Gündem Bahar sıcak geçecek

Bahar sıcak geçecek

Paylaş
Bahar sıcak geçecek

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, bu yıl ülke genelinde hava sıcaklıklarının, mevsim normallerinin üzerinde olacağını söyledi

Mehmet Çağlar, İstanbul Bölge Müdürü Dr. Mustafa Yıldırım, Hava Tahmin Daire Başkanı Hüseyin Yozgat, Analiz ve Tahminler Şube Müdürü Mustafa Coşkun ve Zirai Meteoroloji Şube Müdürü Murat Asar ile birlikte The Marmara Oteli’nde düzenlenen toplantıda, basın mensuplarıyla bir araya gelerek, genel müdürlüğünün yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Genel Müdürlüğü’nün Türkiye genelinde 450 ayrı noktada gözlem yaptığını, yer gözlemlerinin yanı sıra 30 kilometre yüksekliğe kadar da atmosfer gözlemleri ve 15 dakikada bir uydu gözlemleri yaptıklarını belirten Çağlar, yaptıkları çalışmalara ek olarak son dönemde de radar sistemlerini kullanmaya başladıklarını söyledi.

Mehmet Çağlar, radar sistemi sayesinde lokal bazlı olarak, yağışın türü, olacağı yer ve miktarına kadar bilgi vererek erken uyarı yaptıklarını kaydetti.

Özellikle kısa süreli hava tahminlerinde kuruluş olarak yüzde 85- 90 oranında isabet oranına ulaştıklarını belirten DMİ Genel Müdürü Çağlar, hava tahmin süresinin uzaması durumunda isabet oranın yüzde 60'lara kadar düştüğünü bildirdi.

"ILIK BAHARDAN SONRA SICAK YAZ"

Türkiye genelinde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde olduğunu belirten Çağlar, “Önümüzdeki dönemde Mart sonu Nisan, Mayıs ve Haziran’da sıcaklıklar ülke genelinde ortalamanın 1 derece üzerinde olacak. Ilık bir bahardan sonra biraz daha sıcak yaz mevsimi bekliyoruz” diye konuştu.

DMİ Genel Müdürlüğü'nün çalışmalarını sunum eşliğinde anlatan İstanbul Bölge Müdürü Mustafa Yıldırım da son yapılan meteorolojik değerlendirmelerde Nisan-Mayıs-Haziran aylarında yurt genelinde sıcaklıkların mevsim normallerinin 0.5 derece üzerinde olacağını, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz Bölgesindeki sıcaklıkların 1 derece daha yüksek gerçekleşeceğini öngördüklerini söyledi.

Yıldırım, yağışların Karadeniz, Ege ve Marmara bölgesinde Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında mevsim normalleri civarında gerçekleşeceğini, diğer bölgelerde ise mevsim normallerinin altında kalacağını tahmin ettiklerini dile getirdi.

Murat DELİKLİTAŞ/İSTANBUL (DHA)