Sağlık "Bağışlayın Bedeniniz Tıp Eğitiminde Yaşasın"

"Bağışlayın Bedeniniz Tıp Eğitiminde Yaşasın"

Paylaş
"Bağışlayın Bedeniniz Tıp Eğitiminde Yaşasın"

PAÜ Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Akdoğan: "Kadavra eksikliği, ülkemizdeki tıp fakültelerinin temel tıp eğitimi bakımından en büyük sıkıntılarından biridir"

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ilgaz Akdoğan, kadavra eksikliğinin, tıp fakültelerinin temel tıp eğitimi bakımından en büyük sıkıntılarından biri olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Akdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, her yıl 24-31 Ekim tarihlerinde düzenlenmesi planlanan "Ulusal Anatomi Haftası"nda gönüllülük esasına göre bedenini kadavra olarak bağışlama konusunda birtakım etkinlikler yürütüleceğini belirtti. İlk defa bu yıl başlatılan "Ulusal Anatomi Haftası"nda düzenledikleri "Bağışlayın Bedeniniz Tıp Eğitiminde Yaşasın" kampanyasının tıp eğitimi bakımından oldukça önem arz ettiğini vurgulayan Akdoğan, şunları kaydetti:

"Türkiye’de 2012–2013 eğitim öğretim yılında ÖSYM’den Tıp Fakültesi öğrencisi alan mevcut 64 adet tıp fakültemiz içerisinde tıp eğitiminde ideal sayı olarak belirlenen on öğrenciye bir kadavra hiçbir fakültemizde bulunmamaktadır. Tıp Fakültelerinin içerisinde 25 kişiye bir veya 50 öğrenciye bir kadavra sunan yerlerin sayısı da çok az miktardadır. Ayrıca kadavra pratiği sunamayan tıp fakültesi sayısı da azımsanmayacak kadardır. Ülkemizde kadavra bulunan merkez sayısı da 20 civarındadır. Bu nedenle kadavra eksikliği, ülkemizdeki tıp fakültelerinin "Temel tıp eğitimi" bakımından en büyük sıkıntılarından biridir. Eğitim öğretim yılının başlangıcında tıp eğitimine başlayan parlak beyinlerin alacakları tıp eğitimi bakımından bu rakamlar hiç de hoş gözükmemektedir. Bunun yanında diş hekimliği ve sağlık bilimleri fakültelerinde de kadavra eğitimi şarttır."

Haberin Devamı

-"Toplumumuz organ bağışı gibi beden bağışına da özendirilmelidir"-

"Bağışlayın Bedeniniz Tıp Eğitiminde Yaşasın" kampanyasıyla amaçlarının, çok kutsal bir hareket olarak bedenleri ölüm sonrası tıp eğitiminde kullandırabilmek ve bunun sosyal değerini paylaşabilmek olduğuna dikkati çeken Akdoğan, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Bilindiği gibi Diyanet İşleri Başkanlığımız da bu konuda tıp eğitmeni olarak bizlere destek vermekteler. Aynı şekilde Sağlık Bakanlığımız, Milli Eğitim Bakanlığımız ve Yüksek Öğretim Kurulumuz da bu kampanyamız içerisinde ülkemizdeki tıp eğitimine gönülden desteklerini esirgememektedirler. Kampanyamızdaki temel hareket noktamız, tıp eğitimimizdeki kadavra sorununu toplum ile paylaşmaktır. Kendi yakınını bir cerraha teslim eden aile bireylerinin, o cerrahın, o hekimin yeterli anatomi eğitimi alıp alamadığını, alamadıysa bunun sonuçlarının toplumsal olarak her bireyde hissedileceğini vurgulamak olacaktır. Toplumumuz organ bağışı gibi beden bağışına da özendirilmelidir."
AA

Haberin Devamı