Siyaset Bakan Gönül: Hava aracı reddedildi
Paylaş
Bakan Gönül: Hava aracı reddedildi

Bakan Gönül: Hava aracı reddedildi

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Türk İnsansız Hava Aracı (TİHA) Doğrudan Alım Projesi kapsamında kabule sunulan ilk teslimat kaleminin, sözleşmede belirtilen gereksinimleri sağlayamadığı için reddedildiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Gönül, CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk’ün soru önergesine verdiği yanıtta, Türk İnsansız Hava Aracı (TİHA) Doğrudan Alım Projesi’nin, 19 Nisan 2005 tarihinde, ana yüklenici TUSAŞ Firması ile imzalandığını anımsattı. Bakan Gönül, proje kapsamında İsrail IAI ve Elbit firmalarının ortak olarak kurdukları IUP Firmasının ana alt yüklenici olduğunu, gündüz ve gece görüntü alma amacıyla kullanılan ASELFLIR 300T sisteminin geliştiricisi ASELSAN’ın, IUP firmasının alt yüklenicisi olarak projede görev aldığını kaydetti.

Proje kapsamında 10 insansız hava aracının tedarik edilmesinin planlandığını belirten Gönül, projedeki tüm faaliyetlerin TSK ile koordinasyon içerisinde yürütüldüğünü ifade etti.

Haberin Devamı

Proje kapsamında, tasarımın TSK’nın ihtiyaçları doğrultusunda gözden geçirilmesine yönelik ara aşamaların başarı ile tamamlandığını ifade eden Gönül, şunları kaydetti:

"Projenin ilerleyen safhalarında kabule sunulan ilk teslimat kalemi, sözleşmede belirtilen gereksinimleri sağlayamadığı için kabul heyeti tarafından reddedilmiştir. Proje sözleşmesi gereği yüklenicinin gerekli düzeltmeleri yaptıktan sonra sistemi tekrar kabule sunma hakkı vardır. Savunma Sanayi Müsteşarlığı, firma hakkında, sözleşme hükümleri çerçevesinde gerekli yaptırımları uygulamaktadır."
Gönül, TİHA Doğrudan Alım Projesi’nde herhangi bir teknoloji veya sistemin, çeşitli kısıtlamalarla Türkiye’ye verilmemesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını ifade etti.

Proje sözleşmesinde tedarik edilecek sistemin özelliklerinin net olarak tanımlandığını kaydeden Gönül, bu özellikleri sağlayan sistemlerin tedarik edilmesi için çalışmaların sürdürüldüğünü bildirdi.

Bakan Gönül, TİHA Doğrudan Alım Projesi’nde oluşan gecikme ve diğer proje faaliyetlerinin sözleşme hükümleri çerçevesinde ele alındığını ve yüklenici firmalara gerekli yaptırımların uygulandığını ifade etti.

Gönül, "TSK’nın, teslim edilen insansız uçakla ilgili itirazlarını ortaya koyması üzerine İsrail’in, Türkiye için ürettiği 5 Heron’u Hindistan’a sattığı" ve "Uçak alımı konusunda araştırma için Rusya’ya gönderilen emekli askerlerden ikisinin daha sonra tutuklandığı" yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını da bildirdi.

Haberin Devamı