaparsak Türkiye için korkulacak bir şey yok. Her türlü senaryoya hazır olalım.

BELİRSİZLİKLERİ AŞMAMIZ LAZIM

Para politikalarıyla ilgili belirsizlikleri aşmamız lazım. Geçen senenin istihdam durumları çıktı. Yüzde 5.8’lik artış var istihdamda. Bu artış olağanüstü bir şey. Özel sektörün geleceğe güvenle baktığını gösteriyor. Özellikle kadınların iş gücü çok hızlandı, iş gücüne katılma oranlar erkeklerle eşitlendi. Bu iyi bir trend… Üretimde verimliliğin artması Geçici suni büyüme değil. Yapısal ayağı sağlam olan bir büyümeyi artırmak gerek. İç dinamiklerimizde büyüme oranımız yüzde 3 gözüküyor.

Haberin Devamı