Siyaset Bakan Eker: GAP bitince terör bitmeyecek
Paylaş
Bakan Eker: GAP bitince terör bitmeyecek

Bakan Eker: GAP bitince terör bitmeyecek

Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker, ‘Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) bitirilmesiyle birlikte terörün de sona ereceği’ düşüncesinin doğru olmadığını söyledi. GAP ile terörü doğrudan ilişkilendirmenin yanlış olduğunu söyleyen Bakan Eker, “GAP Eylem Planı’nda hedef, projenin 2012 sonunda bitirilmesidir. Bölgenin kalkınması, bölge insanının refah düzeyinin artması, zenginleşmesi, işsizliğin azalmasıyla terörün istismar alanları kuruyacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Çeşitli temel atma ve açılış törenlerine katılmak üzere Şanlıurfa'ya gelen Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker, sabah saatlerinde Vali Nuri Okutan'ı makamında ziyaret etti. Valiliğe gelişi sırasında kendisini tören alanında karşılayan polis mangasını selamlayıp, şeref defterini imzalayan Bakan Eker, daha sonra Valilik makamında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kamuoyunda GAP'ın bitirilmesiyle birlikte terörün de sona ereceği yönünde düşüncelerin bulunduğu yönündeki bir soruyu yanıtlayan Bakan Eker, hükümet olarak böyle bir açıklama yapmadıklarını ve GAP ile terörü doğrudan ilişkilendirmenin yanlış olduğunu ifade etti. Türkiye'de ilk kez GAP’ın bitirilmesi için somut hedefler, projeler ve tedbirlerin kaynaklarıyla birlikte Eylem Planı’na dönüştürülüp uygulamaya konulduğunu anlatan Eker, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“GAP Eylem Planı’nda hedef, projenin 2012 sonunda bitirilmesidir. Anacak, GAP’ı; terörle mücadele ile birebir ilişkilendirmek çok doğru değil. ‘GAP hayata geçirilirse terör bitecek’ diye bir şeyi biz söylemedik. Biz hükümet olarak bölgenin kalkınmasına önem veriyoruz. Bölgenin kalkınması, bölge insanının refah düzeyinin artması, zenginleşmesi, işsizliğin azalmasıyla terörün istismar alanları kuruyacak. Biz bunu söylüyoruz, yani GAP ile terör örgütünün en önemli istismar alanları ortadan kaldırılacak. GAP bittiği gün terör bitecek diye bir şey yok. GAP bitmiyor diye terör bitmiyor değil. Terör örgütünün istismar ettiği sosyo ekonomik problemler var, biz GAP Eylem Planı ile bu sosyo ekonomik problemleri çözmenin önemli olduğunu ifade ediyoruz. Proje bitince bölgeye refah, zenginlik gelecek, ekonomik hayatında canlanma olacak ve insanlar daha kolay iş bulacak, daha çok kalkınacak böylece istismar alanı ortadan kalkacak. Son günlerdeki olaylar hepimizi üzüyor. Türkiye’nin kalkınmasına, gelişmesine, demokratikleşmesine vurulan darbedir, ona sıkılan kurşun, onun altına konan mayın, bombadır, ülkemizin sivil ve demokratikleşmesini istemeyen Kürt sorunun esasen çözümünü istemeyenlerin yaptığı saldırıdır. Terör örgütü demokratikleşme süreci terörü tasfiyedir diyor. Başka türlü yorumlayanlara ifade etmek lazım, bizim amacımız demokratikleşme sivilleştirmedir. Vatandaşların demokrasinin nimetlerinden faydalanmasını sağlamak amacıyla yolda ilerliyor, gelişiyor ve adımlar atıyoruz. Terör bir günlük olay değil, terör eylemleri bugün başlamadı. Bu eylemler açılımla da başlamadı, 25- 26 senedir var. Aksine; geçmişte uygulanan OHAL, sıkıyönetim gibi tedbirlere rağmen terör örgütü faaliyetlerine devam ettiği için, bitmediği için, o yöntemler çözüm olmadığı için Türkiye yeni çözüm uygulamalarını hayata geçiriyor. Terörle mücadele devam edecek. Ama iki şey birbirinden ayrılacak. Bir yandan sorunları hukuk ve demokrasinin içinde çözeceğiz, kalkınmasını temin edeceğiz diğer yandan mücadeleyi sürdüreceğiz. Dik duracağız, PKK örgütünün tuzağına düşmeyeceğiz.”

Haberin Devamı

75 BİN ÇİFTÇİNİN SORUNU ÇÖZÜLÜYOR

Bakan Eker, bugün kentte temeli atılacak olan ve 2012 yılı sonunda bitirilmesi planlanan drenaj kanalları ile çoraklaşma ve tuzlulaşma problemi yaşayan 75 bin çiftçiye ait binlerce hektar arazinin kurtarılacağını ifade etti. Toprağın suyla buluşmasının ardından GAP bölgesinde suyun da yanlış kullanımının etkisiyle tuzlulaşma ve çoraklaşma sorununun baş gösterdiğini ifade eden Eker, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Şu anda Akçakale- Harran bölgesinde çoraklaşmış olan 18 bin hektar ile tuzlulaşmadan etkilenen 34-35 bin hektar arazi sorununu çözmek istiyoruz. 82 milyon liralık bir projeyi hayata geçiriyor ve 41 bin hektar alanda bu çalışmayı başlatıyoruz. 2012 sonunda bu alan tekrar tarıma kazandırılmış olacak. Drenaj kanalları döşüyoruz ve fazla suyu oradan tahliye edeceğiz. Bu 50 bin hektar alanın karşı karşıya kaldığı problem sebebiyle üreticinin yıllık kaybı 85 milyon lira. Her yıl 85 milyon lira üretimden kaybediyoruz. Temelini atacağımız bu proje ile 120 köy 75 bin vatandaşı ilgilendiren bu problemi çözüyoruz.”

ÇİFTÇİYE 1 MİLYAR TL PRİM

Pamuk üreticilerine yönelik yağlı tohum primi ödemelerini erkene aldıklarını ve geçtiğimiz pazartesi günü hesaplara yatırıldığını da hatırlatan Bakan Eker, prim ödemelerinden sadece Şanlıurfalı çiftçilere 258 milyon lira ödeneceğini ifade etti. 2010 yılı içerisinde tarımsal destekleme için çiftçilere bir milyar TL’ye yakın prim ödeneceğini kaydeden Bakan Eker, “Bu tarımsal destekleme primlerinden en fazla faydalanan şehir Şanlıurfa’dır. Bizim hükümetimizde 2003’ten 2009’a kadar Şanlıurfalı çiftçilerimize 2 milyar 500 milyon liralık destek verdik. Geçen yıl da 450 milyon lira civarında ödeme yapıldı. Şanlıurfa’ya büyük önem veriyoruz. Çünkü Şanlıurfa, üretim gücünü ortaya koyacağımız, GAP’ı geliştireceğimiz, katma değeri, sanayiyi geliştirip gıda üssü yapıp Ortadoğu’ya çıkış, ihraç kapısı olarak değerlendireceğimiz önemli bir merkezdir” dedi.

Haberin Devamı

YILLIK 11.5 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT YAPIYORUZ

Bakan Eker, son olarak Türkiye’nin İsrail’le tarımsal alandaki ilişkilerine yönelik soruyu da “Biz İsrail’e ihracat yapan bir ülkeyiz” yanıtını verdi. Türkiye’nin İsrail’e geçtiğimiz yıl 142 milyon dolarlık tarım ürünü ihracatı yaptığını, karşılığında ise sadece 27 milyon dolarlık ithalat yapıldığını anlatan Eker, “Yani İsrail ile ilişkilerde Türkiye ithalatçı değil ihracatçı ülkedir. Biz oraya daha çok mal satıyoruz. Bugün Türkiye, dünyaya 11.5 milyar dolarlık tarımsal ürün ihracatı yapıyor. Yani Türkiye, dünyaya kendi vatandaşını besledikten sonra 11,5 milyar dolarlık ihracat yapıyor. Biz bugün dünyanın 8. büyük tarım ekonomisiyiz. Üretim de çok iyi. Bakın bunca krizlere rağmen, son 6 yılın 5 yılında tarım sektörü pozitif bir büyüme içerisindedir. Endişe edecek bir şey yok” dedi.

Eker’e konuşmasının ardından Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan tarafından ziyaret anısına hediye verildi.

Hasan KIRMIZITAŞ- Ali LEYLAK- Ömer PINAR/ŞANLIURFA, (DHA)