Siyaset Bakan Atalay'dan sivil anayasa vurgusu
Paylaş
Bakan Atalay'dan sivil anayasa vurgusu

Bakan Atalay'dan sivil anayasa vurgusu

TBMM Genel Kurulu’ndaki ön görüşmesi 10 Kasım Salı günü yapılan ‘demokratik açılımın’ genel görüşmesi Meclis’te yapılıyor. Oturumda ilk olarak, Hükümet adına, önerge sahibi olan İçişleri Bakanı Beşir Atalay söz aldı. Bakan Atalay, açılım kapsamında atılacak olan bütün adımların ötesinde önemli olanın, demokratik ve sivil bir anayasa olduğunu söyledi ve mevcut anayasanın, her açıdan toplumun gerisinde kaldığını kaydetti. Atalay, “Milletimiz bu anayasayı hak etmemektedir,” dedi ve en kısa zamanda, çoğulcu ve özgürlükçü bir anayasanın hazırlanması gerektiğini ifade etti. Bakan, Anayasanın ilk üç maddesinin ise tartışmaların dışında olduğunu sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

“ÇÖZÜM DEMOKRASİDE”

Konuşmasının başında, “Biz ülkemizin bütün sorunlarını demokraside görüyoruz,” diyen Bakan Atalay, Türkiye’nin, ihmal edildiği için kronik hale gelmiş tüm sorunlarının çözümünün de demokratikleşmede olduğunu ifade etti. Söz konusu sorunların her birinin onlarca yıllık geçmişi bulunduğunu söyleyen Bakan Atalay, bu nedenle de bu sorunların çözümünün bir anda gerçekleştirilemeyeceğine işaret etti ve işlemekte olan açılımı da bir ‘süreç’ olarak nitelediklerini hatırlattı.

Bakan Atalay, güvenlik güçlerinin terörle mücadelesini ise ülkenin birlik ve beraberliğini koruyan en önemli unsur olarak niteledi ve şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da güvenlik güçlerine gerekli desteği veremeye devam edeceklerini söyledi.

Haberin Devamı

“Biz, insanımızı, hiçbir ayrım gözetmeksizin onurlu birer varlık olarak görüyoruz,” diyen Atalay, insanın, ‘eşref-i mahlukat yani yaratılmışların en şereflisi’ olduğunu belirtti.

AKP’nin 7 yıllık iktidarı boyuca gerçekleştirdiklerini anlatan Bakan Atalay, OHAL ve DGM uygulamalarına, kendi iktidarları döneminde son verildiğini ve TRT-6’nın yine kendi dönemlerinde yayın hayatına başladığını dile getirdi.

“TEDBİRLER ALMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Demokratik açılımla, mülkün temeli olan adaleti güçlendirmeye çalıştıklarını söyleyen Atalay, herkesin, kendisine adil davranıldığı hissini pekiştirmeye çalıştıklarını belirtti. Bakan, açılım çalışması kapsamında kısa, orta ve uzun vadeli tedbirleri almaya devam edeceklerini söyledi ve demokratik açılımın sloganının ‘Herkes için daha fazla özgürlük’ olduğunu dile getirdi. Atalay, herkes için daha fazla özgürlük, daha fazla hak ve daha fazla demokrasi dediklerini söyledi ve bunun, Türkiye’yi zayıflatmayıp aksine, güçlendireceğini kaydetti.

“KISA VADELİ ADIMLAR İÇİN YASAL DÜZENLEMEYE GEREK YOK”

Bakan, açılım sürecinde atılacak kısa vadeli adımların, genellikle, yasal düzenleme gerektirmeyen ama sadece yönetmelik değişikliklerinden oluştuğunu duyurdu. Atalay, buna ilk örnek olarak ‘taş atan çocukların’ yargılanmasıyla ilgili düzenlemeyi hatırlattı. Bakan Atalay, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yapılan yol kontrollerinin azaltılması ve yayla yasaklarının kaldırılması gibi idari tedbirler üzerinde ise yoğun bir şekilde çalışılmakta olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

“ORTA VADELİ ADIMLAR İÇİN YASAL DÜZENLEME GEREKLİ”

Atalay, orta vadeli adımlar konusunda ise, kısa vadeli adımların aksine yasal düzenleme gerektiğini belirtti ve bu bağlamda oluşturulması planlanan, insan haklarına yönelik yeni denetim mekanizmalarından bahsetti. Bakan, öncelikle, ayrımcılığın yasaklanması hükmünün denetimini yapacak bağımsız bir mekanizmanın oluşturulacağını bildirdi. Atalay, bu mekanizmayı, ‘Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu’ olarak isimlendirdi. Bakan, çalışma kapsamında yine bir İnsan Hakları Kurumu kurulacağını da, atılacak adımlar arasında sıraladı. Atalay, söz konusu düzenlemelerle ilgili yasa tasarılarının derhal TBMM’ye sevk edileceğini bildirdi. Bakan Atalay, işkenceyi önleme konusunda bir ulusal önleme mekanizması kurulacağını söyledi ve orta vadeli adımların 4’üncüsü olarak ise kolluk kuvvetleri hakkındaki şikayetler,n incelenmesi konusunda bir mekanizma oluşturulması çalışmasını saydı.

Haberin Devamı

“AVRUPA İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİ”

Bakan, atılacak adımlar arasında, yerel talep halinde, yerleşim birimlerine eski isimlerinin verileceğini ve siyasi propagandanın farklı dil ve lehçelerde yapılmasının önündeki engellerin kaldırılacağını da saydı. Atalay, atılacak olan adımların, tarafı olunan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin de gereklerinden olduğunu söyledi.

“ATTIĞIMIZ ADIMLAR NİHAİ LİSTE DEĞİL”

Atalay, sıralamış olduğu adımların, nihai listeyi oluşturmadığına, demokratik açılımı, ucu kapalı değil ama dinamik bir süreç olarak gördüklerine dikkati çekti ve gerekli ihtiyaçlar ışığında gerekli adımların tekrar değerlendirileceğini bildirdi.

“MİLLETİMİZ BU ANAYASAYI HAK ETMEMEKTEDİR”

Bakan Atalay, bütün atılacak adımların ötesinde önemli olanın, demokratik ve sivil bir anayasa olduğunu söyledi ve mevcut anayasanın, her açıdan toplumun gerisinde kaldığını kaydetti. Atalay, “Milletimiz bu anayasayı hak etmemektedir,” dedi ve en kısa zamanda, çoğulcu ve özgürlükçü bir anayasanın hazırlanması gerektiğini ifade etti. Bakan, Anayasanın ilk üç maddesinin ise tartışmaların dışında olduğunu sözlerine.

DHA

Haberin Devamı