Ekonomi Bağ-Kur’luya prim müjdesi

Bağ-Kur’luya prim müjdesi

Paylaş
Bağ-Kur’luya prim müjdesi

Primlerini düzenli ödeyen Bağ-Kur’lular 5 puanlık indirimle aylık 666 liraya varan avantaj elde ediyor. Bu imkandan, yeni yapılandırmaya başvuran Bağ-Kur’lular da yararlanabilecek

Hükümetin yaptığı düzenleme ile primlerini düzenli ödeyen Bağ- Kur'lular ödüllendiriliyor. 5 puanlık indirim sayesinde, primlerini düzenli ödeyenlerin cebinden her ay 89 ile 666 lira arasında daha az para çıkıyor. Üstelik bu imkandan yeni yapılandırmaya başvuran borçlu Bağ-Kur'lular da yararlanabilecek. Bağ-Kur'lular aylık brüt asgari ücret (1.777,50 lira) ile bunun 7.5 katı arasında (13.331,25 lira) arasında kazanç bildirebiliyor. Ödenecek prim bu kazancın yüzde 34.5'i olarak hesaplanıyor. Buna göre; bu yıl için Bağ-Kur'lular ayda en az 613.24 lira, en çok ise 4 bin 599 lira prim ödüyor. Ancak ödemelerini düzenli yapanların cebinden prim için 5 puanlık indirim sayesinde daha az para çıkıyor. Ödenecek prim, kazancın yüzde 29.5'i olarak hesaplanıyor. Böylece Bağ-Kur'lunun en az primi 524.36 liraya düşüyor. Tavandan ödeme yapanın primi de 3 bin 932 liraya iniyor. Böylece 5 puanlık prim indirim, aylık 88.88 ile 666.56 lira arasında daha az ödeme yapılmasını sağlıyor. 5 puanlık indirimden tarım Bağ- Kur'lular da yararlanıyor. Bu yıl tarım Bağ-Kur'lular 24 gün üzerinden prim ödüyor ve 30 gün sigortalı sayılıyor. Buna göre, bu yıl en düşük prim 490.59 lira olurken, indirimle bu rakam 419.49 liraya düşüyor. Tavan tutar da 5 puanlık indirimle 3 bin 679 lira 43 kuruştan 3 bin 146 lira 18 kuruşa geriliyor.



BORÇLARA DİKKAT


Sigortalıların 5 puanlık indirim imkanından yararlanabilmesi için; primlerin yasal süresi içinde ödenmesi, sigortalılıklarından kaynaklanan prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve borcunun bulunmaması gerekiyor. Borcunu yapılandıranlar da indirim kapsamına alınıyor. Bu nedenle geçen yılki yapılandırmaya başvuranların ödemelerini aksatmaması gerekiyor. Meclis'ten geçen yeni yasa kapsamında borçlarını yapılandıracaklar da indirim imkanından yararlanabilecek. Bunun için ödemelere dikkat edilerek yapılandırmanın bozulmaması, bundan sonraki ödemelerin de düzenli yapılması gerekiyor. Prim indiriminden yararlanmak için Bağ-Kur'luların SGK'ya başvurmasına gerek yok. Primini düzenli ödeyen Bağ- Kur'lulara indirim otomatik olarak yansıtılıyor. (Takvim)

Haberin Devamı