Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Babalığı tadarsınız
HABERİ PAYLAŞ

Babalığı tadarsınız

Haberin Devamı

Özel bir yöntemle yapılacak tetkikle menide tek sperm yoksa ya testisiniz çok az sperm üretiyordur ya da sperm kanallarınız tıkalıdır. Böyle bir durum varsa mikrocerrahi ya da endoskopik ameliyatlar sonucu baba olabilirsiniz

SORU: Hiç spermim yokmuş

38 yaşındayım ve 1 yıllık evliyim. Hiç spermim yokmuş. Bu durumda tüp bebek yöntemi ile bile çocuk sahibi olamaz mıyım? Ne yapmalıyım?

CEVAP

Eğer özel yöntemle yapılacak tetkik ile meninizde tek bir sperm dahi olmadığı anlaşılırsa ya testisiniz çok az sperm üretiyordur, ya sperm kanallarınız tıkalıdır ya da testisiniz hiç hücre üretmemektedir. Bu son ihtimal hariç mikrocerrahi veya endoskopik ameliyatlar sonucu normal yoldan veya tüp bebek ile çocuk sahibi olabilirsiniz. Menide hiç hücreye rastlanmaması çocuk sahibi olamayacağınız anlamına gelmez.


SORU: Prostatitim var

37 yaşındayım, prostatit teşhisi konuldu, ilaç verildi. 2 kutu ilaç bitti ama eğrilik ve ağrılı ilişki sürüyor. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Penisteki eğrilik ile prostat iltihabının ilişkisi olmadığından ilaç ile tedavi de mümkün değildir. Prostat iltihabı ağrılı ilişkiye de sebep olan durum değildir. Doktorunuzla bu konuları detaylı konuşun ve tedavinizi anlayın.

SORU: Sperm aranacakmış

42 yaşında, 7 yıllık evliyim. Çocuğum olmuyor. Spermimde hücre yok. Çocuk sahibi olmam ancak yumurtanın içinden alınacak spermlerle mümkün olabilirmiş. Bu nasıl olacak?

CEVAP

Sadece yumurtasında hiç sperm olmayan erkeklerin çocuk sahibi olma imkanı henüz yoktur. Menisinde hiç sperm olmasa da yumurtasından ameliyat ile sperm elde edilebilen erkeklerde mikroinjeksiyon tekniği ile dölleme sağlanabilmektedir. Bu şekilde çocuk sahibi olan birçok hastam bulunmaktadır. Yumurtada sperm aranması yumurtaya zarar vermeyecek şekilde ve tercihen mikrocerrahi yöntem ile yapılmalıdır. Bu şekilde yumurtanın çeşitli bölümlerinde dokuya zarar vermeden sperm aranabilir.

SORU: Çocuğum olur mu?

29 yaşındayım. Sol testisimde bir kitle tespit dildi. Tahlillerimi size yolluyorum. Doktorum bu değerlerin normal olduğunu söyledi. Ameliyat şart mı? Bir testisimin alınması çocuk sahibi olmama engel teşkil eder mi?


CEVAP

Testisinizde bir tümör saptandıysa mutlaka ameliyat gerekecektir. Bu operasyonda önce yumurtanızdan bir parça alınarak ameliyat sürerken incelenmesi yapılacak ve duruma göre gerekirse organın alınması gerekebilecektir. Tek testis ile çocuk sahibi olmak mümkündür. Ama arzu ederseniz bu konuda tetkik yaptırabilir hatta bir önlem olarak spermlerinizin dondurularak depolanmasını da sağlayabilirsiniz. Testis kanseri sonrası kısırlık tek testisli kalmaktan değil, ameliyat sonrası uygulanan kemoterapinin mevcut testiste de sperm üretimini bozmasından kaynaklanır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder