Ekonomi Bakan Şimşek'ten 2B uyarısı

Bakan Şimşek'ten 2B uyarısı

Paylaş
Bakan Şimşek'ten 2B uyarısı

Bakan Şimşek, zamanında başvurmazlarsa 2B alanlarındaki kullanıcıların doğrudan satın alma haklarının düşeceğini bildirdi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2B arazilerinde hak sahiplerinin, 6 ay beklemeden hemen bu hafta itibarıyla başvurmalarını arzuladıklarını belirterek, "Çünkü biz bir an önce bu süreci başlatmak istiyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Bakan Şimşek, Maliye Bakanlığı’nda 2B yasası kapsamında en çok taşınmazların bulunduğu 12 ilin defterdarlarının da katılacağı 2B konulu bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Şimşek, toplantıda yaptığı konuşmada, zamanında başvurmazlarsa 2B alanlarındaki kullanıcıların doğrudan satın alma haklarının düşeceğini bildirdi.

Şimşek, "Hak sahipleri bu kanunla getirilen büyük bir fırsatı kaçırmış olacaklar. Hatta bazı yaptırımlarla karşı karşıya kalacaklar. Çünkü artık burası Maliye Bakanlığı’na devredilmiş standart bir Hazine mülküne dönüşmüştür" dedi.

Bakan Şimşek, 2B alanlarının satışından elde edilecek gelirlerin, Türkiye’de afet riskinin azaltılması, orman köylülerinin desteklenmesi, orman alanlarının güçlendirilmesi ya da yeni orman alanlarının yapılmasında kullanılacağını söyledi.

Haberin Devamı

METREKARE FİYATI 8,5 LİRA

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2B alanlarında, Türkiye’nin tamamında ortalama metrekare fiyatının 8,5 lira olduğunu söyledi. Şimşek, "Bugüne kadar yaptığımız tespitlerde rayiç bedel, 26,5 milyar lira. Bunun yüzde 70’i 18,5 milyar lira. Eğer tamamı peşin ödenirse yaklaşık 14,8 milyar liralık bir gelir söz konusu" dedi.

Bakan Şimşek, 2B alanlarına ilişkin düzenlediği bilgilendirme toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken, rayiç bedelin yerine göre değiştiğini kaydetti. Şimşek, "Rayiç bedel, sokaktan sokağa, parselden parsele, semtten semte, ilden ile, ilçeden ilçeye tabii ki değişir" dedi.

-"Tespitler parsel bazında yapıldı"-

Rayiç bedellerin tespitinin komisyon tarafından ve birçok bilgi kaynağına dayanılarak, parsel bazında yapıldığını belirten Şimşek, 2B alanlarında
Türkiye’nin tamamında ortalama metrekare fiyatının 8,5 lira olduğunu bildirdi.

Şimşek, 2B alanları içinde tarım arazisi niteliğinde ve şehir merkezinde olan yerler bulunduğunu söyledi.

Bakan Şimşek, bugüne kadar yapılan tespitlerde rayiç bedelin 26,5 milyar lira olarak belirlendiğini ifade ederek, "Bunun yüzde 70’i 18,5 milyar lira.

Eğer tamamı peşin ödenirse yaklaşık 14,8 milyar liralık bir gelir söz konusu" dedi.

Haberin Devamı

Hak sahipliğinin önceden tespit edildiğini ve kadastro uygulamasıyla kesinleştiğini, burada bir ihtilaf öngörmediklerini belirten Şimşek, şöyle devam etti:

"Çünkü bu çalışmalar yapılırken, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü bu listeleri ilan etti, askıya astı, bunlara itirazları kabul etti, itirazları sonuçlandırdı. Bu süreç çok önceden başlamış, tamamen bitmiş. Bugün geldiğimiz nokta itibariyle hak sahipliği kesinleşmiş bir süreçten bahsediyorsunuz. Buradaki kaynağın nerede kullanılacağını kanunla belirledik. Tabii ki bütün gelirler bütçeye gelir, sonra kanunla bunların nerede harcanacağı ifade edilmişse ona göre Maliye Bakanlığı olarak o alanlara tahsis ederiz. Yani burada ayrı bir fon oluşturulmamakla birlikte bunlar kanunla belirlendiği için özel bir gelir... Bu özel gelir, kanun çerçevesinde dağıtılacak. Bunu kim belirleyecek, Bakanlar Kurulu belirleyecek. Ona göre de, bu kentsel dönüşüme, afet riskinin
azaltılmasına ağırlıklı olarak kullanılacak. Ama orman köylülerimiz de desteklenecek ve 2B niteliğinde olan alanların 2 katı kadar da ya orman ıslahı
yapılacak ya da yeni ormanlar tesis edilecek."

Haberin Devamı

-"Sorun yaşanmaması için gerekli tedbirleri aldık"-

Bakan Şimşek, mal müdürlüklerinde veya defterdarlıklarda sorun yaşanmaması için gerekli tedbirleri aldıklarını belirterek, konuyu çok ciddiye
aldıklarının altını çizdi.

Şimşek, "Arkadaşlarımız çok ciddi bir iş yükü ile karşı karşıya. Mesela, 2B alanlarının yoğun olmadığı yerlerden, diğer illere personel takviyesi yaptık,
yapacağız. Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün genel müdür yardımcılarına, daire başkanlarına ’belli iller sizin sorumluluğunuz’ dedik. Arkadaşları oralarda görevlendirdik. Vatandaşa kolaylık olsun diye ne gerekiyorsa yapıyoruz" dedi.