Yaşam Bakın TDK'da 'müsait'in karşılığı ne!

Bakın TDK'da 'müsait'in karşılığı ne!

Paylaş
Bakın TDK'da 'müsait'in karşılığı ne!

TDK'nın web sitesindeki sözlüğünde "müsait" kelimesinin "Flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen (kadın)" olarak tanımlanması kadınların tepkisini çekti. Sosyal medyadan tepkilerini dile getiren kadınlar TDK'dan bu cinsiyetçi ifadeyi acilen kaldırmasını istedi

Cnnturk.com’da yer alan habere göreTürk Dil Kurumu'nun (TDK) web sitesindeki sözlükte "müsait" kelimesinin anlamlarından birinin "Flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen (kadın)" olarak tanımlanması kadınların tepkisini çekti. TDK'nın bakış açısını cinsiyetçi bulan kadınlar sosyal medya ve e-mail yoluyla kuruma karşı harekete geçtiler.

İstanbul Feminist Kolektif, Facebook hesabından bu durumu duyurarak "Bu anlamdaki müsait için neden parantez içinde ‘kadın’ yazılmıştır? Erkek ‘müsait’ olamaz mı? Bu cinsiyetçi ifadenin acilen kaldırılmasını talep ediyoruz" dedi.

"ERKEKLER DE FLÖRT ETMEYE HAZIR OLABİLİR"

Ayrıca hatanın düzeltilmesi için Change.org üzerinden de bir imza kampanyası başlatıldı. İmza kampanyasında TDK'nın cinsiyetçi yaklaşımının altı çizilerek şunlar ifade edildi: "Zira flört etmek kişilerin karşılıklı olarak yaptıkları bir eylemdir ve hem erkek hem de kadın flört etmeye hazır, kolay flört edebilen karakterlere sahip olabilirler. Türk Dil Kurumu bu açıklamaya parantez içerisinde eklediği kadın ifadesiyle cinsiyetçi bir tutum sergilemekte ve kadına yönelik şiddet ve negatif ayrımcılığın temel nedeni olan ataerkiliteye hizmet etmektedir"

TDK'nın internetteki sözlüğünde müsait, öncelikle "uygun, elverişli" olarak tanımlanıyor. İkinci tanımda ise "flört etmeye hazır kadın" ifadesine yer veriliyor.



Türk Dil Kurumu'nun web sitesinde yer alan ifadeler basılı sözlüğünde de bulunuyor.
Foto: @dilgetimocin - twitter

Haberin Devamı