Ekonomi Balık avı sezonu yarın bitiyor

Balık avı sezonu yarın bitiyor

Paylaş
Balık avı sezonu yarın bitiyor

Balık avı sezonu yarın sona eriyor. Gırgır ve trol tekneleri için genel av yasağı başlıyor. Yasak 1 Eylül tarihine kadar sürecek

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından, yarın itibarıyla tüm denizlerde trol ve gırgır ağları ile avcılık için genel av yasağı dönemine girileceği bildirildi.

Haberin Devamı

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 1 Eylül 2014 tarihinde gırgır avcılığıyla başlayan 2014-2015 av sezonunda, yarın itibarıyla tüm denizlerde trol ve gırgır ağları ile avcılık için genel av yasağı dönemine girileceği belirtildi.

Bu av sezonunda bazı türlerin avcılığının önceki sezonlarla benzerlik gösterdiğine dikkat çekilen açıklamada, palamut, lüfer ve çaçanın av miktarlarında artış görülürken, hamside beklenen avın gerçekleşmediği ifade edildi.

Açıklamada, bilimsel, çevresel, ekonomik ve sosyal hususlar göz önüne alınarak, deniz ve iç sulardaki su ürünlerinin korunması, avcılığının sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla, tür, boy, zaman, derinlik, mesafe ve av araçları bakımından su ürünleri avcılığına yasak, sınırlama ve yükümlülükler getirildiği kaydedildi.

Haberin Devamı

ULUSLARARASI SULARDA SERBEST

Getirilen kurallara uymak kaydıyla, avlanma yasağının başladığı 15 Nisan tarihinden itibaren isteyen balıkçıların karasuların bitişiğindeki uluslararası sularda avcılık yapabilecekleri belirtilen açıklamada, düzenlemelere uyulması şartıyla uzatma ağlarıyla su ürünleri avcılığının dönem boyu serbest olduğu bildirildi.

Geçen yıl düzenlemelere aykırı hareket edenler hakkında Su Ürünleri Kanunu kapsamında idari para cezası, ruhsat tezkerelerinin askıya alınması, ürünlere ve avlanma araçlarına el konulması gibi yaptırımlar uygulandığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Su ürünleri denetiminden sorumlu kurumlarla yakın işbirliği içerisinde yürütülen denetimler, denizlerde ve iç sularda, balıkçı gemilerinde, karaya çıkış noktalarında, yol güzergahlarında, balık hallerinde ve perakende satış yerlerinde gerçekleştirilmiştir. Bakanlığımız ile başta Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı olmak üzere denetim yetkisine sahip kurumlarca 2014 yılında su ürünleri av yasaklarına ilişkin olarak toplam 80 bin 728 adet denetim yapılmıştır. Bu denetimlerde, yasa dışı avcılık yaptığı tespit edilen 29 balıkçı gemisi ile yasal yollardan avlanmayan bin 700 ton su ürününe el konulmuş, 5 bin 261 kişiye 7 milyon 188 bin 880 lira idari para cezası kesilmiştir. Ayrıca 74 balıkçı gemisinin de ruhsatı iptal edilmiştir. Bakanlıkça getirilen kurallara ve yasaklara uyulması balıkçılığımız ve balıkçılarımızın geleceği açısından büyük önem arz etmektedir."

Haberin Devamı

AA