Dünya Balkanlarda "Ebola" önlemi

Balkanlarda "Ebola" önlemi

Paylaş
Balkanlarda "Ebola" önlemi

Ebola virüsünün Avrupa'ya da yayılabileceği ihtimali üzerine, Makedonya ve Arnavutluk'ta karantina bölgeleri oluşturuldu

Makedonya Sağlık Bakanlığı, etkisini her geçen gün arttıran Ebola salgınına karşı başkent Üsküp’teki Büyük İskender Havalimanı’nda karantina bölgesi oluşturdu. Oluşturulan kanrantina bölgesinde görev yapan doktor ve hemşireler, şüpheli kişileri sağlık kontrolünden geçirecek.

Haberin Devamı

Konuya ilişkin Sağlık Bakanlığından resmi açıklama yapılmazken, Makedonya basınında yer alan haberlerde, Ebola salgının etkili olduğu Afrika ülkelerinden Makedonya’ya direkt uçuş olmadığı için salgının Makedonya’ya ulaşmasının zor olduğu ancak buna rağmen Bakanlığın gerekli önlemleri aldığı öne sürüldü.

Arnavutluk’taki önlemler

Arnavutluk Sağlık Bakanlığı da Ebola salgınının ülkeye girişini engellemek için harekete geçti.

Sağlık Başmüfettişi Eltar Deda, yaptığı açıklamada, Arnavutluk’un Ebola virüsü bakımından risk altında olmadığını, ancak buna rağmen, özellikle Afirka ülkelerine seyahat eden kendi vatandaşları ve Afrika ülkelerinden Arnavutluk’a gelenlere yönelik gerekli önlemleri alacaklarını vurguladı.

Haberin Devamı

Söz konusu kişileri karantina altına alarak gerekli tetkikleri yapacaklarını anlatan Deda, Sağlık Bakanlığının da Ebola virüsünün ülkeye girişini engellemek adına Afrika ülkelerine seyahat edecek vatandaşlara seyahatlerini erteleme çağrısında bulunduğunu aktardı.

Ebola virüsü ile ilgili Türk Dışişleri Bakanlığının yayınladığı uyarıda ise şu ifadelere yer verildi:

“Mart 2014 tarihinde Batı Afrika'da Gine'de başlayan ve başka ülkelere de sirayet eden Ebola virüsü salgını henüz kontrol altına alınamamıştır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanan son verilerde, 30 Temmuz 2014 tarihi itibariyle Gine, Sierra Leone, Liberya ve son olarak Nijerya'da ortaya çıkan bir ölümlü vakayla, toplam 1440 vaka ve 826 ölüm olduğu bildirilmiştir. Ebola vakaları yukarıda kayıtlı ülkelerde tespit edilmiş olmakla birlikte, salgının bölgesel olarak yayıldığı anlaşılmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü, Ebola virüsüne karşı önlemler kapsamında seyahat kısıtlaması önerisinde bulunmamıştır.

Dışişleri Bakanlığı Ebola salgınının belirtilerini, maruz kalma riskini ve hastalıktan korunma yollarını da açıkladı.

Hastalık İşaretleri ve Belirtileri

Ebola Kanamalı Ateşi’nin tipik belirtileri şöyle sıralanabilir:

- Ateş

- Baş ağrısı

- Eklem ve kas ağrısı

- Halsizlik

- İshal

- Kusma

- Mide ağrısı

- İştahsızlık

Bazı hastalarda da şu belirti ve bulgular görülebilir:

Haberin Devamı

Kaşıntı, gözlerde kızarıklık, hıçkırık, öksürük, boğaz ağrısı, göğüs ağrısı, nefes almakta güçlük, yutkunma zorluğu, vücut içinde ve dışında kanamalar. Laboratuvar bulgularında düşük beyaz kan hücreleri ve trombosit sayısı ile yüksek karaciğer enzimleri görülmektedir.

Belirtiler Ebola virüsüne maruz kalındıktan 2 - 21 gün (genellikle 8-10 gün) sonra görülür. Hastaların bir kısmı iyileşirken, neden bazılarının öldüğü tam olarak anlaşılamamıştır. Bununla beraber ölenlerin virüse karşı yeterli bağışık yanıt geliştiremedikleri bilinmektedir.

Hastalığa Maruz Kalma Riski Afrika’da teyit edilmiş vakalar şu ülkelerden bildirilmiştir:

Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DRC)

- Gabon

- Güney Sudan

- Fildişi Sahilleri

- Uganda

- Kongo Cumhuriyeti (ROC)

- Güney Afrika (importe olmuş)

Birkaç laboratuvar kontaminasyonu vakası ( İngiltere’de bir, Rusya’da iki olmak üzere) hariç tüm vakalar ve ölümler Afrika’da meydana gelmiştir.

Hastalıktan Korunma

Ebola Hemorajik Ateşi’nden korunma konusunda birçok zorluklar vardır. Ebola Hemorajik Ateşi ile insanların tam olarak nasıl enfekte oldukları bilinmediğinden az sayıda temel korunma tedbiri vardır.

Haberin Devamı

Ebola Hemorajik Ateşinden etkilenen bölgelerde yaşayan insanların hastalıktan korunmak için aşağıdaki önlemlere uymaları tavsiye edilir.

- Diğer bulaşıcı hastalıklarda olduğu gibi hastalığı önlemenin en önemli uygulamalarından biri ellerin düzenli olarak yıkanmasıdır. Ellerinizin su ve sabunla yıkanması (ya da sabun bulunmadığı yerlerde ve ellerin açıkça kan ve vücut sıvılarıyla kirli olduğu durumlarda susuz alkol-bazlı el losyonun kullanılması) cildinizden potansiyel enfekte materyalleri uzaklaştırır ve hastalığının geçişini önler.

- Eldiven kullanılan durumlarda eldivenleri çıkarmadan önce su ve sabunla yıkayınız ve eldivenleri çıkardıktan sonra da ellerinizi yıkayınız. • Ölü hayvanlarla, özellikle de primatlarla temastan kaçınınız.

- Yerel pazarlarda tüketim için satılan primatlar dahil vahşi hayvanların etini yemeyiniz.

- Enfeksiyon olasılığını asgariye indirmek için Ebola Virüsü enfeksiyonu olduğundan şüphelenilen insan ya da hayvanlarla yakın temas ederken enfeksiyon kontrol önlemlerini uygulayın.

Haberin Devamı

- Sağlık tesislerinde hastalık bulaşma riski yüksektir. Bu nedenle sağlık çalışanlarının bir Ebola Hemorajik Ateşi vakasını fark etmesi ve pratik viral hemorajik ateşi karantina önlemlerini veya bariyer hemşirelik tekniklerini uygulamak için hazır olması gereklidir. Bu önlemler arasında koruyucu kıyafetlerin giyilmesi (önlük, eldiven,maske,göz koruyucu ekipman gibi) yer almaktadır. Enfeksiyonun yayılmasını önlemekle ilgili olarak ekipman ve enjektörlerin sterilize edilmesi, uygun bir şekilde imha edilmesi ve hastaların vücut salgılarının da uygun bir şekilde imha edilmesi de önemlidir. Amaç enfekte hastaların salgı ve kanlarıyla teması önlemektir. Hastanın ölmesi durumunda cesetle doğrudan temasın önlenmesi de aynı şekilde önem taşımaktadır.

EBOLA GOOGLE'A SORULUYOR

Son 7 gün içerisinde dünya genelinde Google'da yapılan aramaların ilk beş sırasında ''Ebola'' ve ''Ebola Virus'' yer aldı.