Tamer Heper Babanızın payı duruyor
HABERİ PAYLAŞ

Babanızın payı duruyor

Haberin Devamı

Babam küçük esnaf, bir dükkanda iş yapıyor. Dükkan dedem ölmeden önce dedeminmiş. Ölünce 11 çocuğu babaanneme veraset vermişler. Sonra üç kardeş bir grup olup ayrılmış, sonra dükkanlar paylaşılmış. Sonuçta bugün babamdan dükkan kirası istiyorlar. Bu mallarda babamın hiç hakkı yok mu? P.A.

Olmaz mı? Elbette var ama sorunuzun içinde geçen ‘babaanneme veraset vermişler’ cümlesindeki veraset vermek tabirini anlayamadım. Bunun ne olduğunu bir anlasam size tam anlamı ile yanıt vereceğim ama veraset vermek diye bir tabir yok. Acaba ne vermişler? Mesela vekalet olabilir mi? Neyse ben yine de size şöyle genel bir yanıt vereyim:
Diğer kardeşler annelerine her ne verirse versin babanız miras payını devretmedikçe, dedenizin mirasına diğer kardeşleri ile eşit oranda sahiptir. Dedenizin ölümünde eşi dörttebir oranında pay alır, geri kalanına kardeşler eşit hisseyle sahip olur. Babanızın yapacağı hukuki girişim şudur: Babasının ölümü nedeni ile mahkemeden veraset ilamı almak ve bu ilamla tapuya kayıtlı gayrimenkulleri mirasçılar adına elbirliği mülkiyeti olarak tescil ettirmek.
Ondan sonra da artık ortaklığın giderilmesi davası açılır, yoksa elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesimi talep edilir. Bu sonraki iştir. Yani babanızın hakları mevcut, bekliyor.

İstihkak iddiasında bulunun
Eşimin ağabeyinin oturduğu ev boşalınca biz taşındık. Bir gün eve bir tebligat geldi, aldık. Kayınbiradere gelmiş, icra takibi imiş. Şimdi biz bunu aldık diye bize haciz gelir mi? Ö.T.

Doğrusu bir insan sadece bir tebligatı aldı diye borçlu duruma düşmez. Ancak doğrusu tebligatı aldıktan sonra ‘zuhulen alındı’ diye iade etmeniz olurdu. Böyle bir işlem yapmadıysanız bile bir gün hacze geldiklerinde kayınbiraderinizin burada oturmadığını, sizin taşındığınızı söylerseniz mesele hallolabilir ama bunu icra memuruna inandırıcı belge ile belgelemeniz gerekecektir.
Şayet bunlara rağmen bir hacze muhatap kalırsanız istihkak iddiasında bulunacaksınız. Yani “Bu mallar borçlunun değil bizim” diyeceksiniz. İstihkak iddiası budur. İcra memuru da bunu zapta geçecek. Ama bu safha artık devreye bir hukukçunun girme safhasıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder