Siyaset Bakan, Gülen cemaatini Yeniçeri Ocağı'na benzetti
Paylaş
Bakan, Gülen cemaatini Yeniçeri Ocağı'na benzetti

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 'Paralel yapı' operasyonlarını değerlendirirken, Yeniçeri ocağının kaldırılmasından örnek verdi. Işık, "Türkiye, ülke olarak o dönemdeki düzenli ordusu sayılan Yeniçeri Ocağı'nı, görev, yetki ve sorumluluk alanlarının dışına çıktığı için tasfiye etmiş bir ülkedir. Devlet içine sızan bu yapıları tasfiye etmemesi düşünülemez" dedi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Trabzon’da konakladığı otelde işadamları ile basına kapalı kahvaltıda bir araya geldi. Daha sonra Trabzon Valisi Abdil Celil Öz’ü ziyaret eden Bakan Işık, Trabzonlu işadamlarına çağrıda bulunurken, "Biz organize sanayi bölgeleriyle ilgili bir çok kolaylığa ve yatırıma imza atıyoruz. Trabzonlu işadamlarından da memleketlerine ilgi göstermelerini bekliyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Bakan Işık, bir gazetecinin bu sabah Emniyet’teki ’Paralel yapıya’ yönelik yapılan operasyonla ilgili sorusuna ilişkin şunları söyledi:

"Şu anda yapılan operasyonla ilgili bir bilgim yok. Ama şöyle bir net bilgim var. Bu paralel yapının Türkiye’de devletin güvenliğine yönelik, devlet sırlarının ifşasına yönelik, uluslararası bazı güç merkezlerinin Türkiye’deki casusluk faaliyetlerine yönelik kullanıldığını veya bu işlerin içinde olduğunu biliyoruz. Devletin tüm üst düzey yetkililerinin kriptolu telefonlarının dinlendiğini artık çok iyi biliyoruz.

'Hizmet hareketiyiz, biz eğitimle uğraşıyoruz’ diyen insanlar devletin üst düzeydeki yetkililerini niye dinlesin? Cumhurbaşkanı, başbakan, genelkurmay başkanı, Anayasa Mahkemesi başkanı, MİT müsteşarını, bakanları, devletin tüm üst düzey yetkililerini, komutanlarını niye dinlesin? Bu dinlemelerin tamamı, çok iyi biliyorsunuz ki yasadışı dinleme.

Haberin Devamı

Dolayısıyla bu paralel yapının Türkiye’de özellikle açığa çıkarılması, yargı kararıyla tasfiye edilmesi devletin bekası meselesidir. Devletin güvenliği meselesidir. Tabii ki her şeyin hukuk içinde yürütülüyor olması çok önemlidir. Bu noktaya da herkes gereken özeni ve titizliği gösteriyor. Türkiye ülke olarak o dönemdeki düzenli ordusu sayılan Yeniçeri Ocağı’nı, görev, yetki ve sorumluluk alanlarının dışına çıktığı için tasfiye etmiş bir ülkedir. Devletin içine sızan bu yapıları tasfiye etmemesi düşünülemez. Ama bunun hukuk içinde yapılıyor olması önemli. Zannediyorum bugünkü de yargı kararıyla yapılan bir operasyondur. İnşallah devlet içindeki bu yapılan en kısa sürede tasfiye edilir, temizlenir."

"HANGİ ÜLKE ADINA DİNLEME YAPILDIĞINI YARGI BULACAK"

Bakan Işık, bir gazetecinin, dinlemelerin hangi yabancı ülke adına yapıldığını, bunun tespit edilip- edilemediğini sorması üzerine, bunu mutlaka yargının ortaya çıkarması gerektiğini söyledi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, şöyle konuştu:

"Dinlemelerin yapıldığını tespit ettik. Nerede ve nasıl yapıldığını da tespit ettik. Ama nereye servis edildiğinin tespiti görevi devletin ilgili kurumlarında. Onlar da bu tespiti mutlaka yapacaktır. Ama yasa dışı olarak kriptolu telefonlar dinledi. Bunun nerede ne zaman nasıl dinlendiğini aşağı yukarı kesinlik derecesine yakın biliyoruz.

Haberin Devamı

Ama dinlemelerin nereye servis edildiği konusunu ortaya çıkarması gereken devlet kurumları var. İnşallah bu da o kurumlar tarafından ortaya çıkarılacak ve paralel yapı tüm ayrıntılarıyla ortaya çıkarılacak. Halkımıza da gösterilmiş olacak. Türkiye’de bu iş devlet bekası meselesi. Hiç ki

Bakan Fikri Işık, Twitter’da 'Fuatavni’ isimli hesabın Türkiye tarafından kapatılmasıyla ilgili bir soru üzerine bu konuda bilgi sahibi olmadığını, TİB’in sorumluluk üstlendiği bakanlığa değil, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na bağlı olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanlığı seçiminde gayet olgun bir süreç işlediğini ifade eden Bakan Işık, "Türkiye artık demokratik geleneği oturmuş, demokratik geleneğe sahip bir ülke.

Haberin Devamı

Hangi tartışma olursa olsun tartışma düzeyinde kalması ve halkın sandığa gidip hür iradesiyle tercihini sandığa yansıtması Türkiye’de artık Allah’a şükürler olsun bir gelenek noktasına geldi. Demokrasi kuru dedi. Bakan Işık ve Vali Öz, daha sonra ziyaretin anısına birbirlerine çeşitli hediyeler verdi.

Ömür AVCI / DHA