Siyaset Balyoz 'deniz'i vurdu
Paylaş
Balyoz 'deniz'i vurdu

Kuzey ve Güney Deniz Saha Komutanları Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu ile Kadir Sağdıç hakkında Balyoz Darbe Planı nedeniyle yakalama emri bulunması, gelecek yıldan itibaren Donanma ve Deniz Kuvvetleri Komutanı'nın kim olacağını doğrudan etkileyecek

Kritik Yüksek Askeri Şûra’nın (YAŞ) önceki gece açıklanan terfi listesine Balyoz davası kapsamında hakkında yakalama emri çıkarılan 11 general ve amiralin terfi edememesi damgasını vurdu.

Haberin Devamı

Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay’ın bu generallerin terfi edebileceğine ilişkin hukuki raporuna rağmen, Başbakanlık ve Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan aksi yöndeki rapor ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün telkinleri doğrultusunda, bu 11 general ve amiralin terfi edememesi Genelkurmay’ın atama zincirinde de sorunlar yaşanmasına neden olacak. Ancak söz konusu kararlar, ağırlıklı olarak Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nı etkileyecek.

Terfi almaları zor

Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu ile Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç hakkında Balyoz nedeniyle yakalama emri bulunması, gelecek yıl Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit’ten sonrası için etkili olacak.

Haberin Devamı

Oramiral Emin Murat Bilgel’in geçen yıl Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı’ndan Donanma Komutanlığı’na getirilmesinde izlenen yol, gelecek yıl için de gündeme gelebilecek. Sağdıç ve Otuzbiroğlu’nun yerine, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Koramiral Nusret Güner’in oramiralliğe terfi ettirilerek Donanma Komutanı olması gündeme gelebilecek.

Havacılar da zorda

YAŞ kararlarıyla tümamiralliğe terfi ettirilen Tuğamiral Erdem Caner Bener, Balyoz soruşturması çerçevesinde ifade vermiş, ancak iddianamede sanık olarak yer almamıştı. Koramiralliğe yükseltilen Deniz Cora’nın da Poyrazköy soruşturması kapsamında Kurmay Albay Tayfun Duman’ın odasında arama yapılmasını engellediği iddia edilmişti.

Gelecek yıl orgeneralliğe atanması beklenen 1. Hava Kuvveti Komutanı Korgeneral Korcan Pulatsü’nün de Balyoz davası kapsamında sanık olmamasına karşın ifadeye çağrılmış olması, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndaki silsileyi etkileyebilecek. Bu arada, haklarında yakalama kararı bulunan 11 isim arasındaki 6. Kolordu Komutanı Korgeneral Nejat Bek ile Hantepe ve Gediktepe’ye yapılan terörist saldırılarda sorumlu komutan olan 3. Taktik Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya’nın görev yerlerinin değiştirilmesi dikkati çekti.