Yaşam Babanın en zor kararı

Babanın en zor kararı

Paylaş
Babanın en zor kararı

İki çocuğuna da böbrek nakli yapılması gerekiyordu ama onun verebileceği tek böbreği vardı... Kardeşlerin ikisi de 'Beni değil onu seç' diyordu...

Konya'da, Mustafa Öztürk (51) adlı vatandaş, en zor kararı verip, böbrek hastası iki çocuğundan rahatsızlığı ileri safhada olana böbreğini bağışladı.

23 yaşındaki kız kardeşi Ayşe Öztürk’ten 2 ay önce rahatsızlığı baş gösteren ve 2 yıldır diyaliz tedavisi gören 27 yaşındaki Mehmet Öztürk, babasının bağışladığı böbrekle yeniden hayata tutundu.

Çumra ilçesinde oturan 3 çocuk babası marangoz Mustafa Öztürk’ün çocuklarının en büyüğü olan Mehmet Öztürk’e, 2010 yılının kasım ayında mide ağrısı şikayeti üzerine gittiği özel hastanede böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. Ardından Meram Tıp Fakültesi’nde tedavisi başladı. Aynı şikayet üzerine 2 ay sonra hastaneye giden Mustafa Öztürk’ün kızı 23 yaşındaki Ayşe Öztürk’e de aynı teşhis konuldu.

BÖBREĞİNDEN BİRİNİ VEREBİLİYOR


Teşhisin ardından iki kardeş diyalize girmeye başladı. Böbrek nakli için yapılan çalışmalarda ise Mustafa Öztürk’ün dokularının iki çocuğuna da uygun olduğu ve böbreğinin birinin nakledilebileceği saptandı.

İKİSİ DE NAKİL İÇİN BİRBİRİNİ GÖSTERDİ

Mustafa Öztürk, böbrek naklinin kime yapılacağını kararlaştırmak için önce iki çocuğuyla görüştü. Mehmet Öztürk, babasının böbreğinin kız kardeşi Ayşe Öztürk’e nakledilmesini, Ayşe Öztürk ise ağabeyine nakledilmesini istedi. İki kardeşin yeniden yapılan tetkiklerinde Mehmet Öztürk’ün hastalığının daha ileri safhada olduğu saptandı.

Bunun üzerine Mustafa Öztürk, böbreğini oğluna bağışlama kararı aldı. Meram Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Erikoğlu’nun ekibiyle geçen hafta gerçekleştirdiği operasyonla, baba Öztürk’ün sol böbreği oğluna nakledildi.

ANNEDEN NAKLE HEPATİT B ENGELİ

Bu sırada, anne Havva Öztürk’ün yapılan testlerinde de kızına böbrek nakli için doku uyumu sağlandığı belirlendi. Anne Öztürk kızına böbreğini vermek için hazırlık yaparken ’Hepatit B’ hastası olduğu ortaya çıkınca nakil gerçekleşmedi.

’ZOR BİR KARARDI'

İki çocuğuna böbreğinin nakli için karar vermenin çok zor olduğunu belirten Mustafa Öztürk, şunları söyledi:

"Mehmet hastalandı. Onun tedavisiyle ilgileniyorduk. Aradan 2 ay geçtikten sonra kızım Ayşe’ye de böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. Evde çocuklarım makine aracılığıyla diyaliz tedavisini görüyor. Hastaneye organ nakli için başvurduk, nakil az olduğu için süre uzadı. Testler sonucunda benim de herhangi bir sağlık sorunum olmayınca nakil yapabileceğim söylendi. Karar vermem zor oldu. İki kardeş birbirine verilmesini istiyordu. Zor aldığım karar sonucunda oğlum Mehmet’e nakil yapıldı."

Kızının da bir an önce sağlığına kavuşması için nakil yapılması gerektiğini vurgulayan Öztürk, organ bağışına önem verilmesi gerektiğini kaydetti.

’BABAM SAYESİNDE HAYATA YENİDEN TUTUNDUM’

Böbrek nakli yapılmadan önce yaşamının iyice zorlaştığını belirten Açıköğretim Fakültesi İşletme Bölümü 4’üncü sınıf öğrencisi Mehmet Öztürk ise "Günde 4 kez diyaliz tedavisi görüyordum. O yüzden hayatım iyice kısıtlanmıştı. Nakil için de sıra bekliyorduk. O sırada babamın doku uyumu olduğunu öğrendik. Çok sevindik. Ama kız kardeşim de aynı durumda olduğu için önce ona nakledilmesini istedim. Ona nakledilseydi daha mutlu olacaktım. Ama doktorlar bana yapılmasını uygun görünce babam da böbreğini bana bağışlama kararı aldı" diye konuştu.

’ORGAN NAKLİNE ÖNEM VERİLSİN’

Ayşe Öztürk ise ağabeyine böbrek nakli yapılmasından dolayı mutlu olduğunu belirtti. Ayşe Öztürk, "Ağabeyim, babamın bağışladığı böbreğin bana verilmesi için uğraştı. Ama ben ona nakil yapılmasını istiyordum. Çünkü o benden önce rahatsızlandı. Karar soncunda ona verilmesi uygun görüldü. İnsanların organ nakline önem vermesini istiyorum. Bir an önce sağlığıma kavuşup hayatıma sağlıklı şekilde devam ettirmek istiyorum" dedi.

Meram Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Erikoğlu, hastaya kapalı yöntemle böbrek naklini gerçekleştirdiklerini kaydetti. Doç. Dr. Mehmet Erikoğlu, "Mehmet 2 yıldır böbrek yetmezliği çeken ve diyaliz tedavisi gören hastamızdı. Gerekli testler yapıldıktan sonra babasının izniyle organ bağışı yapılmaya karar verildi. Babasından aldığımız sol böbreği kapalı yöntemle naklettik. Kapalı yöntem nakli, böbreğin çok küçük keseden kapalı olarak çıkarılıp hastaya nakil yapılmasıdır. Tedavisi tamamlandıktan sonra rahat bir şekilde su ve gıdaları tüketebilecek, hayatına sağlıklı birey olarak devam edebilecek" diye konuştu.

Ömer ÇETİN/KONYA, (DHA)

Haberin Devamı