Siyaset 'Bağımsız olmadan tarafsız olunmaz'
Paylaş
'Bağımsız olmadan tarafsız olunmaz'

Yüksek yargının Anayasa değişiklik paketine eleştirileri dün de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya ile sürdü

BAŞSAVCI SERT

Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Baki Çoban’ın yaş haddinden emekli olması dolayısıyla Yargıtay’da düzenlenen törende konuşan Başsavcı Yalçınkaya “Siyasi etkiden uzak yargıç ve savcıların bulunduğu mahkemeler olmadıkça milletin haklara, özgürlüklere ulaşması mümkün olmaz” dedi.

Bağımsız yargının demokrasi ve milletin en önemli güvencelerinden biri olduğuna dikkat çeken Başsavcı Yalçınkaya, “Bağımsız olmadan tarafsız olmak mümkün değil” diye konuştu.

HÜKÜMETE YANIT

Anayasa paketinde en tartışılan maddeler Anayasa Mahkemesi ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) yargı dışından atama yapılmasıydı.

Yüksek yargının “Yargı siyasallaşacak” eleştirilerine AK Parti’den “Avrupa Birliği ülkelerinde de bu uygulama var” karşılığı gelmişti.

Başsavcı Yalçınkaya, “Avrupa ülkelerinin bırakmak istediği, demokratik kurallara uymadığı tespit edilen, yıpranmış, tartışılan hukuki sistemlerin Türkiye’de uygulamak için kurallar düzenlenmesi milletimizi hak etmediği bir sistemde yaşamaya zorlamak niteliğindedir” diye konuştu.

‘MİLLET ZARAR GÖRÜR’

HSYK’da Adalet Bakanı ile müsteşarının yeni düzenlemede de yer almasını eleştiren Abdurrahman Yalçınkaya şöyle devam etti: HSYK bağımsız olmadığında, iktidarların etkisi önce Türkiye’deki tüm mahkemelerin hakim ve savcılarına, sonra da millete yansıyacak.

Bundan millet zarar görecek. Yargıda siyasi etkiyi önlemenin tek çaresi, HSYK ile Anayasa Mahkemesi üyelerinin seçilmesi usulünde getirilecek kuralların siyasi çıkar amaçlanmadan düzenlenmesidir.

Siyasi iradenin temsilcisi olan Adalet Bakanı ile müsteşarının HSYK’da bırakılması, yargıyı hükümetin bir aracı durumuna düşürür. Bu da demokrasiyi, demokratik yaşamı, sonuçta da demokratik toplum düzenini bozar.

İLGİNÇ SAVUNMA

Yapılacak değişiklikte, Anayasa Mahkemesi ve HSYK’ya üye belirlemek için Yargıtay ve Danıştay’da yapılacak seçimlerde her üyenin sadece bir adaya oy verebilmesi kuralının öngörüldüğünü anımsatan Başsavcı Yalçınkaya, “Bu durum çoğulcu ve katılımcı demokrasiye aykırı” iddiasında bulundu.

Yalçınkaya, “Bu, çoğunluk iradesinin ortaya çıkması engellenerek, Anayasa Mahkemesi ve HSYK’ya siyasetin egemen olduğu kişilerin getirilmesini kolaylaştıran, bu kurumların siyasallaşmasını sağlayan bir düzenleme olacaktır” dedi.

VATANDAŞA ÇAĞRI

Başsavcı Yalçınkaya’ “Yüce milletimiz, siyasi güçlerin etkisinden uzak, tarafsız hakim ve savcıların oluşturduğu bir yargı sistemini daha üstün tutacaktır” diyerek olası bir referandum öncesi vatandaşa da çağrı yaptı

2

Haberin Devamı