Siyaset Bakan Akdağ'dan domuz gribi aşısı itirafı
Paylaş
Bakan Akdağ'dan domuz gribi aşısı itirafı

43 milyon doz için bağlantı oldu. 6 milyon doz aşıya ödeme yapıldı, 3 milyon doz kullanıldı...

TBMM Genel Kurulu’nda sözlü soruları yanıtlayan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bazı milletvekillerinin, geçen yıl alınan domuz gribi aşılarının akıbetlerine ilişkin soruları üzerine, aşının yapılmasıyla ilgili kararların Dünya Sağlık Örgütü tarafından alındığını anımsattı.

Haberin Devamı

Türkiye’de oluşturulan Pandemi Bilim Kurulu tarafından alınan karar doğrultusunda başlangıçta 43 milyon doz aşı için bağlantı yaptıklarını anlatan Akdağ, "Bu işin başında büyük bir sigortaydı. Ülkeler bunu yapmak istedi ama her ülke başaramadı" dedi.

Aşının ülkede kullanım oranının düşük kalması nedeniyle sadece 11 milyon doz aşının getirildiğini belirten Akdağ, "Daha sonra yine aşı kullanımı düşük kaldığı için bu 11 milyon dozun 5 milyon dozunu ilgili firmalarla görüşmeler yaparak, başka aşılar ve ilaçlarla değiştirdik. Yani onlara ödeme yapmadık. Sadece 6 milyon doz aşıya ödeme yaptık. Bunun 3 milyon dozunu kullandık. 3 milyon dozu da ’herhangi bir yeni virüs durumunda acilen kullanılabilir’ düşüncesiyle stoklanmış durumdadır. Bu aşıların antijeni çok cüzi bir fiyatla değiştirilebiliyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

Akdağ, 6 milyon doz aşı bedeli olarak yaklaşık olarak 69 milyon TL ödeme yaptıklarını kaydetti.