Siyaset Bahçeli, Başbakan Erdoğan'a takayla yüklendi
Paylaş
Bahçeli, Başbakan Erdoğan'a takayla yüklendi

“Sen okyanus ötesinin takası olduğunun farkında değilsin”

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Biz demiyoruz ki, takaya bindin, İmralı’ya gittin, Abdullah Öcalan canisini ziyaret ettin. Sade kahve içtin, sonra Türkiye hakkında sohbet ettin diyen mi var sana. Kimin aracılığıyla niçin kalkıp işbirliği yapıyorsun. Hangi konularda ne anlaşman var. Bunu bize değil millete anlat diyoruz” dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, MHP İzmir İl Başkanlığı'nca Buca İlçesi Kaynaklar Mevkisi'nde bulunan Hancı Restoran'da düzenlenen iftar yemeğine katıldı. Dua okunmasının ardından söz alan MHP İzmir İl Başkanı Müsavat Dervişoğlu, katılanlara teşekkür etti, amaçlarının sadece sofra paylaşmak değil, gönülleri birleştirmek olduğunu dile getirdi.

Yoğun bir kalabalık tarafından karşılanan ve konuşmasının başlangıcında referandumla ilgili sürece değinen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 12 Eylül’de herkesin çok özel bir engel olmaması halinde sandığa gitmesini ve vicdanının sesini dinleyerek oy kullanmasını istedi. Referandum sürecinin, TÜrkiye’nin geleceğini belirleyecek önemli siyasi ve sosyal gelişmelere vesile olacağını, tercih belirsizliğinin yaratılmasının veya sürdürülmesinin ülke için yararlı olmayacağı kanaatinde olduğunu belirten Bahçeli, bütün siyasi partilerin internet sayfalarında, seçim beyannamelerinde, hükümet programlarında 1982 Anayasası’nın bütünüyle veya önemli ölçüde maddelerin değiştirecekleri yönünde görüşler olduğunu ifade etti. Meclis'te grubu olan veya Meclis dışında kalan bütün siyasi partilerin Anayasa değişikliği konusunda ortak akılla hareket ettiği tespitinde bulunan Bahçeli, böyle bir siyasi iklim varken Anayasa’yı bir partinin Anayasa’sına dönüştürmenin anlamsız olduğunu ifade ederek, “Bu Anayasa’yı bir AKP anayasası gibi algılayarak 'Benim yaptığım değişiklik kafidir başkasına ihtiyacım yoktur' anlayışı bu değişikliğin sakat ve hatalı doğmasına sebep olmuştur” dedi.

AKP'NİN GİZLİ GÜNDEMİ VAR

Hükümetin Anayasa konusunda uzlaşma zemini varken bunu kabul etmediğini, Meclis'te baskıyla milletvekillerini zorlayarak 336 sayısını bulup bir Anayasa değişikliğine gittiğini ifade eden Bahçeli, “Halk oylamasında da devletin tüm imkanlarını kullanıyorsun. Yatırım kuruluşları bahanesiyle açılışlar yapıyorsun. TOKİ açılışlarına katılıyorsun. Temel atmalara katılıyorsun. Devletin tüm imkanlarıyla AKP’nin politikasını ve 'Evet'çi propagandasını gerçekleştirmenin yolunu arıyorsun. Bu ısrarın nedir. Bunda bu kadar ısrar etmenin gerekçesi nedir. Kime ne söz verdin sayın Başbakan. Nereye varmak istiyorsun. Varmak istediğin yola giderken seni zorlayan, korkutan, geleceğini karartan, seni panik atağa sürükleyen, gece uykusuz bırakan derdin nedir. Bunu kapalı kapılar arkasında kalmadan millete aç. İnanıyorum ki bu millet sana yardım eder. AKP’nin bir gizli gündemi var. Sayın Başbakan bu gizli gündeme mahkum edilmiş ve Sayın Başbakan AKP’yi de mecbur ve mahkum ediyor. Başta AKP’liler kendinize gelin. Nereden nereye geliyorsunuz, nasıl geliyorsunuz. Halkın sesine kulak verin. Belli zeminlerde bir araya gelerek kendinizi ağırlayıp kendinizi överek vakit geçirmeyin. Türkiye’nin gerçeğini görün. Sayın Başbakanın gizli gündeminin ne olduğunu, neye mahkum ve mecbur kaldığını iyi anlayın. Hem Recep Tayyip Erdoğan’ı kurtarın, hem AKP’yi kurtarın, hem de Türkiye’nin gelecekte bir felakete sürüklenmesini önleyin.”

OKYANUS ÖTESİNİN TAKASI

Başbakan Erdoğan’ın referandum mitinglerinde MHP’yi haksızca eleştirdiğini öne süren Bahçeli, “Diyorlar ki bunlar 'Hayır'cılar, Bu 'Hayır'cıların içerisinde kimler var. Şu, şu, şu partiler vardır diyor. Ve bu partileri sayarken de bölücü terörün görüntü veren siyasallaşma sürecindeki sözde partisiyle MHP’yi de aynı kabın içerisine koymaya çalışıyor. Sayın Başbakan, MHP, AKP değil, MHP Genel Başkanı da Recep Tayyip Erdoğan değil. MHP varoluş gayesiyle, misyonuyla, vizyonuyla, bölücü terörle amansız bir mücadelenin taraftarıdır ve bölücülerle birarada olması mümkün değildir. Şimdi de kalkmış bir vagondan bahsediyor. Uçaktan inip trene binmiyorsun ki vagonun ne olduğunu sen bilesin. Peki ama takayı çok iyi bilirsin. Bizi, Türkiye’nin yerli bir partisinin arkasına takılmış vagon olarak suçluyorsun. Ama sen okyanus ötesinin takası olduğunun farkında değilsin. Öyleyse seni böyle yanlış konuşturan, sapkın konuşturan gerçekleri örten, Ramazan ayında oruçlu ağzınla, herkese iftira ve yalan atan bu gizli gündemin ve bu gizli gündemin mecburiyeti ve mahkumiyeti nedir sayın başbakan gel bunu bir anlat. Bunu millet öğrensin” dedi.

MHP Lideri Bahçeli, 40 yıldır Türk siyasetinde hizmet veren MHP’nin de Anayasa değişikliğinden yana olduğunu söyleyerek, AK Parti yönetiminin sanki genel seçim havasına girmiş gibi bir yaklaşım sergilediğini, 24'üncü dönem milletvekiliği seçimlerinin ön hazırlığı gibi bazı sosyal kesimlerin 8 yıldan beri karşılanmayan taleplerinin bugün tam olmasa da cevaplandırılmaya çalışıldığını, bazı işe yerleştirmelerin, öğretmen atamalarının yapıldığını, esnaflar üzerinden bazı projelerin, emekli, dul, yetimlerle ilgili bazı çalışmaların yapıldığını savundu. Hükümetin referandumda 'Evet' oylarının daha fazla çıkması için devletin bütün imkanlarını kullandığını savunan Bahçeli, “Evet’in daha fazla çıkması için AKP bu kadar niye ısrar ediyor. Bunu da iyi anlamak lazım. Evet çıkmazsa geleceğinizin hangi korkusuyla şimdiden yaşamaya başladınız. Uzlaşmaya yanaşmadınız 'Ben bilirim, ben yaparım' dediniz. Türkiye'de 40 yıldan bu yana Türk siyasi hayatında güzide yeri bulunan, köklü ve geleneksel kurum olarak varoluş gayesini tavizsiz uygulamaya koymak için her türlü fedakarlıkla gayret gösteren MHP'nin de Anayasa değiikliğinden yana olduğunu bir kez daha ifade etmek istiyorum” dedi.

1999’da MHP'nin 129 milletvekiliyle, DSP’nin 136 milletvekiliyle, DYP’nin 86, Anavatan Partisi’nin 85, Refah Partisi'nin 103 milletvekiliyle temsil edildiği Meclis'in Anayasa değişikliği için çok iyi bir fırsat olduğunu ancak o günden bu yana böyle bir adım atılamadığını, mevcut anayasanın 85 maddesi üzerinde değişikliklerin gerçekleştirildiğini ifade eden Bahçeli şözlerine şöyle devam etti:

“12 Eylül Anayasası’na karşı bu değişikliğin yapıldığını ve dolayısıyla 12 Eylül’e karşı bir hareketin başlatıldığını söyleyerek 12 Eylül'ün her kesimden mağdurlarına seslenmek suretiyle yeni bir istismar yaratarak, 'Evet’çi oyları artırma sömürüsünü başlatan AKP, 85 değişikliğin yapıldığı Anayasa’nın hangi Anayasa olduğunu ifadede niye gerçekçi davranmıyor. 85 madde 1982 ara rejimi olan ihtilalin ürünü olan bir Anayasa üzerinde değişikliktir ve kendisinin de milli görüş gömleğini çıkartmadığı dönemde, kendi partisinin de orada bulunduğu uzlaşma zemininde yapılan değişikliklerdir. Şimdi bunları yok farzedeceksiniz, ardından 12 Eylül olayını ortaya koyarak yaşamadığın bir acıyı, yaşamadığın bir mağduriyeti, yaşamadığın bir mahkumiyeti istismar etmek suretiyle Aydın’a geleceksin merhum Adnan Menderes'i, Eskişehir'e gidip Hasan Polatkan'ı istismar edeceksin, Sivas'a gideceksin rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu’nu, Samsun’a gidip Karamahmutoğlu'nu istismar edeceksin. Meclis grubuna geleceksin orada devrimci ve ülkücü 12 Eylül'de idam edilmiş olan kişilerin son durumunu istismar ederek onların mektuplarını ailelerine gönderdiği mesajları ve özellikle de ülkücü camianın hassasiyetlerini sömürerek oradaki bir şehidimizin mektubunu milliyetçilik kavramlarını dışarı çıkarmak suretiyle istismar edeceksin. Önce yutkunacaksın sonra boğuk bir sesle bir iki kelime söyleyeceksin sonra kameralara bakıp bir sanatçı, bir tiyatro mensubu gibi gözlerinizden zorla yaş damlası çıkartacaksın sonra da gözü yaşlılığı alışkanlık hale gelmiş bir başbakan yardımcısını ağlatacaksın o ağlayınca AKP’liler ağlayacak ve 'Evet' oylarını fazlalaştıracaksın. Türk siyaseti bu kadar etik anlayıştan uzaklaşmamıştır. Herşeyin istismar edildiği, herşeyin 'Ben yaparım, benim dediğim olur' anlayışıyla istismar edildiği bir ortamı hiç yaşamamıştır. Daha açık daha ilkeli, daha dürüst davranarak sonuç almanın yolunu tercih etmek gerekirken cumhuriyetin kazanımlarını reddedeceksiniz bütün değerlir tahrip edeceksiniz, manevi kıymetleri sarsacaksınız ve toplumun geçamişte yaşanmış olan bir daha yaşanmaması için hafızalarından biran önce silinmesi gereken acılarını kaşıyarak yine toplumda bir istikrarsızlık sağlayacaksınız ve buradan aldatabildiklerini, kandırabildiklerinizi yanınıza alarak siyasi geleceğinizi sürdürebilmenin gayreti içinde olacaksınız. Bu anlayış iflas etmiştir.”

‘DARBEYLE SİYASİ DEĞİŞİKLİK DOĞRU DEĞİLDİR’

Siyasi istikrarın millet iradesiyle gelip, gitmesi gerektiğini, herhangi bir darbeyle, ara rejimle Türkiye’de siyasi iktidarların değişikliğe uğramasının doğru olmadığını bunun da demokratik kültürle bağdaşmadığını vurgulayan Bahçeli, “İşte 12 Eylül 2010. Önünüze bir demokratik kurum olarak kendi iradenizle Türkiye’nin geleceği üzerinde söz hakkını kullanmaya fırsat veren bir halk oylaması olacağının şuurunda olmalıyız. Bunun haricinde bir yol Türkiye için bir çıkış yolu değildir. Denenmiştir. Ne ülke için yararlı olmuştur ne insanımızın mutluluğunu artırmıştır. Öyleyse darbeler ve ara rejimler kapanmalıdır ama darbeler ve ara rejimleri bahane ederek Türkiye’de darbe zihniyetini tekrar hortlatabilecek tahriklere kışkırtmalara alet olmak veya bunları provoke etmek de doğru değildir” dedi.

Hükümetin 8 yılını da değerlendiren Bahçeli, hükümetin gerilim stratejisiyle Türkiye’de siyasi varlığını sürdürmeye çalıştığını, toplumu cephelere ve kutuplara ayırmayı planladığını öne sürerek, ‘inananlar-inanmayanlar, ilericiler-gericiler, laikler-laik olmayanlar’ ayrımı ile son zamanlarda yargıyla yasama arasında gerginlik kutuplaşmalar yaratılmaya çalışıldığını ileri sürdü.

Referandum sürecinde ‘Darbeciler ve demokratlar’ gibi ayrım yapıldığını, çatışmanın teşvik edildiğini savunan Bahçeli, şöyle devam etti:
“Onların Türkiye umrunda değil, milletin huzuru umrunda değil. Milletin müreffeh oluşu, barış içerisinde her türlü ihtiyacı karşılanmış mutlu bir millet olması umurlarında değil. Onlar varsa yoksa AKP. AKP’nin dışında ne varsa ötekiler. AKP’yi bir tarafta tutuyor, gerilim stratejİsiyle milleti birbirine düşürüyor, arkasından da AKP ile ötekileri yaratarak Türkiye’yi bir bölünmeye parçalamaya doğru sürüklüyor. Bu bir felakettir. Bu Türkiye’nin geleceğini karanlığa sokmaktır. Bunları Türkiye’de teşvik ederek, kaşıyarak, bir gerilim ortamında kardeşi kardeşi vurdurtmanın, kurumları birbiriyle çatıştırmanın kimseye faydası olmayacaktır. AKP’ye de olmayacaktır. Öyleyse bu tehlikeli gidişatı önce AKP’liler görmelidir. AKP yöneticileri ikaz edilmelidir. AKP yöneticilerine bir uyarıda bulunurken onlara da bir ders verilmelidir.”

Hükümetin bir gizli gündeminin olduğunu ve bu gizli gündemin direk bölücü terör olaylarıyla yakın alakalı olduğunu öne süren Bahçeli konuşmasını şöyle sürdürdü:

“AKP’nin bir gizli gündemi var. Bu gizli gündem direk bölücü terör olaylarıyla yakın alakalıdır. Sayın Başbakan bu gizli gündeme mahkum edilmiş ve sayın Başbakan AKP’yi de mecbur ve mahkum ediyor. Bizim tespitimiz odur ki gizli gündem 3 noktada toplanmaktadır.

Bunlardan birincisi açılım denen zırvanın gerçeği PKK’nın siyasallaştırılma sürecidir. Siz diyorsuniz ki mesela bir Tv programında konuşurken ‘Açılımın hukuki zeminde ilk adımı bu anayasa değişkliği olacaktır.’ öyleyse açılım için bir anayasa değişikliği yapmayı düşünüyorsun. Açılımın ne olduğunu anlatmıyorsun. Ama PKK’nın taleplerine çok derinden kulak veriyorsun. Zaten PKK ne diyor. ‘Demokrasi, özgürlük’ diyor. Neyin demokrasi neyin özgürlük için olduğunu açıkça söylüyor da sen onlar için neyi yapacağını açılımda tam anlatmıyorsun. Öyleyse burada bir karanlık bir nokta var. Bu karanlık noktanın aydınlığa kavuşması lazım. Bunu aydınlığa kavuşturabilmek için de bu anayasanın ‘Evet’ oyuyla halk oylamasında kabul edilmemesi gerekir. Çünkü ‘Hayır’ oyuyla reddedildiğinde ne anlaşılmışsa nerede işbirliği yapılmışsa önümüzdeki günlerde bunlar çok daha net olarak anlaşılacaktır.
Anayasa Mahkemesi’nin yapısını bugün için parti kapatılma korkusuna kapılarak, gelecekte açılım için söz verdiklerini yerine getirirsem beni Yüce Divan'da yok ederler korkusuyla şimdiden Anayasa Mahkemesi'ni değiştirmeye çalışıyorsun. Öbür taraftan 8 yıllık AKP uygulaması döneminde ortaya koymuş olduğun yolsuzluğun yandaş zenginliğinin her türlü ahlaksızlığın hesabını bir gün sorarlar diyerek dokunulmazlığın kaldırılmasına dokunmuyorsun ama birgün dokunulmazlık kalkarsa bu mahkemeler beni çok da kötü duruma sokarlar diye HSYK’yı bugünden değiştirmeye çalışıyorsun. Demek ki gizli gündemde açılıma verilen söz oradaki mahkumiyet ve mecburiyet öbür tarafta da nefsini kurtarmanın gayreti var demektir.
Meclis'te 7 defa bir bakanla beraber alevi açılımı çalışması yapıyorsunuz. Alevi kardeşlerimizin taleplerine iktidar olarak cevap vereceğinizi bir toplumsal barışı arzuladığınızı ifade ediyorsunuz ama Anadolu'da alçakça Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda ‘Aleviler var bizi her zaman mahkum etmeye hazır bekliyorlar’ diye fitne yayıyorsun. Utanmadan bunu gerçekleştiriyorsun. Etnik temelde ayrımcılık, mezhep temelde ayrımcılık, kurumlararası çatışma bu iktidarda var. Türkiye’de her türlü ayrımcılığın kaynağı bugünkü AKP iktidarı.”

AKP-PKK İŞBİRLİĞİ İDDİASI

AKP ile PKK işbirliği suçlamalarını sürdüren Bahçeli şöyle dedi:
“Kandil birşey söylüyor, AKP PKK işbirliğinin köklerinden bahsediyor. Bir milliyetçi olarak oraya kulak verip oynanan oyunu farketmek mecburiyetindeyiz. Şimdi bir ufak not. Ayrıntıya girmiyeceğim. Düşünenler araştırsın. KCK açılım itibariyle kürdistan topluluklar birliğidir. yanında da KCK-TM vardır. O da Türkiye meclisi demektir. PKK'nın siyasallaştırma sürecinde yeni bir kurumudur. Bununla ilgili olarak bir iddianame hazırlanmıştır. Bu iddianamede muhatap olan bir kişinin kayıtları arasında bir belge çıktığı söylenmektedir. Bu belge şöyle diyor;

15 Aralık 2008 de Talabani'nin Süleymaniye'deki konutunda PKK'nın sözde siyasal kurumlarından birinin yöneticisiyle görüşüyor. Görüşme uzun ancak bir konuyu burada net olarak ifade etmek istiyorum. Talabani misafiri olana diyor ki; ‘PKK'nın bir talebi vardı genel af onu dile getirdik.’ Biz ‘MİT müsteşarlarıyla PKK'nın bazı ilişkileri var sizin bilginiz dahilinde mi ?’ dedik. Erdoğan MİT Müsteşarı'na ‘Tüm ifadeleri benim ifademdir’ diyor. Şimdi işbirliği var mıdır yok mudur? Görüşmeyi kim yapıyor. Kimin adına yapıyor. Kendini burada kurtarıp devletin kurumlarının yöneticilerini mahkumiyetine sürüklemek doğru değil. Başbakansan başbakanlığını yap. Niye bunu saklıyorsun. Bunu saklarken niye MHP'yi şerefsizlikle suçluyorsun. Yarın bu iddaname görüşülürken bu deliller kabul edilirse o zaman bütün talimatı sizin verdiğiniz ortaya çıkacak.

Şimdiden uyarıyı yapmalıyız ve demeliyiz ki 12 Eylül'de AKP'yi durdurmak, uyarmak için anayasa değişkiliğine 'Hayır' demeliyiz.”

Turaç TOP/İZMİR, (DHA)

2

Haberin Devamı