Serra Ababay Bağlanma
HABERİ PAYLAŞ
Haberin Devamı

Çocukların, ayrılıklarda, arkadaşlıklarda veya gelecekteki romantik ilişkilerdeki davranışlarını önceden tahmin etmek zor değildir. Bunun belirleyicisi, doğumdan sonraki ilk aylarda kurulmaya başlanan ‘bağlanma’nın şeklidir.

Bağlanma; bebeklerin bakım verenleri ile kurdukları ilişkiler sonucunda şekillenen derin duygusal bağdır. Çoğunlukla bu bağ ilk olarak anne ile kurulmasına rağmen, annelere ek olarak babalar ile de kurulur.

Bebek güvenli bağlanma ilişkisi kurduğunda, dünyayı araştırırken her zaman geri dönebileceği güvenli bir alanı olduğunu bilir ve araştırmaktan korkmaz. Bebekler, 7-9 ay arasında, bağlanma belirtileri olarak; korktuklarında belirli bir kişinin korumasını arar, o kişiden ayrıldıklarında veya bir yabancı ile karşılaştıklarında kaygılanırlar.

Elbette bütün bebekler ayrılıklarda aynı tepkiyi vermez. Tepkiler, bebek ve bakım veren arasındaki ilişkinin kalitesine göre ‘güvenli’ veya ‘güvensiz’ olarak şekillenir.

● Güvenli bağlananlar; ayrılıklarda mutsuz olurlar fakat bakım veren geri geldiğinde sakinleşirler. Bu kişiler, yetişkinliklerinde kendilerini ve başkalarını daha iyi anlar, sosyal ortamlara uyum sağlarlar.

● Güvensiz bağlananlar; bakım verenlerinden ayrıldıklarında çok kaygılanır ve kişi geri geldiğinde sakinleşemezler. Bu kişiler sabit ilişki kurmada zorlanır, eşlerine çok bağımlı ya da mesafeli olabilirler. Güvenli bağlanma için;

● Bebek ile dokunarak ve de göz göze ilişki kurun.

● Ağlamalara hassasiyet gösterin, hep ulaşılabilir olun.

● Bebeğin yaşadığı duyguları konuşarak ifade edin, bu empatinin temelidir. “Bezinin ıslanması seni çok üzdü” şeklinde.

● Bu dönemde beyinde kurulan ağlar önemlidir. Bol bol iletişim gereklidir!

● Henüz konuşamayan bebekle, dokunarak, oynayarak fiziksel iletişim kurun (Gıdıklama, masaj vb.)

● Bakım veren sabit olmalıdır, sık sık bakıcı değiştirmeyin.

● Vedalarda, ağlayacak diye haber vermeden kaçmayın, bebek de olsa açıklama yapın. O kişinin gidip geri geleceğine dair güven duymak önemlidir.

● Tüm detayların anneler kadar babalar için de geçerli olduğunu sakın unutmayın!

Instagram: cocuklar_buyurken

Sıradaki haber yükleniyor...
holder