Ekrem Sarısu Bağ-Kur'la çakışan SSK günleriniz sayılmaz
HABERİ PAYLAŞ

Bağ-Kur'la çakışan SSK günleriniz sayılmaz

Haberin Devamı

Soru: 5 Mart 1963 doğumluyum. Almanya’da 15 Kasım 1979-12 Aralık 1980 arasında çalıştım. 1983-1984’te 18 ay askerlik yaptım. 1986’da 60 gün SSK primim var. 29 Aralık 1989’da Bağ-Kur sigortalısı oldum.
Halen prim yatırmaktayım. Ne zaman emekli olurum? Bir de 1991’de 10 gün adıma sigorta primi yatırılmış. Bağ-Kur’la çakışıyor. Bir sorun olur mu? Fehmi KAHRAMAN

Cevap:
Bağ-Kur’da devam ederseniz Almanya çalışma süreleriniz ve askerlik sürenizi borçlanmanız halinde emekli olmak için, 25 tam yıl (9000 gün) prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi olursunuz.
2 Nisan 2012’ye kadar ara vermeden prim ödeyerek prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla, 50 yaşınızı dolduracağınız 5 Mart 2013’te emekli olabilirsiniz.
Bağ-Kur’la çakışan 10 gün SSK prim ödemeniz kabul edilmez. Ayrıca, Bağ-Kur sigortanızı kapatıp, SSK’lı bir işe girerek 1260 gün prim öderseniz SSK’dan emekli olabilirsiniz. (1 Nisan 2010’da sigortalı çalışmaya başlayıp ara vermeden prim öderseniz Ekim 2013’te) bu seçenekte askerlik ve yurtdışı borçlanması yapmanıza da gerek yok.

Eşiniz memuriyetten ayrılıp yaşın dolmasını çalışmadan bekleyebilir
Soru: Eşim 1 Kasım 1989’da devlet memuru olarak işe başladı. Doğum tarihi 2 Nisan 1967. Ücretsiz doğum izinlerini de borçlandık. Eşim şu an çalışmak istemiyor. Emekli olabilir mi? Olursa ikramiyesini ve emekli maaşını ne zaman alabilir? Süleyman SAKALLI

Cevap:
Eşiniz emekli olmak için, 20 tam yıl fiili hizmet süresi ve 46 yaş şartlarına tabi bulunuyor. Eşiniz fiili hizmet süresini tamamladığından 46 yaşını dolduracağı 2 Nisan 2013’te emekli olabilir.
Eşiniz 20 yıllık fiili hizmet süresini doldurduğundan isterse işinden ayrılarak emekli olacağı yaş haddinin dolmasını çalışmadan bekleyebilir. Bu durumda emekli ikramiyesini 46 yaşını dolduracağı tarihte alabilir. Emekli aylığı da 46 yaşını dolduracağı tarihte bağlanır.

Beyannamenizi ikamet ettiğiniz yerdeki vergi dairesine verebilirsiniz
Soru: İstanbul’daki dairemi kiraya verdim. İşim gereği Ankara’da oturuyorum. Kira beyannamemi İstanbul’a vermek zorunda mıyım? Ankara’da verebilir miyim? ALİ

Cevap:
Genel prensip, Gelir Vergisi beyannamesini, ikametgâhın bulunduğu yerdeki vergi dairesine vermektir. İstanbul’da bulunan dairenizden elde ettiğiniz kira gelirinizi, Ankara’da ikamet ettiğiniz yerdeki vergi dairesine verebilirsiniz.

Kaynananın kirasız oturduğu daire için vergi ödemek gerekiyor
Soru: Bir dairemde kayınvalidem oturuyor. Kira almıyorum. Bir muhasebeci kira almadığım halde Gelir Vergisi ödemem gerektiğini söyledi. Bu doğru mu? Kira almadığım halde beyanname vermem gerekiyor mu? Gerekiyorsa ortada kira yok. Neyi beyan edeceğim? MURAT

Cevap:
Dairenizde, oğlunuzu, kızınızı, kardeşinizi, annenizi ve babanızı kira almadan oturttuğunuzda kira beyanında bulunma zorunluluğunuz yok. Dairenizde, çocuklarınız, kardeşleriniz, ana ve babanız dışındaki kişileri de kira almadan oturtabilirsiniz. Kimse kira alıp almamanıza karışamaz.
Ancak, bu durumda ‘emsal kira bedeli’ üstünden kira beyanında bulunup, hesaplanan Gelir Vergisi’ni ödemek zorundasınız. Kaynananızın kirasız oturduğu daire için emsal kira bedeli üstünden kira beyan etmeniz ve hesaplanan Gelir Vergisi’ni ödemeniz gerekiyor.
Emsal kira bedeli dairenizin emlak vergi değerinin yüzde 5’idir. Kaynananızın kira ödemeden oturduğu dairenizin emlak vergi değerinin 100 bin lira olduğunu varsayarsak, bu bedelin yüzde 5’i olan 5 bin lirayı 25 Mart 2010 tarihi mesai saati sonuna kadar emsal kira bedeli olarak beyan edip hesaplanan vergiyi ödemek zorundasınız.

SSK’ya ödediğiniz primler Bağ-Kur primi gibi dikkate alınır
Soru: 1992’de ticaret lisesinde staja başladığım zaman okul tarafından sigortam açıldı. Ancak staj yaptığım yer SSK ödemesi yapmadı. SSK ödemelerim 1 Kasım 1994’te başladı. 12 Ekim 2006’ya kadar SSK’ya 3640 gün prim ödedim.
Bu tarihten itibaren Bağ-Kur’a kaydoldum ve Bağ-Kur’a prim ödüyorum. Emekli olurken SSK’ya ödemiş olduğum primler Bağ-Kur’dan emekli olurken bana katkı sağlar mı? Ve Bağ-Kur’dan ne zaman emekli olabilirim? Ekrem SIZMAZ

Cevap:
Staj sigortasında kişileri emekli eden sigorta kollarına prim ödenmediğinden emeklilik açısından başlangıç sayılmıyor. Emekli olurken hizmetlerinizi birleştireceksiniz. Hizmetleriniz birleştiğinde SSK’ya ödediğiniz primler, Bağ-Kur sigortalılık sürenizi artıracak ve erken emekli olmanızı sağlayacak.
SSK’ya ödediğiniz primler dikkate alındığında Bağ-Kur’da emekli olmak için, 25 tam yıl (9000 gün) prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabisiniz. Doğum tarihinizi bildirmediğinizden, emekli olacağınız tarihi siz hesaplayacaksınız.
Prim ödemenizi 9000 güne tamamlayacağınız tarihte 55 yaşınızı da dolduruyorsanız emekli olabilirsiniz. Doldurmuyorsanız 55 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

En az 1260 gün prim ödemelisiniz
Soru: 7 Nisan 1970 doğumluyum. 1 Eylül 1987’de sigortalı olarak çalışmaya başladım. SSK’ya 813 gün prim ödedim. 15 Ocak 1994’de Bağ-Kur sigortalısı oldum. Bağ-Kur’a da 12 yıl, 13 ay, 9 gün prim ödedim. Ne zaman emekli olabilirim? SSK’dan emekli olabilmem için ne yapmam lazım? Harun SEVİNÇ

Cevap:
Bağ-Kur’da emekli olmak için, 25 tam yıl prim ödeme ve 53 yaş şartlarına tabisiniz. Eylül 2016’ya kadar ara vermeden prim ödeyerek toplam prim ödemenizi 25 tam yıla (9000 güne) tamamlamanız şartıyla, 53 yaşınızı dolduracağınız 7 Nisan 2023’te emekli olabilirsiniz.
Primi ödenen son yedi yılda fazla prim ödenen kurumdan emekli olunuyor. SSK’dan emekli olmak için, Bağ-Kur’u kapatıp, sigortalı bir işte çalışarak en az 1260 gün prim ödemeniz gerekiyor.
1260 gün çalışarak prim öderseniz emekli olmak için, 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi olursunuz. 1260 günden sonra prim ödemeseniz de, 50 yaşınızı dolduracağınız 7 Nisan 2020’de emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder