Siyaset Bağış: 'Helal Schengen vakti geldi'
Paylaş
Bağış: 'Helal Schengen vakti geldi'

Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, "Helal ürünlerin denetim altında serbestçe dolaşabileceği bir 'Helal Schengen' veya 'Helalgen' ağı oluşturmanın vakti geldi" dedi

Türk Akreditasyon Kurumu'nun (Türkak) ev sahipliğini yaptığı 'Uluslararası Helal Akreditasyon Forumu (IHAF 2013)' İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde başladı. Başta Avrupa Birliği(AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış olmak üzere iki gün sürecek olan foruma 60 ülkeden bin 200 davetli katıldı. Program Kur'an-ı Kerim okunması ve İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran'ın yaptığı dua ile başladı.

Forumun açılış konuşmasını yapan Bağış, İstanbul'un foruma ev sahipliği yapmasının kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Toplantının Türkiye'nin bütün şehirlerinde gerçekleştirilebileceğini İstanbul'da düzenlenmesinin ayrı bir anlamı olduğunu ifade eden Bağış, İstanbul'da alınan bir kararın verilen mesajların hem Doğu'yu hem Batı'yı hem geçmişi hem de geleceği kapsayan ferman hükmünde olduğunu dile getirdi.

HELALLE HARAM FARKI BİLİNMELİ

Forum ile birlikte, helal yaşam için tek standart, tek sertifika ve tanınmış akreditasyon ile kesintisiz ticaret hedefine giden yolun ilk adımlarını atmak istediklerinin altını çizen Bağış "Bu forum helal akreditasyonla özellikle İslam ülkeleri arasında ticareti kolaylaştıracak mekanizmaların hayata geçirilmesi bakımından da bir milat olacaktır. Bizim inancımıza göre helal lokma toprağa atılmış bir tohum gibidir; meyvesi güzel fikir, kardeşlik ve hoşgörüdür. Haram lokma ise afyon gibidir; insanı kine, husumete ve isyana sürükler. Helal kesim, üretim ve denetim konularında cehalet bugün İslam aleminin kanayan yaralarından birisidir. Helal - haram dengesi davranışlarımızdan iş yapma kapasitemize kadar hayatımın her alanını etkiliyor. Unutmamalıyız ki, helal ile haram arasındaki farkın bilinmesi sadece bizim adımıza değil, gelecek nesillerin selameti adına da çok ama çok önemlidir" diye konuştu.

MÜSLÜMAN ÜLKELER ARASINDAKİ ANLAŞMAZLIKLAR YÜZÜNDEN ORTAK TİCARETİMİZ ÇOK ZARAR GÖRMEKTEDİR

Bağış, son zamanlarda çoğunluğu Müslüman ülkelerde veya Müslüman nüfusa sahip ülkelerde verilen helal belgelerinin tanınması noktasında bir birlikteliğe sahip olunmadığını belirtti. İslam dünyasına sızan tefrika ve parçalanmışlık halinin helal belgelendirme alanında kendini çok açıkça gösterdiğini vurgulayan Bağış, şöyle konuştu:

"Kuran'da 'Müslümanlar kardeştir' diye burulurken, biz acaba gerçekten kardeş gibi yaşayabiliyor muyuz? Birimizin yediğini başkası kabul etmezken, birimizin kestiğini bir başkası reddederken, hangi kardeşlikten bahsedebiliriz. Bugün Suriye'de Mısır'da Gazze'de, Arakan'da, Somali'de insanlar inlerken biz hala kendi aramızda bölünmüşlük yaşıyorsak, bazı noktalarda buluşamıyorsak bunda hepimizin vebalinin olduğunu unutmamamız gerekir. Bugün Müslüman ülkeler veya cemiyetler arasındaki anlaşmazlıklar yüzünden akreditasyon belgeleri de tanınmamakta ve ortak ticaretimiz çok zarar görmektedir."

HELAL SCHENGEN VAKTİ GELDİ

Helal ürün ve belgelendirme konusunda 1,2 trilyon dolar olan pazarın, harici ürünlerle birlikte 3 trilyon dolarlık bir pazar olacağını kaydeden Bağış, “Helal ürünlerin denetim altında dolaşabilecekleri serbestçe bir 'Helal Şengen' veya Helalgen' ağı oluşturmanın vakti geldi de geçiyor” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında helal akreditasyon konusunda İslam aleminde birlikteliğin sağlanması, Müslüman ülkeler arasında ticaretin geliştirilmesinin önemine vurgu yapan Bakan Bağış, yeni iş sahalarının doğması için sıçrama tahtası yaratılması gerektiğini belirtti.

2020 yılında dünyadaki Müslüman insan sayısının 2 milyarı geçmesinin beklendiğini söyleyen Bağış, "Hali hazırda bir buçuk milyarlık bir ümmetten bahsediyoruz. Bu çok büyük bir pazar ve güçtür. Helal ürün ve belgelendirme konusunda dünya çapında üç buçuk trilyon dolarlık bir hacim var. Ya biz bu rakamları çok ciddiye alır, hesabımızı, kitabımızı yapar helalinden kazananlar oluruz. ya da bu basit tefrikaların bize galip gelmesine izin verir ve bu büyük fırsat bize haram olur. Bu konuda geçmiş dönemlerde bazı adımlar atılmışsa da bu artık ya bismillah deyip yeni bir dönemin kapısını açmak durumundayız" dedi.

"BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN MESAJI"

Öte yandan Başbakan Erdoğan'ın Helal Akreditasyon Forumu ile ilgili olarak bugün Ankara'da katıldığı 'Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda yaptığı konuşma video olarak izletildi. Erdoğan konuşmasında şunları kaydetti: “Çok sayıda yabancı misafirin de katıldığı bu foruma yegane, anlayış itibariyle söylüyorum helale dikkat eden, haram ile helali ayırma gayreti içerisinde olan bir millet olarak ben doğrusu çok katılmayı arzu ettim. Ama yoğun programımız nedeniyle iştirak edemedim. Bu önemli forumun ülkemiz ve geniş bölge coğrafyası için hayırlara vesile olmasını diliyorum. 60 ülkeden 1250 katılımcı ile bu alandaki en kapsamlı organizasyona ev sahipliği yapıyoruz. İnanıyorum ki helal akreditasyon konusunda bir anlayış birliği ve özellikle İslam dünyası arasında ticareti kolaylaştıracak bir takım ortak mekanizmaların hayata geçirilmesi noktasında bu forum bir milat olacaktır.”

Haberin Devamı