Ekonomi Bakan'dan Çiftlikbank açıklaması: Raporlar MASAK'a gönderildi

Bakan'dan Çiftlikbank açıklaması: Raporlar MASAK'a gönderildi

Paylaş
Bakan'dan Çiftlikbank açıklaması: Raporlar MASAK'a gönderildi

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, halktan yüksek getiri vaadiyle para toplayan Çiftlikbank isimli oyunun ‘nitelikli dolandırıcılık’ olduğunu açıkladı. Çiftlikbank hakkındaki soruşturmanın sonuçlandığını söyleyen Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Savcılığa suç duyurusu yapıldı. Raporlar MASAK’a da gönderildi” dedi. 'Titan' benzeri bu saadet zinciri yapılanması, arkasında yüz binlerce mağdur bıraktı, 500 milyon liralık vurgun yapıldı

Çiftlikbank isimli oyun üzerinden yüksek gelir vaat ederek halktan para toplanmasına ilişkin şikayetler üzerine Gümrük ve Ticaret Bakanlığı önce inceleme, ardından soruşturma başlatmıştı. Bakanlık müfettişleri soruşturmayı tamamladı. Çiftlikbank üzerinden yapılan vurgunun “nitelikli dolandırıcılık” olduğuna karar verildi. Bakanlık, müfettiş raporu üzerine savcılığa suç duyurusunda bulundu, internet sitesinin de kapatılması teklif edildi.

SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSU


Kamuoyunun uzun süredir beklediği konuya ilişkin bilgi veren Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Soruşturma bitti. Çiftlikbank’la ilgili müfettişlerimiz raporlarını tamamladı ve savcılığa suç duyurusunda bulundu. Müfettişlerimiz raporların bir örneğini incelemesi için MASAK’a, diğer suretini de savcılığa gönderdi. Biz bakanlık olarak incelemelerimizi tamamladık, gerekli yerlere de suç duyurusunda bulunduk” dedi.


Çiftlik Bank’ın sahibi Mehmet Aydın’ın yüksek getiri vaadiyle topladığı paraların büyük kısmını KKTC’deki şahsi hesabına aktardığı belirlendi. ​


'BANK' İSMİNİ KULLANMASI BANKACILIK KANUNU'NA AYKIRI


Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, sanal oyun olan ve internet üzerinden gelir vaat eden Çiftlikbank’ın yasal olup olmadığı konusunda başvurular üzerine 29 Kasım 2017’de inceleme başlatmıştı. İnceleme sürerken SPK raporuyla Çiftlikbank tarafından yüksek gelir vaadiyle piyasadan yarım milyar lira toplandığı ortaya çıkmıştı. Yine sistemin “Bank” ifadesini kullanması, Bankacılık Kanunu’na aykırı bulunmuş ve Reklam Kurulu, 3 ay süreyle tedbiren durdurma cezası vermişti.


132 BİN AKTİF ÜYE, 380 BİNE YAKIN PASİF ÜYE


Bakan Tüfenkci, TGRT Haber canlı yayınında Çiftlikbank'ın üye sayısını açıklarken, inceleme başlatacaklarını açıkladı. Tüfenkçi, "Kamuoyunda Çiftlikbank olarak bilinen sistemin, bakanlığımız gelen şikâyetler üzerine inceleme yaptı. Ve baktığımızda sistemde 132 bin aktif üye olduğunu gördük, 380 bine yakın da pasif üye var. 500 bine yakın üyelik sistemi var. Neredeyse çok afaki kâr vaatleri var ve toplanan ciddi paralar var. Konu TCK tarafından değerlendirilmek üzere ilgili cumhuriyet başsavcılığına iletilmiştir. Bir örneği de MASAK'a gönderilmiştir" dedi.


REKLAMLARI DURDURULDU


Tüfenkçi, "İdari olarak reklamlarını durdurduk. Daha fazla tüketicinin aldanmasının önüne geçmek adına. Bakanlığımızın idari yaptırımlarının tamamını uyguladık. Cezai noktada da Cumhuriyet Savcılıkları yetkilidir. Bu konularda mevzuat eksikliklerini gidermek adına çalışma yapıyoruz" dedi.


78 BİN KİŞİDEN 511 MİLYON LİRA TOPLADILAR


SPK raporuna göre, Çiftlik Bank bir elektronik para kuruluşu kanalıyla 2016-2017 arasında 77 bin 843 kişiden toplam 511.7 milyon TL topladı. 62 bin 877 kişiye 398.3 milyon TL ödeme yaptı. Kalan 113.4 milyon TL Kuzey Kıbrıs'a aktarıldı. Bunun dışında iki farklı ödeme sistemlerinden de Kıbrıs'a yaklaşık 120 milyon TL gönderildiği tespit edildi.


BAKANLIK'TAN DA AÇIKLAMA GELDİ


Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise, ve Ticaret Bakanlığı, Çiftlik Bank’ın beyan ve açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını belirterek Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Çiftlik Bank ile ilgili incelemenin tamamlandığı belirtildi.
İnceleme neticesinde, ’Çiftlik Bank’ isimli kurgu yatırım modelinin katılımcılara yüksek kazanç imkânı sundukları şeklindeki beyan ve açıklamalarının gerçeği yansıtmadığı kaydedildi.

Açıklamada, "Sistemin işleyişinde referans geliri sistemi ile daha sonra uygulamaya konulan bayi/şarküteri yapılanmasındaki üyelik, kazanç, komisyon oranları gibi unsurlar dikkate alındığında 6502 sayılı Kanunun 80’ inci maddesine aykırı bir biçimde piramit satış sisteminin kurulduğu tespit edilmiştir" denildi. Bakanlık, tespit edilen hususlar doğrultusunda konunun Cumhuriyet Başsavcılığı’na iletildiğini belirtti.

Haberin Devamı