Gündem Hükümet sözcüsü Bekir Bozdağ Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yaptı

Hükümet sözcüsü Bekir Bozdağ Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yaptı

Paylaş
Hükümet sözcüsü Bekir Bozdağ Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yaptı

Bakanlar Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde toplandı. Hükümet sözcüsü Bekir Bozdağ Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yaptı.

Milli Güvenlik Kurulu'nda alınan tavsiye kararlarının değerlendirilmesi üzerine Bakanlar Kurulu Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde toplandı. Toplantının ana gündem maddesi MGK’da alınan tavsiye kararları oldu. Toplantı 30 dakika sürdü.


MGK toplantısı sonrası bildiri yayınlandı!


Hükümet sözcüsü Bekir Bozdağ Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yaptı. İşte satır başları...

Sayın Baykal'a hükümetimiz adına geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Umarız bir an önce sağlığına kavuşur.

Bakanlar Kurulumuz çay fiyatlarına yapılacak yüzde 20 zammı geri alma kararı aldı. Çay fiyatları zamsız uygulanmaya devam edecektir.

(Kuzey Irak'a yaptırımlar) İbrahim Halil Sınır kapısının (Habur sınır kapısı) Irak hükümetine devrine karar verildi. Türk hava sahası Kuzey Irak'a uçuşa kapatıldı. OHAL 3 ay daha uzatıldı. OHAL devleti yönetenleri kararları hızlı alması terörle etkin ve hızlı mücadele yapması maksadıyla bizzat hükümete ilan edilmiştir. Vatandaşımızın rutin hayatında OHAL nedeniyle bir değişiklik yok. Herkes hayatını OHAL'den önceki haklar neyse öyle işlemektedir. Sadece terör örgütleri ve üyelerine karşı OHAL döneminde alınan kararlar uygulanmıştır.

MGK'da alınan tavsiye karar doğrultusunda Habur sınır kapısının Irak hükümetine devri için çalışma başlatıldı. Bu kapı çalışmalar bitince tamamen Irak hükümetinin kontrolüne geçmiş olacaktır. Irak hükümetiyle hükümetimiz arasında görüşmeler devam ediyor ama şu anda kesinleşen bir geliş gidiş yok. Görüşmeler devam ediyor.

(Kerkük'te son durum) Kerkük kadim bir Türkmen kenti. Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi yaptığı gayri meşru referandumdan sonra bölgede büyük gerginlikler çıktı. Türkiye defalarca uyardı. Ama bu uyarılara kulak tıkayan IKBY referandumu gerçekleştirdi. Tabi bunun sonucu olacaktı. Türkiye Irak İran bölgeye dönük adımlar atmaya başladı. Bildiğiniz gibi tatbikat başlatıldı. Daha önce uçuşlar durdurulmuştu. Türkiye'nin muhatabının Irak hükümeti olduğu defalarca açıklandı. Bugün alınan kararlarla da Türk hava sahası Kuzey Irak uçuşlarına tamamen kapatılmıştır. Irak hükümetinin Irak anayasasını korumak maksadıyla attığı adımı biz olumlu karşılıyoruz. Kerkük'ün demografik yapısının korunmasının son derece önemli olduğunu bir kez daha buradan iletiyoruz. Türkiye Irak'ın egemenlik haklarının korunmasına büyük önem vermektedir. Irak hükümetinin attığı adım aslında geç kalınmış bir adımdır.

(ABD ile vize krizi) Türkiye Amerike ilişkileri çok güçlü sınamalardan geçti. Hiç bir dönemde vize krizi gibi bir hadiseyle karşı karşıya gelmedi. Ankara'nın Washington'u doğru bilgilendirmediği gibi bir kanaat bizde var. Doğru bilgilendirilselerdi böyle bir karar belki alınmazdı. Heyetler teşkil edildi. ABD'den heyet geldi. Yarın Dışişleri, Adalet ve İçişleri Bakanlarının müsteşar yardımcılarıyla bir araya gelecekler. Bu krizin bitirilmesi esastır.

(Başika krizi) Türk askeri Başika'da işgal maksadıyla bulunmuyor. Tamamen DEAŞ'la mücadele kapmsamında bulunuyor. Burada Irak hükümetinin Başika üzerinde bir rahatsızlığı olduğunu biliyoruz, hükümetimize ilettiler. Ama bizde hedefimiz ortaya koyuyor Irak aleyhine Türk askerinin bulunmadığını ifade ettik. Türk askeri Irak'ın toprak bütünlüğünü bozmak niyetiyle orada değildir. Sayın Başbakanımızın Irak'a yapacağı ziyaretinin Başika ile alakası yoktur. Ziyaret ileriki tarihte yapılacaktır.

(Başbuğ'un yeniden yargılanması talebi) Bugün Bakanlar Kurulu'nun gündeminde yoktu. Bu tamamen adli süreçlerle ilgili bir konu. Başbakanımızın değerlendirmesi üzerine şekil alacaktır. Başbakanımıza yapılmış bir tebligat yok.

(Seçim kanunda değişiklik yapılacak mı? Daraltılmış tercihli sistem iddiası) 16 Nisan referandumu sonrası Türkiye'de hükümet sistemi değişmiştir. Bununlar beraber pek çok yasada uyum değişikliği zarureti ortaya çıkmıştır. Adalet Bakanlığı komisyonlar oluşturdu. Ayrıca partide de uyum yasaları için komisyon oluşturuldu. Seçim yasalarında uyum komisyonu kurulduğu doğrudur ama seçim sisteminde değişiklik gündemde yok.

(ABD'nin acil tıbbıi durumlarda vize verilecek kararı) O açıklamadan haberim yok. Şu anda heyet geldi yarın Dışişleri İçişleri, Adalet Bakanlığı yetkilileriyle bir araya gelecekler. Biz diliyoruz ki tamamen aşılsın.

(Fatma Betül Sayan Kaya'nın eşinin ByLock kullandığı iddiaları) Büyük bir iftirada bulunulmuştur. Bu iftirada bulunanları zemin hazırlayanları şiddete nefretle kınadığımı belirtmek isterim. Bu çok açık bir ahlaksızlıktır itibar suikastidir. FETÖ ile mücadele eden tek bir hükümet olmamıştır. Dershaneleri kim kapattı? FETÖ'ye darbeleri kim vurdu? CHP mi, sağladı yoksa başka bir hükümet mi sağladı? Bu mücadeleyi değersizleştirmek için yapılıyor. Saygın insanlara saldırmak ahlaksızlıktır. Bu itibar suikastine yeltenen cellatları kınadığımı belirtmek isterim Sayın bakanımız hukukla hesaplaşacağını ifade ettiler. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundular. Boşanma söz konusu değildir.