Ekonomi Bakanlık'tan 'Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne zam' açıklaması

Bakanlık'tan 'Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne zam' açıklaması

Paylaş
Bakanlık'tan 'Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne zam' açıklaması

Ulaştırma Bakanlığı, 'Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve bağlantılı yol ücretleri şubat ayında yüzde 23 artırıldı' şeklindeki haberlere ilişkin açıklamada bulundu

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği’nden yapılan yazılı açıklama, şöyle:

"Bazı basın yayın kuruluşlarında Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve bağlantılı yol ücretlerine yüzde 23 oranında zam yapıldı şeklinde yer alan haberlere ilişkin, açıklama yapılması gereği doğmuştur. Yap İşlet Devret yöntemi ile yapılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve bağlantı yolları geçiş ücreti, yapılan sözleşmeye göre köprü için KDV hariç 3 ABD Doları, otoyol için ise kilometre başına KDV hariç 0.08 ABD Doları’dır. Geçiş fiyatları, sözleşme gereği her sene Ocak ayının 2’nci günü için TC Merkez Bankası tarafından belirlenen ABD Doları alış kuru ve Birleşmiş Milletler Tüm Kentsel Tüketici Fiyatları Endeksine göre ABD Doları enflasyonu güncellemesi yapılmaktadır.

-2016 yılı için TC Merkez Bankası tarafından 2.9181 TL olarak belirlenen ABD Doları döviz kuru, 2017 yılı için 3.5192 TL olarak ilan edilmiş ve tarifelere yansıtılarak 2 Ocak 2017 itibari ile uygulanmaya başlanmıştır.

-Ancak Birleşmiş Milletler ABD Doları enflasyonu güncellemesi Şubat 2017’de açıklanması nedeniyle yüzde 2.09 olarak belirlenen ABD Doları enflasyon farkı 8 Mart 2017 tarihinde tarifelere yansımıştır.

'GÜNCELLEME YÜZDE 23 DEĞİL, YÜZDE 2.09 SEVİYESİNDE'



Söz konusu haberlerde yüzde 23 oranında bir zam yapıldığı öne sürülmektedir. Oysa 1 Ocak 2017 tarihinde açıklanan geçiş ücretlerine ilaveten Birleşmiş Milletler ABD Doları enflasyonu güncellemesi ile sadece yüzde 2.09 seviyesindedir.

Sözleşme gereği yapılan ve 8 Mart’ta uygulanan fiyat güncellemesinin yeni yapılmış bir zam gibi habere konu edilmesi kamuoyunu yanlış bilgilendirmeye sebebiyet vermektedir.
Her yıl Ocak ayının 2’nci gününde belirlenen döviz kuru karşılığı Türk Lirasına, ABD doları enflasyon farkı (Artış veya azalış olabilir) ilave edilerek Şubat ayı sonunda yıl sonuna kadar geçerli olan fiyat belirlenmektedir"

DHA

Haberin Devamı