Eğitim - Kariyer Bahçeşehir Koleji öğrencileri İngiltere'de proje sundu

Bahçeşehir Koleji öğrencileri İngiltere'de proje sundu

Paylaş
Bahçeşehir Koleji öğrencileri İngiltere'de proje sundu

Eskişehir Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Lisesi Hazırlık sınıfı öğrencileri, matematik dünyasında iz bırakmış ve Batı'ya ışık tutmuş bilim insanlarını tanıtan bir proje hazırladı. İngiltere Keele Üniversitesi uygulamalı matematik bölümünden davet alan projeyi, öğrenciler 20-21 Mart'ta akademisyenlere ve öğrencilere İngilizce olarak sundu

Türk-İslam tarihinde yer alan Harezmi, Ömer Hayyam, Uqlidisi, Biruni, Ebu’l Vefa, Sabit Bin Kurra gibi matematik dünyasının önemli isimlerinin hayatları ve bilime kazandırdıklarını araştıran Eskişehir Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi hazırlık sınıfından 21 öğrenci, hem Türkçe hem de İngilizce posterler hazırladı.

Henüz 14 yaşında olmalarına rağmen yaptıkları araştırmalarla Keele Üniversitesi Matematik Bölüm Başkanı Prof. Julius Kaplunov’un dikkatini çeken öğrenciler, aldıkları davetle üniversitenin akademik personeline ve öğrencilerine sunum yaptı.

Posterlerde; 980 yıllarında Şam taraflarında yaşamış Uqlidisi’nin o dönemlerde yayınladığı bir kitabında görme engelliler için yaptığı çalışma, yaklaşık bin yıl önce Biruni tarafından dünyanın yarıçapının nasıl bulduğunu gösteren çalışma, Avrupa’nın bilmediği ’sıfır’ı kullanan ve aynı zamanda Cebir kelimesini matematiğe kazandıran Harezmi’nin 2. dereceden denklemlerin geometrik olarak nasıl çözüp kurallaştırdığı gösteren çalışma ve Ebu’l Vefa’nın yaklaşık bin yıl önce yaptığı Pisagor ispatı çalışması yer alıyor.

'BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ'

Eskişehir Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Anadolu Lisesi Müdürü Dr. Canan Madenoğlu, "Matematik öğretmenimiz Emre İncekalan ve İngilizce öğretmenleri Burcu Tığlı Sölpük ile proje sunumuna giden öğrencilerimizin çalışmaları Matematik bölümü öğretim üyelerinden ve öğrencileri tarafından büyük bir ilgi gördü" dedi.

ESKİŞEHİR,(DHA)

Haberin Devamı