Ekonomi 'Bakteri' iddiasında önemli gelişme

'Bakteri' iddiasında önemli gelişme

Paylaş
'Bakteri' iddiasında önemli gelişme

Burger King'in etlerinde sağlığa uygun olmayan bakterilerin bulunduğu haberi, Tat Konserve'nin açıklamasıyla yeni bir boyut kazandı

Burger King’in et tedarikçilerinden Tat Konserve’nin yaptığı açıklamada, “Teslimattan sonra tedarik zincirinde oluşabilecek aksaklıklar, bozukluklar nedeniyle bu malların kontamine olmasından Maret sorumlu değildir” denildi

İlk kez Taraf gazetesinin yayımladığı Burger King’in etlerinde sağlığa uygun olmayan bakterilerin bulunduğu haberi, Tat Konserve’nin açıklamasıyla yeni bir boyut kazandı. Burger King’in et tedarikçilerinden Tat Konserve Sanayi A.Ş. Maret İşletmesi’nden yapılan açıklamada, şirketin üretim sürecinde ve ürünlerinde sağlığa aykırı hiçbir sorun bulunmadığı, ISO ve BRC belgelerine sahip, HACCP ve gıda güvenliği sistemlerinin büyük bir titizlikle uygulandığı Maret’in, 25 yıldır girdiği her denetimden tam not alarak çıktığı ifade edildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi: “Maret tesislerinde Burger King için üretilen hamburger pateleri, her parti için listeria ve salmonella tetkiki de dahil olmak üzere, her türlü laboratuvar analizi yapılıp sonuçları temiz çıktıktan sonra tesis kapısında Burger King tedarikçisi Fasdat şirketine teslim edilmektedir. Tüm analiz raporları şirkette yıllardır mevcuttur. Bu şekilde teslim edilen hamburger patelerinde bakteri yoktur, olmamıştır.

Bu teslimattan sonra tedarik zincirinde (nakliye depolama, müşteriye sunma) oluşabilecek aksaklıklar, bozukluklar nedeniyle bu malların kontamine olmasından Maret İşletmesi sorumlu değildir. Kaldı ki, habere konu olan vaka da Burger King, ürün tedarikçisi olarak da birden fazla firmayı kullanmaktadır. Bu firmalardan bir tanesinin malında aylar öncesinde kontaminasyon tespit edilmiştir.”

Tüm ürünler aynı ortamda

Söz konusu bakterilerin, ortamdan kolaylıkla bulaşabildiği ve sağlam malları da kontamine edebildiğinin ifade edildiği açıklamada şöyle denildi: “Burger King için üretilen hamburger patelerinin, kendi istekleri doğrultusunda, aynı tip (her üretici için) karton kolilerde, herhangi bir koruma bariyerini haiz olmayacak şekilde paketlendiği ve tüm üreticilerin mallarının aynı ortamda Fasdat tarafından depolandığı göz önünde bulundurulur ise bu bulaşmanın daha da kolay olacağı anlaşılır. Dana dilimli jambon ürününde de yapılan analizin pozitif olduğu söylenmektedir. Bu ürün yüksek ısıda işlem görmektedir. Bahsi geçen bakterinin bu sıcaklıkta teknik ve bilimsel olarak yaşamasına imkan yoktur. Bu da kontaminasyonun daha sonra oluştuğuna dair bir gösterge olarak kabul edilebilir.”

Ürünlerinin kontrolleri altında bulunduğu her aşamasından sorumlu oldukları, teslim ettikleri her üretimden örnek alarak analiz yapılıp ve ancak parametrelere uygun oldukları tespit edildikten sonra teslim edildiği belirtilen açıklamada, raporların hem kendilerinde saklanmakta hem de müşteriye ibraz edilmekte olduğu vurgulandı.

Açıklamada, “Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın test amacıyla numune aldığı kuruluşun Maret işletmeleri olmadığını hatırlatmak isteriz. Maret olarak, nedeni olmadığımız halde haksız yorumlarla ilişkilendirilerek, itham edildiğimiz bu olay hakkında, bilgi kirliliğini ortadan kaldırmak ve tüketicinin endişelerini gidermek amacıyla bu açıklamayı yapma gereği duyuyoruz” denildi.

AA

Haberin Devamı