Baharın en lezzetli kırmızısı çilekli tarifler

Pazar, 26 Nisan 2015 - 05:00

Değerli Posta okuyucuları, mis gibi kokusuyla, damak çatlatan lezzeti ile, pazar ve manav tezgahlarında baş köşeyi almaya basladı bile çilek. Ben de bu hafta, sizler için bu mucizevi lezzet ile ilgili tarifler hazırlamaya çalıştım sizler için. Tek başına ya da sadece biraz pudra şekeri serpilerek de tüketilmesi çok lezzetli olan bir meyve çilek. Benim hazırladığım tarifler de, kendimin de en çok yemekten hoşlandığım tatlardan oluşuyor. Umarım sizler de evlerinizde dener ve memnun kalırsınız. Afiyet olsun.

ÇİLEKLİ BASİT KITIR KEK

MALZEMELER

500 gr çilek (ikiye bölünmüş)

50 gr şeker

25 gr badem

1 kaşık vanilya

ÜST HAMUR İÇİN

110 gr un

75 gr soğuk tereyağı

100 gr çekilmiş badem

75 gr şeker

1 kaşık kabartma tozu

1 çay kaşığı tuz

HAZIRLANIŞI

Derin bir kase içersinde çilek, şeker ve vanilyayı buzdolabında bekletin. Üst hamuru için un, tereyağı, şeker ve kabartma tozunu bir mutfak robotunda kısaca çekin. Çekilmiş bademi kabaca karıştırın. Bir fırın kabının tabanına çilekleri ve bütün bademleri yerleştirin. Üstüne hamuru yerleştirip, önceden ısıtılmış 190 derece fırında altın rengi olana dek pişirin.

ÇİLEKLİ TART

MALZEMELER TART HAMURU İÇİN

1+1/4 bardak un

8 kaşık tereyağı(soğuk)

1 çay kaşığı tuz

3 kaşık şeker

1 kaşık soğuk su (gerekirse biraz daha ilave edebilirsiniz )

KREMA İÇİN

1+1/2 bardak süt

1 çay kaşığı vanilya

1/3 bardak şeker

3 yumurta sarısı

3 kaşık nişasta

2 kaşık un

2 kaşık tereyağı

1/2 kaşık portakal kabuğu rendesi

1 fiske tuz

500 gr çilek

2 kaşık çilek reçelinin tanesiz kısmI

HAZIRLANIŞI

Hamur malzemesini bir mutfak robotunda çırpıp kenara alın. Ve yoğurun. Tart kalıbınızı yağlayın. Hamuru içersine yerleştirip, buzdolabında yarım saat dinlendirin. Bu arada kremayı hazırlamak için, şeker ve yumurta sarılarını çırpın. Un, nisasta, tuz ve vanilyayı ekleyin, çırpın. Sütü de yavaşca ve çırparak karışım ekleyin. Bir tencereye alın. Kısık ateşte karıştırarak koyulana kadar pişirin. En son ateşi kapatıp tereyağını ve portakal kabuğu rendesini yedirin. Ilımaya bırakın. Arada bir spatulayla karıştırıp, buzdolabında soğutun. Tart hamurunuzu çıkarıp çatalla üzerinde delikler açın. Kabarmasını önleyecektir. Üzerine folyo kağıdı serin ve ağırlık yapması için kuru fasulye veya nohut dökün. Önceden 190 derece ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin. Fasulyeleri ve folyoyu alıp 10 dakika daha pişirin. Ilımaya bırakın. Soğuduktan sonra kremayı yerleştirin. Üzerine çileklerinizi dizin. En üstüne biraz suyla seyrelttiğiniz çilek reçelini sürün.

DONDURMALI VE ÇİLEK PÜRELİ KUP

MALZEMELER

500 gr çilek

1/2 bardak pudra şekeri

1 tatlı kaşığı vanilya

1 adet portakal suyu

1 fincan krema

1 fincan çilek reçeli

1/2 adet limon suyu

Vanilyalı dondurma

HAZIRLANIŞI

Bir tencere içine krema hariç tüm malzemeyi alın. Kısık ateşte kaynatın. Çilekler iyice yumuşuncaya kadar pişirin. Daha sonra kremayı ekleyip bir taşım kaynatın. Bir mutfak robotu ile püre haline getirip soğutun. Kup bardaklarına yerleştirin. Üzerlerine vanilyalı dondurma ilave ederek servis yapın.

Beyaz peynir, tavuk ve çilekli körpe roka salatası

MALZEMELER

2 bağ körpe roka

150 gr çilek (az olgunlaşmış, dörde bölünmüş)

100 gr sert beyaz peynir (küp şeklinde)

1 adet ızgara yapılmış tavuk göğüs (şeritler halinde kesilmiş)

1 avuç ceviz (irice kıyılmış)

SOS İÇİN

1 kaşık elma sirkesi

1/2 adet limon suyu

1 tatlı kaşığı hardal

1 çay bardağı zeytinyağı

Tuz, karabiber