Ekrem Sarısu Babanız toplu para ödeyerek emekli olamaz
HABERİ PAYLAŞ

Babanız toplu para ödeyerek emekli olamaz

Soru: Babam 1932 doğumlu. Askerden önce 700 gün prim ödedi. Askerlikten sonra herhangi bir prim ödemesi yok. Babamın yaş haddinden emekli olabilmesi için ne yapmamız gerekir? Askerlikle birlikte geri kalan bütün borçları bir kerede ödeyip emekli etme ihtimalimiz var mı? Yoksa nasıl bir yol izlememiz gerekecek? Birol SARAR Cevap: Babanızın 2900 gün daha ödeyerek primini 3600 güne tamamlaması lazım. Sadece askerliğini borçlanabilir. Diğer prim eksiğini toplu para ödeyerek emekli olamaz.

[[HAFTAYA]]

Haberin Devamı

Gelir testine girerek borçtan kurtulma imkânınız var


Soru: İnternette sigorta durumumu araştırırken sağlık prim borcuyla karşılaştım. Bu neyin nesi? Bilgim dışında bana sağlık primi borcu çıkarabilirler mi? Borçtan kurtulmak için bir yol var mı? A. DEMİR Cevap: 1 Ocak 2012’den itibaren herkes için Genel Sağlık Sigortası zorunlu hale geldi. Tüm işsizler gelir testine davet edildiler. Sizin gibi verilen sürede gelir testine girmeyenlere, aylık asgari ücretin iki katının (2403 lira) yüzde 12’si oranında prim borcu (aylık 288.36 lira) çıkarıldı. Ancak şanslısınız. Çünkü sizin gibi hiç gelir testine girmeyenlere, 30 Eylül 2015’e kadar gelir testine girmeleri halinde, gelir testinden çıkacak sonuca göre; prim borcunun düzeltilmesi imkanı getirildi. Gelir testinden, aile içinde kişi başına düşen aylık ortalama gelir tutarı asgari ücretin üçte birinden (400.50 lira) az çıkarsa prim borcunuz silinir.

7000 gününüz olmadığı için kıdem tazminatı alarak ayrılamazsınız

Soru: 21 Eylül 1978 doğumlu bir kadınım. 16 Mayıs 2000’de SSK’lı oldum. Kendi isteğimle işten ayrılırsam kıdem tazminatı alabilir miyim? M.Ç. Cevap: Emekli olmak için aranan şartlardan yaş dışındakileri sağlayanlar, işinden kendi isteği ile ayrılsa da kıdem tazminatı alabiliyor. Yaş dışındaki şartları sağlamadığınızdan, kıdem tazminatı alarak işinden ayrılamazsınız. Çünkü emekli olmak için; 7000 gün prim ve 58 yaş şartına tabisiniz. Priminizi 7000 güne tamamlayacağınız tarihte kıdem tazminatı alarak ayrılabilirsiniz.

Haberin Devamı

Ayda 4 gün temizliğe gelen kadın için ayda 3 lira 20 kuruş prim ödenecek


Soru: Eşim çalıştığından evde temizlik işleri için haftada bir gün temizlikçi kadın geliyor. Temizlikçi kadınlar sigorta kapsamına alınmış galiba. Biz de yeni yasaya giriyor muyuz? Giriyorsak ne kadar prim ödememiz lazım ve primi nereye ödeyeceğiz? Dursun ALİ Cevap: Ev hizmetlerinde çalışanlar öteden beri sigorta kapsamında. 1 Nisan 2015’te yürürlüğe konan yeni düzenleme ile; işverenlerin prim ve bürokrasi yükü yok denecek kadar hafifletildi. Haftada bir gün temizliğe gelen kadını Nisan sonuna kadar ‘Ev hizmetlerinde 10 günden az çalıştırılacaklara ilişkin form’ ile evinize en yakın sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğüne bildireceksiniz. Günlük 80 kuruş (Temmuz’dan itibaren 85 kuruş) hesabıyla her ay 3 lira 20 kuruş iş kazası ve meslek hastalığı primi ödeyeceksiniz.

Priminizi 5675 güne tamamlamanız gerekiyor

Soru: 25 Haziran 1972 doğumluyum. 5 Eylül 1995’te sigortalı oldum. 985 gün primim var. Ne zaman emekli olurum? Ekrem ERCAN Cevap: Sigorta başlangıç tarihinden önce 18 ay askerlik yapmış olmalısınız. Askerlik sürenizi borçlandıktan sonra, 4150 gün daha prim ödeyerek, priminizi 5675 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. (5676 gün prim ve 54 yaş şartına tabi olarak).

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder