Siyaset Bağış'tan ırkçı milletvekiline fırça
Paylaş
Bağış'tan ırkçı milletvekiline fırça

Türkiye-AB Karma Parlamento Toplantısı'nda Egemen Bağış, Hollandalı vekile sert tepki gösterdi

Türkiye-AB Karma Parlamento Toplantısı’nda Hollandalı vekil Barry Madlener, Başmüzakereci Egemen Bağış’a “Sizin dostunuz Ahmedinejad” dedi. Bağış, toplantıyı terk eden Madlener’in arkasından seslendi: “Saygısız!"

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu’nun 64. Toplantısında komisyon üyelerinin sorularını yanıtlayan Egemen Bağış, üye Barry Madlener’in "Bugün Hollanda’da referandum yapılsa Türkiye’nin AB üyeliğine yüzde 80 hayır çıkardı" dediğini anımsatarak, "Sayın Madlener aramızda mı?" diye sordu.

'IRKÇILIK ÇOK TEHLİKELİ BİR HASTALIKTIR'

Madlener’in salonda bulunmaması üzerine Bağış, "O soruların yanıtını dinlemeden gidecek kadar siyasi saygısı olan bir kişi... Ben o sorunun yanıtını merak edenlere söyleyeyim. Irkçılık çok tehlikeli bir hastalıktır. Avrupa bu hastalıktan çok çekti. Hala kurtulamayanlar olduğunu görüyoruz Avrupa’da.. İşte AB bunun için çok önemli. Avrupa’da ırkçılığın yeniden hortlamaması için AB’yi çok önemsiyorum ve ülkemizin üye olması için bu kadar cansiparane çalışıyorum. AB insanlık tarihinin en kapsamlı barış projesidir. AB üyesi ülkeler tarihleri boyunca birbirleriyle savaşan, ama bir daha savaşmamak için birlik kurmaya karar veren ülkelerdir. Madlener, 9 Haziranda ülkesinde bir seçime gidecek. Seçim öncesinde buraya gelip provokatif sorularda şov yapacağını zannediyor. Ama bizim kültürümüzde sufilik vardır, Mevlana öğretileri, ’gel, kim olursan ol, yine gel’ anlayışı vardır. Siz de gelin Madlener, biz sizi de tedavi ederiz inşallah" şeklinde konuştu.

Bağış, Madlener ile ilgili bir soru üzerine, şöyle dedi: "Kendisi, ülkesinin siyasilerinden biri olan partisinin genel başkanı Wilders’in Türkiye’ye gelirse mecliste kabul edilmeyeceğini söyledi. Ben de sayın Wilders’e konuşmayacağımı söyledim. Geçen Türkiye’ye geldiğinizde bu soruyu sormuştunuz, o zaman da söylemiştim. Onun ülkemiz, inançlarımız, insanlarımız hakkında kendinde hakaret etme yetkisini görebilmesine saygı duyuyorsunuz da benim onunla görüşmeme hakkıma neden saygı duymuyorsunuz? O ifade özgürlüğü kapsamında birtakım zırvaları dile getirirken benim de onunla görüşmeme hakkımı kullanmamdan daha doğal ne olabilir?" Bir başka soru üzerine, Kuzey Kıbrıs’taki seçimleri yasa dışı olarak adlandırmanın demokrasiye saygısızlık olduğunu belirten Bağış, "KKTC, adada zor koşullara rağmen demokratik standartlarını ortaya koyan bir devlet yapısına sahiptir" dedi.

"ACABA AVRUPA TÜRKİYESİZ NE YAPABİLECEK?"

Bağış, Türkiye’nin hala AB’yi önemsediği için bu toplantının İstanbul’da yapıldığını ifade ederek, "Türkiye, AB’ye eşit koşullarda üyelik konusunda hemfikirdir. Diğer ülkeler hangi koşullardan, hangi şartlardan geçtiyse onlardan geçme konusunda hiçbir hassasiyet, sorun, endişe, şüphe duymamaktadır. Ama diğer ülkelerin önlerine konulmayan sorunların önümüze konulmasını da kabul edemeyiz" dedi.

(Milliyet)

2

Haberin Devamı