Baklavanın tadı kaçıyor

Antep fıstığında bu yıl fiyatların aşırı yükselmesi, baklavacıları da tedirgin ediyor

Pazartesi, 02 Kasım 2009 - 10:44

Baklavanın tadı kaçıyor

Baklava üreticileri, baklavanın en önemli ham maddesinden birisi olan fıstıkta fiyat artışının devam etmesi durumunda bir yandan baklavanın satış fiyatını artırmayı düşünürken bir yandan da İran’dan fıstık ithalatına sıcak bakıyorlar.

Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Başkanı Mehmet Yıldırım,  Antep fıstığının baklava üretiminde çok önemli bir rol oynadığını, baklavanın çok önemli ham maddesinden birisi olduğunu belirterek, "Baklavaya lezzet iyi bir Antep fıstığı ve iyi bir Urfa tereyağıdır" dedi.

Antep fıstığında bu yıl fiyatların aşırı yükseldiğini ifade eden Yıldırım, Baklavada kullanılan boz iç Antep fıstığının kilosunun geçen yıl 22-23 milyon lira olduğunu belirtti. "TÜRKİYE’DE GÜNLÜK 500 TON BAKLAVA ÜRETİLİYOR"
Antep fıstığının dünyanın en kaliteli ve lezzetli fıstığı olduğunu ifade eden Yıldırım, ithal edecekleri İran fıstığını baklavanın sadece üstüne serpeceklerini, içinde yine Antep fıstığı kullanacaklarını ve böylece lezzetini koruyacaklarını söyledi.

Mehmet Yıldırım, "İthalat en azından fiyat yükselişini durdurur. Kalite ve lezzet olarak düşündüğümüzde ithal ürün her ne kadar Antep fıstığının yerini tutmasa da baklavanın üzerine süsleme amacıyla dökülende kullanılır, içinde yine Antep fıstığı kullanırız" dedi.