Yaşam Babasının katilini elleriyle gömdü

Babasının katilini elleriyle gömdü

Paylaş
Babasının katilini elleriyle gömdü

Kastamonu'da babasını ve yakınlarını sigara yüzünden kaybeden bir kişi, vatandaşlardan topladığı sigara paketlerini kefenleyip toprağa defnediyor. Yaklaşık 6 yıldır sigara ile mücadelesi sonrası 156 bin kişinin sigara bırakmasına vesile oldu

Kahramanmaraş’ta yaşayan 64 yaşındaki Sefer Yanık, yıllardır sigaraya karşı tek başına mücadele ediyor. 6 yılda yaklaşık 156 bin kişiye sigarayı bıraktıran eski muhtar Sefer Yanık, sigarayı bırakanlardan "erkek sözü" diye taahhütname imzalatmayı da ihmal etmiyor. Fırsat buldukça sigarayı bıraktırdığı kişileri de zaman zaman ziyaret eden Sefer Yanık, bu kişilerin tekrar sigara içip içmediklerini kontrol ediyor.

Haberin Devamı

BABASININ KATİLİ OLAN SİGARAYI, TOPLAYIP DEFNEDİYOR

Geçirdiği trafik kazası sonrasında felç olan ve Kastamonu’da Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezinde tedavi gören Sefer Yanık, 6 yıl önce sigara yüzünden babasını kaybetti. Tanıdığı bir avukatın da sigara nedeniyle hayatını kaybetmesi ve tedavi gördüğü hastanede kendisiyle aynı odada kalan arkadaşlarının sigaradan dolayı ameliyat olmasına tanık oldu.

Yaşadıklarının etkisiyle sigarayla mücadele etmeye karar veren Sefer Yanık, tedavi gördüğü hastanedeki odaları tek tek dolaştı ve sigara içenlerle görüştü. Yanık, hastanede sigara içenleri ikna ederek birçok kişinin sigarayı bırakmasını sağladı. Hastaneden taburcu olduktan sonra sigarayla mücadele etmeyi sürdüren Sefer Yanık, kahvehane ve sigara satıcılarını tek tek gezip sigaranın zararlarını anlatmaya başladı. Görüştüğü birçok kişiye sigarayı bıraktıran Yanık, aynı zamanda topladıkları sigara paketlerini biriktirdi. Sefer Yanık, daha sonra bunları mezarlığa giderek kefenleyip toprağa gömdü.

Haberin Devamı

Kastamonu’da bu şekilde vatandaşlardan topladığı yaklaşık 3 bin sigara paketiyle birlikte mezarlığa giden Sefer Yanık, daha önceden kazdığı mezarlığa sigara paketlerini kefenleyip gömdü. Yanık, sigara paketlerini gömerken "Babamın katilini yakaladım ve toprağa gömüyorum" dedi.

Yanık, bütün milletin kanını, canını, parasını, hayatını, vicdanını, mülkünü, ekmeğini, elbisesini emen ve insanların düşmanı olan sigarayı defnettiğini belirterek, şunları söyledi:

"Babamın katili olan sigarayı ben vatandaşlardan topladım. Beş yıl önce babam sigaradan kaynaklı kanser oldu ve kaybettim. Bu tarihten sonra bu sigarayla mücadele etmeye başladım" dedi. 2 bin 500 sigara paketini müdüründen, amirinden, vatandaşından çalışanından topladığını ifade eden Yanık, şunları söyledi:

"Bu sigara namerttir. Bu sigara dua kabul etmez. Allah’ını seven bu sigarayı içmesin. Bütün tiryakilerin başı sağ olsun. Babamın katilini yakaladım ve Kastamonu’da 2 bin 500 sigara paketini akşamın bu saatinde defnettim"

"6 YILDA 156 BİN KİŞİYE SİGARAYI BIRAKTIRDIM"

Haberin Devamı

Yaklaşık 6 yıldır sigara ile mücadele ettiğini belirten Sefer Yanık, bu zaman zarfında 156 bin kişinin sigarayı bırakmasına vesile olduğunu ifade ederek, "Ben, 6 yıldır babamın düşmanı olan sigara ile mücadele ediyorum. Kastamonu’nun nüfusu 100 bin, yaklaşık bunun 99 bini sigara içiyor. Her gün bir Kastamonulu yanıyor. Benim babam, sigara içtiğinden dolayı dudak kanserine yakalandı. Ankara’ya onkoloji hastanesine getirdim. Babamın dudağını kesip elime verdiler. Bun, bunu elimle tutup gözümle gördüm. Babamın düşmanı olan bu sigarayı dünyada koyarsam bana yazıklar olsun. Büyüklerin ellerinden öperek, küçüklerin gözlerinden öperek, amirime yalvararak, garibanlara ise böyle köle gibi çalışarak bu sigarayı Türkiye’de koymayacağım" şeklinde konuştu.

Tedavi gördüğü sürece içerisinde Kastamonu’ya 6 kez geldiğini anlatan Sefer Yanık, "Her gelişimde Kastamonu’da 1000 kişiye sigarayı bıraktırdım. Bu sayede yaklaşık 4-5 bin kişi sigarayı bıraktı. Hedefim, önümüzdeki yıl Kastamonu’ya geldiğimde 20-25 bin kişiye bu sigarayı bıraktırmak olacak" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Sigarayı bıraktırdığı kişilerden tuttuğu ajandaya imza aldığını ve erkek sözü istediğini belirten Yanık, şunları kaydetti:

"Bana hepsi, sigara içmeyeceklerine dair erkek gibi erkek sözü verdiler. Bende erkek gibi çalışıp, sigaraya son kampanyasını başlattım. Ben, bu sigaradan hiç kimsenin ölmesini istemiyorum. Herkesin bu sigarayı bırakmasını istiyorum. Bu sigaranın nasıl sağlığa zararlı olduğunu gelsin, benden sorsun"

"40 YIL SİGARA İÇTİKTEN SONRA KANSERE YAKALANDI"

Üç yıl önce tanıştığı sigara düşmanı Sefer Yanık sayesinde sigarayı bırakabildiğini ifade eden Celal Şimşek, "Ben, yaklaşık 40 boyunca sigara içtim. Üç yıl önce akciğer kanserine yakalandım. Üç yıldır akciğer kanseri nedeniyle tedavi görüyorum. Sefer amcayla daha önceden tanışmıştım. Onun sayesinde sigarayı bırakabildim. Tüm halkımıza, sigara içmemelerini tavsiye ederim. Benim çocuklarım var. Onlarda benim halimi gördü, hiçbiri sigara kullanmıyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

"SEFER DAYININ SAYESİNDEN SİGARAYI BIRAKTIM"

Kahvehane önünde sigara içen vatandaşların yanına giderek sigaranın zararlarından bahseden Sefer Yanık, aynı zamanda sigaranın zararlarını anlatan broşürler dağıttı. Bu broşürleri okuyan ve Sefer Yanık’ı bir süre dinleyen sigara tiryakisi Abdullah Topuz, "Sefer amca ile tanıştım. 5 dakika bana konuşması yetti. Zaten Sefer dayı, elinde daha önce hazırladığı broşürle bize bir şeyler anlattı. Sefer dayı okudukça bende sigara içerek ne kadar zararda ve ziyanda olduğumun farkına vardım. Sigarayı bırakmak istiyordum. Bundan sonra inşallah Allah izin verirse bende, sigarayı bıraktım."

Diğer sigara tiryakisi Sinan Elmacı ise, "Ben, yaklaşık 14 yıldır sigara içiyorum. Sefer amcayla tanıştıktan sonra, sigara içmeye son veriyorum. Allah, Sefer amcandan yüzbinkere razı olsun. Sefer dayıya, bir daha sigara içmeyeceğim için yemin ettim. Sefer amcanın üzerinde sigara paketlerini gördük. Benim, üç tane çocuğum var. Ben, şimdiye kadar sigaraya verdiğim parayla belki arabamı da alıyordum, dairemi de alıyordum. Aniden bırakma kararım, Sefer amcanın dediği gibi hem vücuda hem cebimize hem de ailemize büyük zararı var"

Sigarayı bir süredir sigarayı bırakmak isteyen Aykut Tokalı da, şöyle konuştu:

"Sigara, sağlığa zararlı bir şey. Sigaranın içilmemesi gerekiyor. Sefer amcayı dinledikten sonra zaten sigarayı bırakmak aklımda vardı. Bende, sigarayı bırakıyorum inşallah. Bir daha sigara falan içmeyeceğim. Buradan da sigara içenlere tavsiyem. Sigarayı, kimse içmesin. Sağlığa zararlıdır. Sefer amcaya da teşekkür ediyorum, bizlere sigaranın zararlarını anlattığı için."

İHA