Siyaset Bakan Ergin: Millete güç ve yetki gelsin istiyoruz
Paylaş
Bakan Ergin: Millete güç ve yetki gelsin istiyoruz

Bakan Ergin: Millete güç ve yetki gelsin istiyoruz

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, "Vatandaşa hak verelim mi vermeyelim mi, bunu oylayacağız. Eğer daha geniş hak ve hürriyet istiyorsak ’evet’ diyeceğiz" dedi.

Haberin Devamı

Ergin, Hatay’da referandum çalışmaları kapsamında merkeze bağlı Sofular köyünü ziyaretinde, önce vatandaşlarla sohbet etti, daha sonra köy meydanında, 12 Eylülde yapılacak halk oylaması hakkında bilgi verdi.

Hatay’da son dönemlerde temel ihtiyaçlar için önemli hizmetler yapıldığını ifade eden Ergin, proje yapılması halinde kaynak sağlanacağını, devletin desteğinin yerine geleceğini ifade etti.

Ergin, dünyadaki ticaretten, ekonomik bölüşümden çok fazla pay alarak Türkiye’ye daha çok yatırım yapmak ve hizmet etmek için çaba gösterdiklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Bu mücadeleyi yapabilmek için bizim reformları devam ettirmemiz lazım. TBMM’de 26 maddelik Anayasa değişikliği yapıldı. Şimdi bu değişiklik için 12 Eylül günü vatandaşa sorulacak ama paketin içerisinde ne olduğunu konuşan yok. 12 Eylül günü halkın önüne gelecek sandık, milletvekilli, partilerin, genel başkanların oylandığı bir seçim değil. O seçim 10 ay sonra milletin önüne gelecek. O zaman beğenmiyorsak onların kayığını iter gönderirsiniz. Bu zaten sizin elinizde. 12 Eylülde sandıkta verilecek oylar, şu anlama geliyor, ’güç millette mi olsun, yoksa bu millete tepeden bakanlarda mı olsun.’ Biz egemenlik kayıtsız şartsız millette olsun istiyoruz. Bu millete baskı tehdit sökmez, önemli kararlarda millete başvurmak, kendi geleceğini hükmetmesini sağlamak en doğrusudur. Yapmaya çalıştığımız şey budur. 12 Eylülde, vatandaşa hak verelim mi vermeyelim mi, bunu oylayacağız. Eğer daha geniş hak ve hürriyet istiyorsak ’evet’ diyeceğiz. Yok bana bu yetiyor, başımdan aşıyor diyorsan saygı duyarız."

Haberin Devamı

Paket içerisindeki düzenlemelerde vatandaşın hukukunu ve elini güçlendiren ve yetkisini artıran düzenlemeler bulunduğuna dikkati çeken Ergin, "Bu paketin içerisinde şu anda olmayan Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru imkanı getiriliyor. Kamu denetçisine başvuru hakkı, bunun yanında kişisel verilerin korunması, işçilerimize sendikal haklar, memurlarımıza toplu sözleşme hakkı ve bunların toplu sözleşmesinden emeklilerde istifadesini sağlayacak. Güven veren adalet sistemi olsun diyen düzenlemeler var. Yargı bağımsızlığını, tarafsızlığını düzenleyecek düzenlemeler var" diye konuştu.

Haberin Devamı

-"ÖNEMLİ OLAN GÜCÜN MİLLETİN ELİNDE OLMASI"-

Muhalefetin "26 maddenin 24’üne kabulüz, iki maddeye karşıyız" dediğini anımsatan Ergin, şöyle devam etti:
"Neymiş o iki madde, Anayasa Mahkemesi ve Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK). ’Hükümet yargıyı ele geçirmeye çalışıyor’ diyorlar. Bu memlekette yapmaya çalıştığımız şey, demokratik tercihlerin öne çıkarılması ve demokrasinin standardının yükseltilmesidir, başka da bir şey yok. Biz yetkiyi vatandaşa, millete istiyoruz. 3 yıl önce 2007 yılında cumhurbaşkanlığı seçiminde bir sürü sıkıntı yaşanmıştı. Aday olan arkadaşımız için o zaman askeriye muhtıra verdi. Hükümette o muhtırayı kabul etmeyip, ’muhatabım değilsin, sen bana bağlı bir güvenlik birimisin’ diye reddetti. Ama arkasından Anayasa Mahkemesi devreye girdi, ’efendim 367 parlamenter seçime girmeden bu seçimi yapamazsınız’ dediler. Yapmayın, etmeyin dedik, bu anayasa bu mevzuat yeni değil. Eskiden var olan bir mevzuat bu. Nereden çıkarttınız bu 367’yi? Ahmet Necdet Sezer, Süleyman Demirel, rahmetli Turgut Özal seçilirken 367’yi aradınız mı? Aramadılar, peki Abdullah Gül de niye aradınız? Hukuku eğdiler, büktüler, Anayasayı sündürdüler o dönemde maalesef. Milletin vicdanını yaraladılar. Bunun üzerine, cumhurbaşkanını millet seçsin dedik. O zaman da buna muhalefet karşı koydu. Bu millete güç ve yetki gelsin istiyoruz. Siyasi partiler gelir geçer ama önemli olan gücün milletin elinde olması, biz buna çalışıyoruz."

Haberin Devamı

Ergin, daha sonra Antakya Karbeyazlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Bayraktar ve dernek üyelerini ziyaret ederek, referandum hakkında bilgi verdi.

Etkinliklere, Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Hatay İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Gülen, AK Parti İl başkanı Adem Yeşildal, il ve ilçe yöneticileri ile vatandaşlar katıldı.