Gündem Bakan Avcı: Hep marş olmaz Halkalı Şeker'i de söyleyin

Bakan Avcı: Hep marş olmaz Halkalı Şeker'i de söyleyin

Paylaş
Bakan Avcı: Hep marş olmaz Halkalı Şeker'i de söyleyin

Eskişehir'de, Gazi Meslek Lisesi ile Milli Zafer İlkokulu'nu ziyaret eden Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, sınıfta Öğretmen Marşı'nı söyleyen ilkokul öğrencilerine, 'Hep marş söyleye söyleye gitmez bu iş. Arada türkü de, şarkı da, marş da söyleyeceğiz' dedi

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri çerçevesinde Türk dünyası eğitim bakanları ve temsilcilerinin katıldığı ’2’nci Türk Keneşi (Konseyi) Eğitim Bakanları Toplantısı’ Anemon Otel’de yapıldı. Toplantıya, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, YÖK Başkanı Prof.Dr. Gökhan Çetinsaya, Kırgızistan Eğitim ve Bilim Bakanı Kanat Sadykov, Türk Konseyi Genel Sekreteri Büyükelçi Halil Akıncı, Azerbaycan Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Jeyhun Bayramov, Kazakistan Bilim Komitesi Başkanı Nurlan Ybyrdıym, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik ve AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Y. Ziya Yediyıldız katıldı.

Haberin Devamı

Toplantının açış konuşmasını yapan Nabi Avcı, Türk dünyası eğitim bakanları ve temsilcilerini 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Eskişehir’de ağırlamaktan onur duyduklarını söyledi. Avcı şunları kaydetti:

"Farabiler, İbni Sina’lar hepimiz için ortak değerlerdir. Onların ilmek ilmek ördükleri bir medeniyetin mirasçıları olmak bizim için büyük bir mutluluktur. En önemli ilkesi kamil insan yetiştirmek olan Hoca Ahmet Yesevi’lerin, Hazreti Mevlana’ların, Yunus Emre’lerin ışığı bugün de gönül dünyalarımızı aydınlatmaktadır. Bugün doğudan batıya, kuzeyden güneye Türk dünyası olarak ortak dil, ortak masallar, ortak efsaneler, ortak inançlar ve ortak anlayış gibi uzun zamanda oluşmuş çok önemli bir birikime sahibiz. Nasreddin Hoca’nın fıkralarına hep birlikte gülmekte, hep birlikte dersler çıkarmaktayız. Geçmişten aldığımız bu ortak değerlerin gücüyle gençliğimize ve esasen geleceğimize kardeşlik duyguları içinde daha güzel yarınlar hazırlamak en büyük arzumuzdur."

Haberin Devamı

TAHTAYA KENDİ KARİKATÜRÜNÜ ÇİZDİ

Toplantının ardından Bakan Avcı, Eskişehir Gazi Meslek Lisesi ile Milli Zafer İlkokulu’nu ziyaret etti. Avcı, lisedeki öğretmenlere Odunpazarı Belediyesi’nin cam atölyesinde yapılmış cam işlemeli tablo hediye etti. Meslek lisesi öğrencilerinin yaptığı aşureden de yiyen Avcı bitişikteki Milli Zafer İlkokulu’na yürüyerek gitti.

Okul bahçesinde ilkokul öğrencileri tarafından coşkuyla karşılanan Nabi Avcı bir sınıfta tahtaya kendi karikatürünü çizdi. Avcı karikatürüyle ilgili olarak, "Çocuklar benden imza istedi. Ben de imzamı tahtaya attım. Çizdiğim şeyde ne hayal ediyorum; sizin gibi çocuk olduğum zamanları. Böyle saçları var, yine gözlük var ama bıyık falan yok. Güzel günlerinizi unutmayın" dedi. Bir öğrencinin "Gençliğinizi mi hayal ediyorsunuz?" diye sorması üzerine Avcı, "Genç olmak gibi var mı, çok güzel bir şey" yanıtını verdi. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı başka bir sınıfta ise öğrencilerin uzattığı boş kağıtları imzaladı, bir kız öğrencinin ısrarı üzerine de eline imza attı.

'HALKALI ŞEKER' TÜRKÜSÜNÜ ÖNERDİ

Haberin Devamı

Avcı bir sınıfta ilkokul öğrencilerin okuduğu Öğretmen Marşı’nı dinledi. Bakan Avcı sınıf öğretmenine dönerek, "Çok güzel söylediler, çok tebrik ediyorum. Öğretmen Marşı’nı söyledikleri kadar güzel başka türküler de biliyorlar mı?" diye bordu. Öğretmenin, "İzci marşlarımız var" demesi üzerine Avcı şöyle konuştu:

"Marş değil, mesela Eskişehir’in Gayfeciler türküsü var. ’Gayfeciler gayfe de pişirir’ diye. Halkalı Şeker var; ’Öteye yakaya geçelim, atlara yonca biçelim’ diye türkümüz var. Çünkü hep marş söyleye söyleye gitmez bu iş. Arada türkü de, şarkı da, marş da söyleyeceğiz.

Öğretmeniniz size Eskişehir türküsü olan Gayfecileri öğretecek. Bir de Kırka Zeybeğimiz var. Erkeklerimiz çok güzel oynar. Kızlarımızın ayrıca oynadığı çok güzel oyunlarımız var. Düğünlerde, doğum günlerinde söylersiniz. Doğum günlerinde marş söylenmez. Doğum günlerinizde Öğretmen Marşı olmaz. Ama Halkalı Şeker olur. Onları da öğrenelim. Bir dahaki gelişimde sizden söz istiyorum. Ne zaman biz hazırız derseniz, ben dinlemeye geleceğim."

Haberin Devamı

DHA