Siyaset Bakan Eroğlu'dan 'ODTÜ ormanı' teklifi
Paylaş
Bakan Eroğlu'dan 'ODTÜ ormanı' teklifi

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, "Özel bir alanda ODTÜ ormanı kuralım şeklinde de teklifte bulundum, doğrudur" dedi

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 2014 yılı bütçesine ilişkin milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Orman Mühendisleri Odası'nın idari ve mali denetimlerinin Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na devri konusundaki soru üzerine Eroğlu, bunun kanundan gelen bir husus olduğunu belirtti.

Konuyla ilgili Avrupa Birliği mevzuatını incelediğini dile getiren Eroğlu, Macaristan, Yunanistan ve daha pek çok ülkede bu şekilde idari ve mali denetimin bulunduğunu vurguladı.

Eroğlu, orman muhafaza memurlarına yönelik rotasyon yapıldığını iddialarına ilişkin "25-30 yıl aynı yerde çalışan orman muhafaza memurları var. Daha verimli olmaları için uygun olanları tayin ediyoruz. Emekliliğe zorlama diye bir şey söz konusu değil" dedi.

Yanan alanların az gösterildiği iddialarını doğru olmadığını vurgulayan Eroğlu, böyle bir şeyin asla söz konusu olamayacağını, ölçüm yaptıklarını ve bunların kayıtlara geçtiğini anlattı.

ODTÜ arazisindeki yol çalışması


Bakan Eroğlu, ODTÜ arazisindeki yol çalışması konusundaki soruları şu şekilde yanıtladı:

"Bu konuda daha önce imar planları hazırlanmış. ODTÜ'nün, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan talep ettiği 3 Mayıs 2003 tarihli yazıya ODTÜ koruma maksatlı imar planı kapsamında Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nca 11 Aralık 2003 tarihinde yol yapım gayesiyle izin verildi. Buradaki ağaçların sayısı belli. İzin alınan alanda kalan ağaç sayısı 627. Taşınan ağaç sayısı 597 ve taşınmayan ağaç sayısı 30 olarak belirlendi. Yol daha önce planlanmış. Orada yol ihtiyaçtı. Özel bir alanda ODTÜ ormanı kuralım şeklinde de teklifte bulundum, doğrudur. Buna hazırız."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 15 Kasım'da pek çok üniversitenin kampüsüne toplamda 5 milyon fidan dikilmesiyle ilgili tören yapacaklarını belirterek, komisyon üyelerini davet etti.

Beştepe'deki yeni Başbakanlık binası


Eroğlu, Beştepe'deki yeni Başbakanlık binasıyla ilgili sorulara "Gazi Yerleşkesi denilen alan, Orman Genel Müdürlüğünün kendi tapulu mülküydü. Bunu Başbakanlığa devrettik. Atatürk Orman Çiftliği ile ilgisi yok. Kesilen ağaçlar yerine dikim yapılacak" şeklinde yanıt verdi.

İstanbul'a, Central Park'tan daha büyük bir alanı hem Elmalı'da hem de Alibeyköy civarında kazandıracaklarını ifade eden Eroğlu, Avrupa yakasında da Belgrad Ormanı'nın bulunduğunu kaydetti.

Elmalı'daki şehir ormanının çalışmalarının başladığına dikkati çeken Eroğlu, Belgrad Ormanı'nın azaldığı iddialarının da yalan olduğunu söyledi.

İstanbul'a yapılacak 3. köprü


Eroğlu, 3. köprü çalışmaları kapsamında ağaçların yanlış kesildiği iddiası üzerine böyle bir durumun söz konusu olmadığını kaydetti.

"Kuzey ormanlarında yaşayan domuz sürülerinin, İstanbul Boğazı'ndan yüzerek Avrupa'dan Anadolu yakasına geçtiği" iddiası üzerine ise Eroğlu, görevlilerin konuyla ilgili incelemeyi yaptığını söyledi.

"Aday falan değilim"

Veysel Eroğlu, CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz'ün, "Bursa Büyükşehir Belediye başkanlığına aday mısınız?" sorusuna, "Aday falan değilim, sizden duyuyorum; kaldı ki benim ikinci dönemim" dedi.

Eroğlu'nun konuşmasının ardından, Orman ve Su İşleri Bakanlığının 2014 yılı bütçesi kabul edildi.

Haberin Devamı