Ekonomi Bakan Yıldız: Her alanda tasarrufa dikkat

Bakan Yıldız: Her alanda tasarrufa dikkat

Paylaş
Bakan Yıldız: Her alanda tasarrufa dikkat

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji tasarrufunun önemine işaret ederek, "Az-çok demeyeceğiz, büyük-küçük demeyeceğiz, bunlar damlaya damlaya göl, kuruya kuruya çöl oluyor. O yüzden her alandaki tasarrufa dikkat edeceğiz" dedi

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği tarafından düzenlenen Çimento Sektöründe Enerji Verimliliği panelinin açılış konuşmasını yapan Bakan Yıldız, enerji ithalatının azaltılabilmesi için bir yandan yerli kaynakları harekete geçirmek, bir yandan da tasarrufa önem vermek gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Bugün Türkiye’de bin dolarlık bir gayri safi yurtiçi hasıla oluşturabilmek için yaklaşık 290 litreye eşdeğer petrol civarında enerji harcandığına dikkati çeken Yıldız, oysa Almanya ve Fransa gibi ülkelerde bu miktarın 180-200 litre, Japonya gibi ülkelerde ise 100 litre civarında olduğunu bildirdi.
Rakamlara bakıldığında Türkiye’nin enerji verimliliği konusunda katedecek çok fazla mesafesi bulunduğunu kaydeden Bakan Yıldız, 2020 yılına kadar yüzde 8-9’lardan başlayarak yüzde 20’lere varıncaya kadar tasarruf etme imkanı bulunduğunu dile getirdi.

Yalnızca bir çimento fabrikasının bacasından çıkan 302 derecelik buharın 18 megavatlık bir santral kurmaya yeteceğini belirten Yıldız, "Buradan elde edilecek enerjinin de ister bir kısım değerlerle beraber olsun, isterse şebekeye uğramadan direkt sistemde kullanılsın çok kısa sürede amorti ettiğini görüyoruz" dedi.

Haberin Devamı

-Kömür kaynakları elektrik santraline dönüşecek-

Düşük kalorili de olsa kömür kaynaklarının değerlendirileceğini kaydeden Yıldız, bu konudaki ihale sürecinin geçen hafta Tufanbeyli ile başladığını, sürecin 17-18 bin megavatlık Afşin-Elbistan havzasında, Konya-Karapınar havzasında ve ÇED’le alakalı konular düzenlenebilirse Ergene havzasında devam edeceğini bildirdi.

Düşük kalorili kömürün petrokokla zenginleştirildiğini anlatan Yıldız, şöyle devam etti:

"Belki de barter sisteminin en önemli örneklerinden birini yaşayacağız. Venezuela ile yaptığımız çalışmalar inşallah bir aksaklık olmaması halinde artık son aşamasına gelmiş durumda. Biz petrokok ithal edip, yerine TOKİ’nin önderliğinde orada bir yapılandırmaya gidiyoruz. Bir müteahhidimiz Caracas’ın yakınlarında bin 500 konutu 6 ayda gerçekleştirdi. Arkasından 12 bin konut yapılacak, belki de 350 bin konuta kadar gidebilecek. Konutun petrokokla takas yapıldığı bir yapıya gideceğiz."

-Sokak aydınlatmaları-

Sokak aydınlatmasında kullanılan yaklaşık 17 milyon civarındaki armatürün 3-4 yıl içerisinde led teknolojisiyle değiştirilmesi projesine de değinen Yıldız, bu proje tamamlandığında şu anda 650 milyon lira civarında olan aydınlatma giderinin 150 milyon liraya ineceğini söyledi.

Haberin Devamı

Sokak aydınlatmaları için takılacak led armatürlerin mutlaka Türkiye’de yapılması şartını da koştuklarını belirten Yıldız, "Böyle bir yatırım 3-4 milyar dolarlık bir rakam. Bunu da cari açığı azaltmak açısından zorunlu hale getiriyoruz" diye konuştu.

Bundan sonra hem kamu hem özel sektörün tasarruf konusundaki yeni yapılanmaya dikkat edeceklerini kaydeden Yıldız, kamu kurumlarının bina içindeki yıllık enerji tüketimlerinde 2015 yılına kadar en az yüzde 10, 2020 yılına kadar da yüzde 20 tasarruf hedeflendiğini kaydetti.

Yıldız, "Temmuz ayından itibaren beyaz eşyada A sınıfı üretim yapmayan herhangi bir mamul üretilmeyecek. Yani, Türkiye bütün yönleriyle beraber bu tasarrufu heyecanla yönetmek durumunda. Az-çok demeyeceğiz, büyük-küçük demeyeceğiz, bunlar damlaya damlaya göl, kuruya kuruya çöl oluyor. O yüzden her alandaki tasarrufa dikkat edeceğiz" dedi.

-Çimento Müstahsilleri Birliği Başkanı Güçlü-

Haberin Devamı

Panelde konuşan Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Başkanı Mustafa Güçlü de gelişmekte olan ülkelerde kalkınma hamlelerinin itici gücünün inşaat olduğunu, bu evrensel gerçeğin en iyi göstergesinin de göz kamaştırıcı bir gelişme içerisinde bulunan Çin olduğunu söyledi.

Çin’in 2011 yılında 2 milyar ton çimento tüketimi seviyesiyle bu alanda uzak ara dünya liderliği yaptığını kaydeden Güçlü, Türkiye’nin çimento sektöründe Çin, Hindistan, ABD ve Japonya’nın ardından dünyada 5. sırada bulunduğunu bildirdi.

Güçlü, Türkiye’nin 2011 yılı toplam çimento tüketiminin 55 milyon ton olarak gerçekleştiğini ifade etti.

Çimento üretiminin enerji yoğun bir süreç olduğunu anlatan Güçlü, sektörde kömür ve elektriğin kullanıldığını ve toplam üretim maliyeti içerisinde enerjinin payının yüzde 70’lere ulaştığını dile getirdi. Güçlü, "Bu gerçek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nı çimento sektörünün en önemli paydaşı haline getirmektedir. Üretim sektöründe bu kadar önemli yeri olan enerji konusunda verimlilik kaygısı, kuşkusuz sektörün teknik ve ekonomik hedeflerinin başında gelmektedir" dedi.

Haberin Devamı