Siyaset Baluken'den OHAL'in uzatılmasına tepki! .
Paylaş
Baluken'den OHAL'in uzatılmasına tepki! .

HDP Grup Başkanvekili Baluken'den OHAL yorumu: "AKP, iktidara gelirken kaldırma sözü vermiş olduğu darbe kurumlarının arkasına saklanarak olağanüstü hal rejimi üzerinden Türkiye’yi fiili olarak bir diktatörlük sistemine götürmek istiyor"

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, "AKP, iktidara gelirken kaldırma sözü vermiş olduğu darbe kurumlarının arkasına saklanarak, olağanüstü hal rejimi üzerinden Türkiye’yi fiili olarak bir diktatörlük sistemine götürmek istiyor" dedi.

Baluken, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, AK Parti’nin, yaptıkları çağrılara "kararlı bir savaş ve darbe iradesiyle" cevap verdiğini iddia etti. MGK’da OHAL’in uzatılmasına ilişkin tavsiye kararı alındığını anımsatan Baluken, "Kamuoyuna, ’tavsiye edilmiştir’ demelerine gerek yoktur. Bakanlar Kurulu sadece MGK’nın vermiş olduğu emirleri yerine getiren bir emir eri pozisyonuna girmiş durumdadır." dedi.

AK Parti’nin seçim dönemlerinde OHAL’i kaldırmakla övündüğünü ifade eden Baluken, şöyle devam etti: "AKP, iktidara gelirken kaldırma sözü vermiş olduğu darbe kurumlarının arkasına saklanarak olağanüstü hal rejimi üzerinden Türkiye’yi fiili olarak bir diktatörlük sistemine götürmek istiyor. Parlamento tamamen devre dışı kalmış, iradesi KHK’larla ayaklar altına alınmış, kuvvetler ayrılığı ve hukuk devleti ilkeleri tamamen kaldırılmış, fiili bir başkanlık sistemi, OHAL maskesi altında Erdoğan ve hükümet tarafından bütün topluma dayatılmaya çalışılıyor. OHAL uygulamasının derhal kaldırılması ve bu dönemde devreye giren KHK’ların da hızla geri çekilmesi gerektiğini ifade etmek istiyoruz."

CHP'Yİ SUÇLADI
İdris Baluken, CHP’nin de kendi pozisyonunu hızla gözden geçirmesi gerektiğini vurgulayarak, yaşananların en büyük sorumlularından birisinin de CHP olduğunu söyledi. Baluken, MGK toplantısının yapıldığı saatlerde basın özgürlüğüne yönelik en büyük saldırılardan birisinin devreye girdiğini ve 20’nin üzerinde televizyon ve radyo kanalının "AK Parti eliyle susturulduğunu" ileri sürdü.

Bir gazetecinin, "Yozgat Valiliğinin, OHAL’e dayanarak içikili mekanların kapatılmasına karar vermesini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu yanıtlayan Baluken, Türkiye’de bir fiili rejim değişikliğinin devreye girdiğini iddia etti. Baluken, "Erdoğan’ın oluşturduğu yeni bir rejim ile Türkiye yönetiliyor. ’Yasaları, mevzuatı elinizin tersiyle bir kenara itin’ derken Erdoğan, tam da bu uygulamalara işaret ediyordu. O kararın sadece Yozgat Valiliğine ait olduğunu düşünmek çok büyük saflık olur. Erdoğan’ın Türkiye’ye dayattığı yeni rejimde demokrasiye yer olmadığı gibi laikliğe de yer yoktur." diye konuştu.

Haberin Devamı