Ekonomi Bakkal amcaya yol haritası

Bakkal amcaya yol haritası

Paylaş
Bakkal amcaya yol haritası

Esnaf ve Sanatkar Strateji Belgesi'ne son şekli verildi. Düzenlemede, esnafın vergi ve istihdam gibi yükümlülüklerinin azaltılması öngörülüyor. Ayrıca esnafa eğitim, danışmanlık, kredi konusunda yardımcı olunacak, girişimcilik ve ortaklıklar desteklenecek. Ancak Maliye konuya sıcak bakmıyor

ESNAFA DESTEK GELECEK

Haberin Devamı

Sanayi Bakanlığı, esnaf ve sanatkarlara destek olmak için yol haritasını oluşturdu. Bakanlığın üzerinde çalıştığı ‘Esnaf ve Sanatkarlar Değişim, Dönüşüm, Destek (3D) Strateji Belgesi ve Eylem Planı’na son şekli verildi. Kısaca 3D denilen planla, bakkaldan kuaföre kadar esnaf ve sanatkar kesiminin vergi, istihdam gibi maliyetlerinin düşürülmesi hedefleniyor. Verilecek danışmanlık hizmetleri ile bu kesimin gelişmesine çalışılacak.

VERGİ İNDİRİMİ PLANLANIYOR

Yol haritası, esnaf ve sanatkara 7 maddelik bir paketle destek verecek. Bu kapsamda finansman ve kredi şartlarının iyileştirilmesine çalışılacak. Vergi, istihdam gibi yükümlülükler azaltılacak. Eğitim ve danışmanlık hizmetleri geliştirilecek. Yenilikçilik ve girişimciliğin önü açılacak. Kümelenme ve ortaklık faaliyetleri desteklenecek. Hukuki düzenlemeler yapılacak. Avrupa Birliği programlarından esnaf ve sanatkarın faydalanması sağlanacak.

Haberin Devamı

MALİYE SICAK BAKMIYOR

Ancak Katma Değer Vergisi (KDV) gibi esnafın üzerinde yük olan maliyetlerde düzenleme yapılması konusuna Maliye Bakanlığı’nın sıcak bakmadığı öğrenildi. Maliye, 2010’da dahilde alınan KDV için 22.6 milyar, ithalde alınan KDV için de 30.1 milyar lira gelir öngörüyor. Gelecek yıl 50 milyar lira açık vermesi beklenen bütçenin hedeflerinde bir sapma olmaması için, Maliye’nin vergi öngörülerini düşürecek ayarlamalara karşı çıkacağı belirtiliyor.

MARKET YASASI 2010'DA

Büyük marketler yasa tasarısının da gelecek yılın başında Meclis gündemine gelmesi bekleniyor. Söz konusu düzenleme ile 400 metrekareden büyük marketlerin hafta içi ve cumartesi günleri saat 20:00’dan itibaren kapalı olması, pazar günleri ise tamamen kapatılması hedefleniyor. Ancak, böyle bir durum esnafları sevindirirken, büyük marketler tarafından tepki ile karşılanıyor. Düzenlemenin son halinde, bu tepkilerin dikkate alınacağı düşünülüyor.

Songül SELVİ