Siyaset Bakan Yıldız: Eksen kayması gündemi yok
Paylaş
Bakan Yıldız: Eksen kayması gündemi yok

Bakan Yıldız: Eksen kayması gündemi yok

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Türkiye’nin eksen kayması ile ilgili herhangi bir gündemi yoktur, herhangi bir hedefi yoktur" dedi.

Haberin Devamı

Taner Yıldız, AK Parti Ankara İl Başkanlığı’nda partili ilçe başkanları, ilçe belediye başkanları ve teşkilat yöneticileri ile bir araya geldi.
Toplantının başında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yıldız, "Son dönemde eksen kayması ile ilgili bazı tartışmalar var. Dün dört ülke ile imzalanan anlaşma ile ’Ortadoğu birliğine doğru ilk adım mı atılıyor’ şeklinde değerlendirmeler oldu. Bunları nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna şu anıtı verdi:

"Eksen kaymasının hak edilmeyen bir itham olduğu kanaatindeyim. Türkiye, Avrupa Birliği üyesi ülkeler arasında yer alma isteğini, iradesini çok açıkça belirtmiştir, bunu çok değişik platformlarda ortaya koymuştur.

ABD, bizim model ortaklığımızla beraber stratejik işbirliği yaptığımız ve stratejik ortaklık kurduğumuz çok önemli bir ülkedir. Bunlar tartışmasız konulardır. Fakat AB üyesi olma yolunda bizim önümüze sunulan modellerin aslında bizim isteğimizle örtüşmediğini görüyoruz. Bize hak etmediğimiz modeller sunuluyor, imtiyazlı ortaklık gibi. Açıkça ifade ediyorum, global krizden en az etkilenen ülkeler arasında olan Türkiye’nin şu anda AB üyesi ülkeler arasında dahi karşılaştırılamayacak kadar performansı yüksektir. O zaman hangi gerekçelerle Türkiye’nin AB üyesi ile ilgili konularda önüne engel çıkarılmaktadır?

Haberin Devamı

Tüm bunlara rağmen, yılmadan, herhangi bir yılgınlığa düşmeden AB üyesi ülke olmakla alakalı hedefimizde herhangi bir sıkıntı çekmeden yolumuza devam edeceğiz. Ama bu, bir şeyi tercih etmenin diğerinden vazgeçmek olduğu demek değildir. Bizim böyle bir hedefimiz olması, Arap ülkeleriyle, Ortadoğu ile işbirliği yapmayacağımız anlamına gelmez."

Sürecin son derece dikkatli takip edilmesi gerektiğini belirten Bakan Yıldız, Arap ülkeleriyle en fazla ticareti olan ülkelerin AB üyesi ülkeler ve Batılı ülkeler olduğunun unutulmaması gerektiğine dikkati çekti. Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye olarak, o ilişkiler yapılırken dış ticaret hacmimizi bu ülkelerde arttırmaya çalışmanın bize çok görülmemesini ve başka anlamlara, başka noktalara kaydırılmaması lazım geldiğini açıkça söylüyorum.

Haberin Devamı

Türkiye’nin eksen kayması ile ilgili herhangi bir gündemi yoktur, herhangi bir hedefi yoktur. Türkiye yönünü son derece net dünyanın bütün ülkeleriyle ilişki kurabilecek kadar kapasiteye sahip olan güçlü bir ülke olarak sürdürmektedir. Türkiye’nin Arap ülkeleriyle beraber geliştirdiği bir ortaklığın diğer projelerden vazgeçmek anlamına gelmediğini, bunun böyle yorumlanmaması lazım geldiğini, bu tür yorumların maksadını aşan yorumlar olduğunu açıkça söyleyebilirim."