Pazar Postası Balığın ve mezenin adresi: Eski Ev
Paylaş
Balığın ve mezenin adresi: Eski Ev

Yazın son günlerinin tadını çıkaran İstanbullular sahil semtlerindeki balıkçıları tercih ediyor. Bunlardan biri de yıllardır kalitesini bozmayan Yeşilköy'deki 'Eski Ev Balık Lokantası'

Haber: Merve Özaytekin

mozaytekin@posta.com.tr

Denizlerdeki av yasağı 1 Eylül itibariyle kalktı. Balık yemeyi sevenler ya da evde balık pişirmekten hoşlanmayanlar balıkçılara gidiyor. Yazın son günlerinin tadını çıkaran İstanbullular sahil semtlerindeki balıkçıları tercih ediyor. Bunlardan biri de yıllardır kalitesini bozmayan Yeşilköy’deki ‘Eski Ev Balık Lokantası’. Sıcak balık mezeleriyle fark yaratan Eski Ev Balık Lokantası hem balığın hem de içkinin tadını çıkarmak için ideal...

Rum evinde hizmet veriyor

Yeşilköy Osmanlı Dönemi’nde daha çok Rumlar’ın yaşadığı bir semtti. ‘Ayastefanos’ ismiyle anılan bu semte, Cumhuriyet sonrası ünlü edebiyatçı Halit Ziya Uşaklıgil’in doğasına ve yeşiline hayran olduğu düşünülerek Yeşilköy ismi verildi. Semtteki Çamözü Sokak’ta bugün bile Rum izlerine rastlamak mümkün.

Eski Ev Balık Lokantası da 1800’lerden kalma bir Rum evinde, Çamözü’nde hizmet veriyor. 1990’lı yıllarda ‘Şükrü’ adıyla açılan restoran 2001’den bu yana Eski Ev Balık Lokantası olarak hizmet veriyor. İsmail Cihan, Cemal Şeker ve Selami Akkuzu çıraklıktan yetişmiş 3 arkadaş ve restoranın da ortakları. İsmail Bey daha çok mutfaktan sorumlu. Yemeklerin hepsinde onun elinin lezzeti var. Cemal ve Selami Bey de balık seçiminden masalara hizmete kadar lokantanın her işine koşturuyor.

Menü yok!

Ekip müşteriyi o kadar iyi tanıyor ki; restorandan içeri girer girmez misafirlerinin ne yiyeceğini az çok biliyorlar. Bu nedenle ele menü tutuşturmak hiç onların tarzı değil. Masanıza gelip önce sizi tanıyor, hemen ardından en doğru şekilde yönlendiriyorlar. Sıcak ve samimi bir ortamı olan Eski Ev Balık Lokantası’nda masanız hızla donatılıyor. Pek çok balık lokantasında bulamayacağınız farklı sıcak mezeler, deniz mahsülleri, taze balık ve salatanın Eski Ev’de keyfi bambaşka.

Deniz mahsüllerinden ahtapotun en iyisini, kalamarın en pamuk gibi olanını, lakerdanın adeta ağızda eriyenini burada yiyebiliyorsunuz. Levrek sarmadan karides salatasına, çirozdan balık pastırmasına kadar birçok deniz ürününün en lezzetli örneklerini de Eski Ev Balık Lokantası’nda tatmak mümkün. Balık köftesi, balık mantısı, balık içli köftesi, bohça böreği, balık mücveri lavunya da bu lokantada tatmanız gereken lezzetler, ama dikkat, bağımlısı olabilirsiniz!

Peynirli helva muhteşem

İspanyollar’ın paella’sı ve İtalyanlar’ın lezzetli risotto’su da deniz mahsüllü yapılıyor Eski Ev’de. Özenerek yapılan paella masaya büyük bir tavada getiriliyor. Grup yemekleri için ideal olan bu yemeği tadını çıkararak yemek istiyorsanız, gitmeden en az bir gün önceden sipariş etmenizi ve mutlaka tatmanızı tavsiye ederim.

Eski Ev’de mezelerden ve ara sıcaklardan uzak durup hemen balık sipariş vermeniz çok zor. Çünkü hepsi birbirinden lezzetli. Bir kez yediniz mi tadını unutamıyorsunuz... Ama yine de midenizde balığa yer bırakın derim. Çünkü balık, Eski Ev’de en doğru şekilde pişiriliyor. Balıklar her gün Selami ve Cemal Bey tarafından özenle seçiliyor, ortaklar en taze balığın peşine düşüyor.

Deniz levreği, çipura, akya, kılıç, lagos, lüfer, çinekop, sarıkanat, palamut, eşkina, dülger, tekir, barbun, hamsi ve kalkanı mevsiminde Eski Ev’de yiyebilirsiniz. Tuzda balıksa muhteşem, tatmadan dönmek büyük hata. Tatlılara hala yeriniz varsa size sıcak peynirli helvayı öneririm. Çikolatalı, dondurmalı sufle, tahinli profiterolü de atlamamak gerek. Yemeğin ardından kahvenizi içtikten sonra Eski Ev’in meşhur ev yapımı acıbadem likörü masanıza geliyor. Eski Ev Balık Lokantası’na hafta sonu gidecekseniz yer ayırtmayı unutmayın. Adres: Çamözü Sokak No:13 Yeşilköy/İstanbul Telefon: 0212 663 55 31

Soya soslu bohça böreği

Malzemeler: - Piyazlık kuru soğan - Taze mantar - Haşlanmış küçük küçük doğranmış kalamar - Tavuk göğsü (haşlanıp didiklenmiş) - Küçük doğranmış ahtapot - Karides - Taze kaşar küçük küp küp doğranmış veya rende - Soya sosu - Dereotu - Yufka

Hazırlanışı: Soğanı yağda öldürdükten sonra, mantar, tavuk, karides, ahtapot ve kalamarı ilave edip kavurun. Üzerine soya sosu ilave edin, karıştırıp dereotunu ekleyin. Soğumaya bırakın, soğuduktan sonra kaşarı karıştırın. Çay tabağı yardımı ile yufkaları yuvarlak kesin. Yufkanın ortasına bir miktar karışımdan koyup yufkayı bohça biçiminde büzün. Büzüşmüş bohça biçimdeki yufkaların ağız kısmını şerit şeklinde yufka parçaları ile bağlayın. Bir fırça yardımı ile yumurtanın sarısını üzerine sürüp, kızgın yağda kızartıp, servis yapın.

Balık mantı

Malzemeler: - Bir yemek kaşığı tereyağ - Bir tane levrek - Bir büyük baş kuru soğan - Taze soğan - Sarmısak - Maydanoz - Mantar - Tuz - Yufka

Hazırlanışı: Küçük küçük doğranmış mantar, ince ince kıyılmış soğan, minik minik doğranmış sarmısağı tereyağı ile tavada soteleyin. Levrekleri de doğrayıp karışıma ilave edin. Tuz ve maydanozu ekleyin. Soğumaya alın. Yufkayı şerit şeklinde kesip, malzemeyi içine koyup, muska şeklinde sarın. Fırında sardığınız yufkaları kızartın. Bir tabağa alın. Üzerine sarmısaklı yoğurt ve tereyağını biberleyin. Mantıların üstüne döküp servis yapın.

Lavunya

Malzemeler: - Taze fasulye - Havuç - Kalamar - Soya sosu - Patates nişastası

Hazırlanışı: Taze fasulye, havuç ve kalamarı jülyen doğrayıp, azıcık yoğurarak karıştırın. Patates nişastası ile tutturup, kızartın. Üzerine, soya sosu döküp servis yapın. Lavunya patates nişastası sayesinde çıtırlık kazanacaktır. Soya sos tuzlu gelirse, su ile inceltebilirsiniz, afiyet olsun!

2

Haberin Devamı