Gündem Bakanlar Kurulu sonrası hükümetten açıklama

Bakanlar Kurulu sonrası hükümetten açıklama

Paylaş
Bakanlar Kurulu sonrası hükümetten açıklama

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, bugün toplanan Bakanlar Kurulu sonrasında gündeme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu, gazetecilerin sorularına cevap verdi. İkinci bir darbe girişimi iddialarıyla ilgili soruya yanıt veren Kurtulmuş, "Bu yönde bir rapor yok. Böyle ifadeler üzerinde panik yaratmanın da anlamı yok" dedi

İşte Bakanlar Kurulu sonrası Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş'un açıklamalarının satır başları:

Borsa İstanbul 18 Temmuz'a göre çok düşük oranda gerilemiştir. Türkiye ekonomisinin iyi yönetilmesi ve makro ekonomik dengelerin iyi olması, milletimizin ekonomiye olan güvenini göstermesi bakımından da dviz bozdurup ekonomiye katması ekonomideki olumsuz imajın ortadan kalkmasına neden olmuştur.

İşimiz daha fazla üretmek. Türkiye'ye daha fazal yerli ve yabancı yatırımı teşvik etmektir. Bu not düşüşünün tam da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Amerika'da yaptığı ekonomi zirvelerinin hemen sonrasında gelmesi oldukça manidardır. Türkiye ekonomisinin gerçeği başkadır.

Biz herhangi bir derecelendirme kuruluşunun 'Aferin ne güzel gidiyorsunuz' sözlerini nasıl ki güllük gülistanlık olarak görmüyorsak, bu değerlendirmeyi de bu bağlamda ele alıyoruz. Biz yolumuza devam edeceğiz. Darbe teşebbüsünün bütün sonuçlarını ortadan kaldıracağız.

SORULAR VE CEVAPLAR

FETÖ'ye yönelik operasyonlar devam ederken hükümetin atacağı adıma ilişkin bilgiler geliyor. PKK terör örgütüne bir operasyon başlatılacağı ifade ediliyor. FETÖ dışında PKK temizliği hangi kapsamda yapılacak?

Türkiye sadece FETÖ'cülerle mücadele etmiyor. Eş zamanlı olarak 3 terör örgütü PKK, FETÖ ve DAEŞ ile mücadele ediyor. Diğer irili ufaklı örgütler de var. Biz her terör örgütüne karşılık gerekli adımları atacağız.

Fırat Kalkanı operasyonu...

Türkiye'nin Suriye'de yaptığı operasyonun 3 tane kırmızı çizgisi var. Bunlardan birincisi Türkiye kendi şehirlerini Suriye'den kaynaklanan terör örgütlerinden korumak zorundadır. Kilis'e atılan roketleri gördünüz. Gaziantep'te 52 vatandaşımızı DAEŞ'in nasıl şehit ettiğini gördünüz.

Suriye'nin Kuzeyi'nde oluşturulacak bir PYD koridorunun Suriye'nin bölünmesi anlamına geleceğine Türkiye izin vermeyecektir.

3. olarak ABD ile konuşulan bir konu var ki o da YPG'nin Fırat'ın Doğu'suna çekilmesi meselesi. Bu konudaki ısrarlı taleplerimizi iletiyoruz ve mutabakatlarımızı hatırlatıyoruz. Özellikle Münbiç'te YPG güçlerinin Münbiç'i boşalttığını görüyoruz. Bu da olumlu bir gelişme.

Biz Rakka'da da Musul'da da ılımlı muhaliflerin operasyonun ana hattını oluşturmasını istiyoruz. YPG'nin böyle bir operasyonda bulunmaması bizim için önemlidir. Cerablus ve El Bab operasyonlarında olduğu gibi Rakka ve Musul'da da oradaki ılımlı muhalifler güçlerin esasını teşkil etmelidir.

OHAL'İN SÜRESİNİN UZATILMASI GÜNDEMİMİZE GELMEDİ
OHAL'in süresinin uzatılmasına ilişkin bir konu Bakanlar Kurulu'nda gündemimize gelmedi.

GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILANLARIN İTİRAZLARI
Başbakanlık bünyesinde bir komisyon kuruldu. Belirlenen somut kriterler çerçevesinde görevden uzaklaştırılanlar belirlenen kurallara göre mi yoksa subjektif değerlendirmelere göre mi görevden alındıkları belirlenecek. İmzasız ihbarlar meselesine gelince, asılsız ihbarların da büyük bir suç olduğunu herkesin bilmesi lazım. Bu topraklarda yaşayan ve en ağır suça iştirak edenleri affetmeden yolumuza devam edeceğiz.

MOODY'S'İN KARARI SONRASI
Ben çok büyük, Türkiye ekonomisini tedirgin edecek boyutta bir çıkış olmadığı görülüyor. Moody's'in bu kararında dahi Türkiye bir takım riskler taşımakla birlikte Rusya ve İran gibi ülkelerle kıyasladığınızda ekonomik riskleri daha az deniliyor.

ASKERİ HELİKOPTERLERİN ANKARA DIŞINA ÇIKARILMASI
Askeri unsurların yerlerinin taşınmasıyla ilgili bir karar alındı. Hiç bir şekilde güvnelik riski oluşturmayacaktır. Askeri alanların nasıl kullanılacağı meselesine gleince, bu alanlar başka bir kamusal ihtiyacın giderilmesi için kullanılacaktır.

ANITKABİR'DEKİ ÇOCUK PARKI TARTIŞMASI
Türkiye'nin gündemindeki bu kadar önemli tartışmalar arasındaki bur tartışmanın vakit kaybı olduğunu düşünüyorum. Gelen talepler üzerine de Genelkurmay o parkı kaldırmıştır. Bunun üzerinden yapılan siyasi polemikleri doğru bulmuyoruz. Türkiye'nin ortak değerlerini koruyacağız. Toplusterilmesini doğru bulmuyorum.

İKİNCİ BİR KALKIŞMA OLABİLİR Mİ?

Bu yönde bir rapor yok. Böyle ifadeler üzerinde panik yaratmanın da anlamı yok. Ancak darbecilerin "15 Temmuz'da yenildik kenara çekilelim" diyeceklerini de zannetmiyorum. Türkiye'nin önünü kesmek için fitneler çıkarabileceklerine ilişkin de münecim olmaya gerek yok!

AK PARTİ'Lİ BAZI VEKİLLERİN TELEFONLARINDA BYLOCK SİSTEMİ OLDUĞU İDDİASI
Bu konuda rivayetlerle hareket edilemez. ByLock soruşturması devam ediyor. AK Partili siyasetçileri töhmet altında bırakacak sözlerin doğru olmadığı kanısındayım. Eğer doğru bilgiler varsa gerekli adımlar atılır.

EMEKLİLERLE İLGİLİ PROMOSYON
Bildiğim kadarıyla emekli promosyonuyla ilgili bir çalışma yok. Eğer bir çalışma varsa bunu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yapacaktır.

ERDOĞAN'IN RIZA SARRAF'LA İLGİLİ SÖZLERİ
Şu an itibarıyla Rıza Sarraf'a ilişkin Adalet Bakanlığı'nın attığı bir adım ve ya bir çalışma yok. Eğer bu yönde bir gelişme olursa açıklanacaktır.