Gündem Bakan Işık: Dünyada 10 ülke arasındayız

Bakan Işık: Dünyada 10 ülke arasındayız

Paylaş
Bakan Işık: Dünyada 10 ülke arasındayız

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, "Ülkemiz artık halihazırda dünyada savaş gemisini milli olarak tasarlayan, inşa eden ve idamesini gerçekleştirebilen 10 ülke arasında bulunuyor" dedi.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Tuzla'da Kınalıada Korveti (4. Milgem) Denize İndirme ve İstanbul Fırkateyni (5. Milgem) İnşa Başlangıç Töreni'nde yaptığı konuşmasına, başta bahriyeli şehitler olmak üzere bütün aziz şehitleri rahmet, minnet ve şükranla yad ederek başladı.

Tarihi bir günü yaşadıklarını anlatan Işık, "Anadolu'yu yurt tutan ecdadımız, 1081'de Çaka Bey'in kurduğu tersane ile denizleri bizim mavi vatanımız kıldı. Umur Bey, Karamürsel Alp, Piri Reis, Barbaros Hayrettin Paşa, Aydın Reis, Piyale Paşa gibi büyük bahriyeliler sadece bizim değil, tüm dünyanın hayranlık duyduğu kahramanlar olarak tarihteki yerlerini aldı." diye konuştu.

Işık, 3 tarafı denizlerle çevrili Türkiye'de 1960'lı yıllara kadar savaş gemilerinin bakım, onarım ve idame hizmetleri dahil olmak üzere bunların tümüyle yurt dışından tedarik edildiğine işaret ederek, 1960'lı yıllardan itibaren ise üretim ve montajın ülkedeki tersanelerde geçekleştirildiği aktardı.

"EN KAPSAMLI PROJELERDEN"


MİLGEM Projesi'nin 2004 yılında başlatıldığını hatırlatan Işık, çok başarılı projelerin ortaya çıktığını anlattı.

Bakan Işık, projeyle yerli ve milli sistemlerin üretim ve entegrasyonunu gerçekleştirdiklerine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"MİLGEM kapsamında ilk 4 gemimizi korvet olarak tamamladık. Bu gururu yaşarken bugün ayrı bir heyecanı da yaşıyoruz. 'İ sınıfı' fırkateyn olarak başlatacağımız beşinci gemimizin inşasını yine yerli olarak, milli tasarımla üretiyoruz. Tamamen milli olarak tasarlanmış MİLGEM Projesi'nde yüzde 65'in üzerinde bir yerlilik oranı sağlanmış durumda. Gemilerimizin inşa ve donanımı 50'in üzerinde yerli kurum, kuruluş ve firmanın katılımıyla gerçekleştiriliyor. Bu anlamda MİLGEM Projesi devlet kuruluşları, üniversiteler, özel sektör ve KOBİ'lerin eş güdümü içerisinde çalışıp başarıya kavuşturduğu en kapsamlı projelerden birisi olarak göğsümüzü kabartıyor."


"TÜRKİYE 10 ÜLKE ARASINDA"


"Ülkemiz artık halihazırda dünyada savaş gemisini milli olarak tasarlayan, inşa eden ve idamesini gerçekleştirebilen 10 ülke arasında bulunuyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın güçlü liderliğiyle elde ettiğimiz bu başarı, geçmişte dışa bağımlı olduğumuz askeri gemi inşa sektöründe ulaşmış olduğumuz seviyeyi ve seneler içerisindeki ilerlemeyi açık bir şekilde gösteriyor. Şu anda yürütmekte olduğumuz gemi inşalarının bütçesel büyüklüğü 20 milyar Türk Lirası'nı yakalamış durumda. Gelecek dönemde gerçekleştirmeyi planladığımız fırkateyn, hücum bot, destek gemileri ve sürat bot sınıflarına yönelik projelerle bu meblağın 40 milyar Türk Lirası'nı aşacağını tahmin ediyoruz."