Ekonomi Babacan: Mali Kural'la ilgili konuşmayacağım

Babacan: Mali Kural'la ilgili konuşmayacağım

Paylaş
Babacan: Mali Kural'la ilgili konuşmayacağım

Devlet Bakanı Ali Babacan, yürürlüğe girmesi ertelenen Mali Kural'la ilgili konuşmama kararı aldığını açıkladı

Umutla açıklamıştı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Mayıs’ta, Mali Kural’a geçileceğini açıklamıştı. Mali Kural, gelir, gider, bütçe açığı gibi konularda belli hedefler koyarak harcama kısmayı kanun haline getiriyordu.

Ama Ak Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ Temmuz’da Mali Kural tasarısının Ekim’e ertelendiğini açıklamıştı. Tasarının mimarı olan Ali Babacan, büyük umutlarla açıkladığı Mali Kural hükümetçe rafa kaldırılınca adeta küsüp uzunca bir süre konuşmamıştı.

Süresi belirsiz

Dün NTV’deki bir programa katılan Ali Babacan, “Türkiye eskiden bir yıllık programla giderdi. Biz üç yıl kavramını getirdik. Buna bir de uzun vade kavramı ekleyecektik.

Hatta bu genel kurul aşamasına geldi. Ama Mali Kural’da farklı döneme girildi. O akşam (Kuralın ertelendiği gün) karar verdim. Bu konuyla ilgili açıklama yapmayacağım” dedi.

“Ekim’de gündeme gelir mi?” sorusuna yanıt vermeyen Ali Babacan kararının ne kadar süreceğinin belli olmadığını söyledi.

Merkez’e destek

İhracatçıların Merkez Bankası’nı, ‘TL değerleniyor. Müdahale etmiyor’ diye eleştirdiği dalgalı kur rejimine değinen Ali Babacan, “Türkiye’nin 2002’den beri sağladığı istikrarda en önemli parametrelerden biri serbest kur rejimidir.

Dalgalanmada şokları emen önemli mekanizmadır. 2001 krizinin en önemli nedenlerinden biri o dönemde uygulanan sabit kur rejimiydi. TL değersiz olsun da biz başka bir şeya bakmayız demek doğru değil” diye konuştu.

İkinci ‘dip’e hazırlıklıyız

Ali Babacan ‘ikinci dip’ tartışmaları konusunda şunları söyledi: “Küresel gelişmeleri izliyoruz. Hala yoğun bakımdan çıkmış bir dünya yok. Risk gelişmiş ekonomilerin bütçe açığı ve borçları.

Amerika’nın borç stoğu yüzde 100’e gidiyor. Her senaryoya hazırlıklıyız. İkinci dip olabilir de olmayabilir de. Olursa hazırlıklıyız. İhtiyatlı politikalar uyguladığımız sürece ikinci bir sorunlu dönemi de fazla hasar almadan atlatabiliriz.”

Haberin Devamı