Gündem Bakladan ölüm mahkemelik

Bakladan ölüm mahkemelik

Paylaş
Bakladan ölüm mahkemelik

Bakla yedikten sonra zehirlenerek ölen 2.5 yaşındaki Erdem'e teşhis koyamadıkları için geç müdahale edildiği gerekçesiyle iki doktor, hakim karşısına çıkacak

HASTANEDE BEKLETİLDİ

Haberin Devamı

Edirne Uzunköprü’de 2.5 yaşındaki Erdem Eyican annesinin pişirdiği baklayı yedikten sonra fenalaştı. Baba, çiftçi Saygın Eyican oğlu Erdem’i sabah saat 06.30’da Uzunköprü Devlet Hastanesi’ne götürdü. Baba-oğul çocuk doktoru olmadığı için sabah saat 10’a kadar bekletildi.

Çocuk doktoru Ali Kaya’nın gelmesiyle muayene edilen, kan değerlerinin düştüğü tespit edilen Erdem, Edirne Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edilmek istendi.

‘GECİKME ÖLDÜRDÜ’

Ama yer olmadığı gerekçesiyle sevk ertesi gün gerçekleşti. Edirne Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedaviye alınan Erdem akşam saat 9’da bakla zehirlenmesinden öldü. Saygın Eyican zehirlenmeye teşhis konulamayıp fakülte hastanesine geç sevk edildiği suçlamasıyla Dr. Ali Kaya ile Uzunköprü Devlet Hastanesi eski Başhekimi Eyüp Veli Küçük’ten şikayetçi oldu. İki doktor hakkında yargılama kararı verildi.

Haberin Devamı

BAKLA ZEHİRLENMESİ (FAVİZM) NEDİR?

‘Glikoz 6 Fosfat Dehidrogenaz (G6PD)’ eksikliği, kan şekeri metabolizmasında hayati önem taşıyan bir enzimin eksikliğine yol açar. Bu eksiklik, bakla gibi oksitleyici bir maddeyi vücuda aldıktan sonra zehirlenmeye neden olur. Zehirlenme 2 günde oluşur. Bu genetik rahatsızlık daha çok Akdeniz ülkelerinde görülür. Favizm (bakla zehirlenmesi) adını bakladan yapılan fava yemeğinden alır.

Ali AKSOYER/DHA