Oral Çalışlar Bahçeli-Erdoğan işbirliği
HABERİ PAYLAŞ

Bahçeli-Erdoğan işbirliği

Haberin Devamı

MHP lideri Bahçeli, “Türkiye'nin milli ve tarihi çıkarlarını savunmak için düne kadar hükümete verdiğimiz fiili destek hukuki bir boyut alabilecektir” dedi. Bunu bekliyordum. Radikal'de iki ay önceki yazımda (7 Mart) bu ihtimale dikkat çekmiştim. “Devlet Bahçeli-Tayyip Erdoğan ittifakı mı?” başlıklı yazımda Bahçeli'nin o günlerdeki benzer çıkışının Cumhurbaşkanı’nın “başkanlık sistemi” ihtiyacına “ivme kazandırabileceği”ni belirtmiştim. Gelişmeler bu doğrultuda yürüyor. Erdoğan’ın önünde iki ihtimal vardı.

Birincisi Bahçeli ile anayasa ve başkanlık sistemi konusunda işbirliği yapmak, o da olmazsa erken seçim şansını denemek. Aradan Davutoğlu’nu çıkardığı için şimdi eli daha rahat. Bahçeli’ye gelince; onun da parti üzerindeki hakimiyeti sürdürebilmesi için, yeni hamlelere ve yeni siyasi başarılara ihtiyacı var. İki ay önceki yazımda şöyle demiştim: “CHP, tüm yolları kapattı.

‘Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun çalışmasını da bloke etti. (...) Cumhurbaşkanının önündeki ikinci yol, bir ‘erken seçim’ planıdır. Bir erken seçimde, HDP’nin barajı aşamaması mümkün. MHP’nin de zorlanacağı ortada. Meclis, anayasa nedeniyle kilitlenip, yeni bir erken seçime yönelirse, Bahçeli bu durumdan en büyük zararı görebilir. İçi bu kadar sorunlu bir partinin seçim başarısı gösterme ihtimalinden söz edilemez. Böyle bir senaryoda, Bahçeli’nin siyasi hayatının sonu gelebilir.” Yazımı şöyle bağlamıştım: “Buna karşın, başkanlık sistemi, yeni anayasa ve referandum konusundaki bir işbirliği; hem Erdoğan hem Bahçeli'yi rahatlatabilir.”

Kazan kazan

Bahçeli ile Erdoğan arasında “kazan kazan” şeklinde gelişen bir işbirliğinin koşulları olgunlaşıyor. Bu işbirliği aynı zamanda bir AK Parti-MHP ittifakının da oluşmasını sağlar mı? Dokunulmazlıkların kaldırılması ve PKK ile HDP'yi hedef almak noktasında benzer davrandıklarını görebiliyoruz. Davutoğlu’nun tasfiyesi, Erdoğan’ın alanını geliştirirken, MHP ile işbirliği, daha milliyetçimuhafazakar- statükocu bir Türkiye anlamına gelebilir. Bahçeli, “güçlü iktidar”ı milli bir ödev olarak ele alıyor. Gelişmeler beklenen yönde ilerliyor. Yine de siyasette gelişmeleri kesin olarak görmek yanıltıcı olabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder